Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mit tegyek, ha a szuleim nem...

Mit tegyek, ha a szuleim nem veszik komolyan a laktozerzekenysegemet?

Figyelt kérdés
Fel eve kiderult,hogy laktozerzekeny vagyok. Egy korty tejtol vagy egy kana joghurttol perceken belul futok a wc-re. Rengetek szeretett etelrol le kellett mondaom. A szuleim egyaltalan nem veszik a komolyan a dolgot, szerintuk ez kitalalt betegseg. Tegnap volt a szulinapom, es kaptam egy hatalmas turotortat. Mindenki evett belole rajtam kivul. Rendre olyanokat foznek, amiket nem ehetek, mert van bennuk valamilyen tejtermek. Ha nem eszem, igy jartam. Tudodm fozzek magamnak, de 15 eves vagyok, nincs keresetem, es anya nem igazan enged be senkit a konyhaba.
2015. nov. 6. 11:27
1 2 3 4 5
 21/50 anonim válasza:
100%

Ne haragudj, elnézést kérek a kifejezésért, de nagyon gyökér szüleid vannak? Orvoshoz visznek, mert nem vagy jól, kapsz papírt, azaz feketén-fehéren le van írva, hogy laktózérzékeny vagyok, aztán nagyívben tojnak rá? Tényleg ilyen abnormálisok?

Hallod, én anya vagyok és ha a gyermekemről kiderülne, hogy bármilyen ételre érzékeny, kutya kötelességemnek érezném, hogy olyan ételeket készítsek, ami számára megfelelő. Eszemállmeg, hogy más szülők ennyire nemtörődömök. A szülinapi tortás történet pedig a szülőktől irdatlan tapintatlan.

Mivel nincs kereseted, nem tudom azt mondani, hogy főzz magadnak. A szüleid hozzáállását kellene megváltoztatni, ezt lehet szép szóval, de ennyi nemtörődömséget látva részükről én inkább kiakadva közölném velük a véleményemet, persze könnyen megtörténhet, hogy még ezért is hibás leszel a szemükben, hogy újra és újra szólsz, de egyszerűen nem látok más megoldást erre, minthogy a szülői nulla felelősségüket kihangsúlyozva jól leteremteném őket, hogy az egészséged nem elhanyagolható.

2015. nov. 6. 12:03
 22/50 anonim ***** válasza:
36%
Nézd a lagtózmentes sajtban nincs tejpor. Minden szükséges dolgot megtudsz venni és fogyasztani. Amúgy már reklámoznak laktozérzékenyeknek gyógyszert is. Ami segit normálisan megemészteni a dolgokat.
2015. nov. 6. 12:05
 23/50 anonim ***** válasza:

"A túrókészítés során a laktózból alig marad a túróban, gondokat sem okozhat."

Ezt tényleg el akarod hitetni valakivel, aki perceken belül szalad a WC-re, mert hasmenést kap tőle?

Egyébként nem mellékesen valótlanságot állítasz:

[link]

Meglepődve szembesülök azzal, hogy van, aki szerint normális és elfogadható szülői hozzáállás nem komolyan venni egy 15 éves gyerek panaszait, függetlenül attól, hogy van-e már orvosi diagnózisa a laktózérzékenységről, ha egyszer kis mennyiségű tejtermék fogyasztása után is rendszeresen hasmenése lesz.

Kérdező, nincsen olyan felnőtt rokonod (nagyszülő, nagybácsi, nagynéni stb.) akivel tudnál beszélni erről a problémádról, és akik tudnának hatni a szüleidre?

Végső esetben én hasonló helyzetben felkeresném először az iskolaorvost, vagy akár a saját körzeti orvosomat, őszintén elmondanám neki a problémámat, és tanácsot kérnék.

Alapvetően nem javasolnék soha drasztikus megoldást, amíg van más lehetőség, de most azért úgy elgondolkoztam rajta, hogy a szüleid mit szólnának hozzá, ha minden alkalommal, amikor az ő nemtörődömségük miatt hasmenésed lesz, nem húznád le magad után a WC-t, hogy szembesüljenek a szerintük "kitalált" betegséged nyomaival.

(Mielőtt netalán félreértenél, nyilván nem azért írtam, hogy tedd meg.)

Nem tudom, hogy tisztában vagy-e vele, de létezik olyan tabletta, ami laktáz enzimet tartalmaz, ami a laktóz lebontását végzi a szervezetben. Ha elkerülhetetlen, hogy laktóztartalmú élelmiszert fogyassz, ezt is lehet alkalmazni, csak nyilván fontos az adagolás. Egy orvostól ebben is tudnál tanácsot kérni, és könnyen lehet, hogy beszélnének is a szüleiddel, mivel kiskorú vagy, és nem veszik komolyan egy diagnosztizált egészségügyi problémádat.

2015. nov. 6. 12:07
 24/50 anonim ***** válasza:
2015. nov. 6. 12:07
 25/50 anonim ***** válasza:
100%
Fogod magad, besétálsz egy tetszőleges patikába és veszel valamilyen laktáz tablettát. Ott a gyógyszerész vagy az asszisztens el fogja neked mondani, hogy hogy kell szedni. Nekem sokat segít. Persze azért emellett is figyelek rá mit eszem, de könnyebbség.
2015. nov. 6. 12:11
 26/50 anonim ***** válasza:
100%

ha más nincs akkor spórólj a zsebpénzedből erre:

[link]

(vagy más recept nélkül is kaphato laktáz rágótablettára, de nekem a csepp vált be)

2015. nov. 6. 12:14
 27/50 A kérdező kommentje:

Igen, es mibol fizetem ki?

Beszelek az iskolaorvossal, csak felek, hogy kapok erte itthon :/

De hatha bevalik

28/50 anonim ***** válasza:
100%
esetleg mutasd meg nekik ezt a kérdést, talán ennyi válasz után elhiszik...
 29/50 A kérdező kommentje:
Jo hat akkor itt lehet hagyn a kerdest. Nem tudom melyik valaszom volt olyan rohadt felhaborito..
2015. nov. 6. 12:19
 30/50 anonim ***** válasza:
84%
29-es, neked mi bajod van?
2015. nov. 6. 12:20
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!