Az étolaj mennyire jobb, mint a sertészsír?
A sertészsír egészségesebb az olajnál. Erre újra rájöttek.
Annak van igaza, aki szerint a zsír az egészséges. Az ételek is jobb ízűek zsírral főzve.
Gondolj arra, hogy a mai öregek, akik egészségesek, dolgoznak a kertjükben, mind zsírral főzött és szalonnán élt és él ma is.
A tapasztalat többet ér, mint a gyárak tudósainak a véleménye.
"a mai öregek, akik egészségesek, dolgoznak a kertjükben, mind zsírral főzött és szalonnán élt és él ma is"
naja, meg azok az oregek is akik meghaltak negyvenevesen, es nem tudsz veluk mar peldalozni...
Mivel 80 éves vagyok, nyugodtan példálózhatok a régi öregekkel. Nem csak mangalica zsírral főzünk/főzünk, hanem más disznó zsírjával is. Csak ma a mangalica a "menő".
Ma sokkal több 40-60 éves hal meg infarktusban, vagy más betegségben, mint régen.
A családomban 12 nagybácsi, nagynéni volt, mind 85 éves kora után halt meg. De szinte a halálukig dolgoztak.
Mi mindent zsírral készítünk, csak a rántotthúst vagy a krumplit sütjük olajban.
És igen már megdől a zsír "károssága".
És amit írt itt valaki hogy meghaltak 40 évesen?? igen meg volt aki csebsemő korában, de azokat általában a tüdöbaj vagy a szamárköhögés vitte el!!! Anyám 84 éves nagymamám 92 volt amikor meghalt csak zsírral főztek mindent, ők még a rántotthúst is!!
A napraforgó étolajban nagyon sok az omega-6 zsírsav és nagyon kevés az omega-3, ezzel pedig túlságosan eltolja az omega3 : omega-6 arányt az omega-6 irányába. Ez gyulladásokat okozhat.
Mivel mi viszonylag kevés tengeri kütyüt fogyasztunk, és más növényi olajból sem igazán fedezzük az omega-3 szükségletünket, így a napraforgó étolaj nem a legjobb választás.
Azért ajánlják a sertés illetve kókusz zsírt, mert azokban ugyan omega-3 nincs, de omega-6 se, így az arányt nem tolja el.
A koleszterinmítosz pedig tényleg megdőlni látszik.
Egyébként ha félsz a koleszterintől, akkor használj olíva olajat, pálma olajat vagy magas olajsav tartalmú napraforgó étolajat, ezekben kevés az omega-6.
Egyébként az étolajról: 30 éve népszerűsítik az étolajat mint a sertésszír alternatíváját. Lassan az összes háztartás át is tért a sima napraforgó étolajra. A 30 éve érvényben lévő "egészséges" táplálkozási ajánlások dacára (és a rahedli koleszterin csökkentő ellenére), soha nem látott ütemben nőtt a szív és érrendszeri megbetegedések, a rákos megbetegedések és a cukorbetegek száma is. Már a gyerekeknél is! Engem inkább ez győzött meg.
Ha ez az egész táplálkozási rendszer tuti jó lenne, akkor 30 év alatt már látni kellene, hogy működik, de nagyon nem látszik semmi...
Szóval ha igaz ha nem, azzal hogy másképpen csinálom, azzal a biztosan rosszat adom fel egy lehetséges kevésbé rosszra.
Szerintem. De egyébként nekem mindegy ki mivel főz, mert nem érdekem meggyőzni senkit, mielőtt vitába bocsátkozna valaki. Csak én így gondolom.
"Ma sokkal több 40-60 éves hal meg infarktusban, vagy más betegségben, mint régen. "
Kar hogy a statisztikak nem ezt mutatjak.
"a mai öregek, akik egészségesek, dolgoznak a kertjükben, mind zsírral főzött és szalonnán élt és él ma is"
naja, meg azok az oregek is akik meghaltak negyvenevesen, es nem tudsz veluk mar peldalozni...
Na ezen jót röhögtem :-D Azok az ÖREGEK, akik meghaltak 40 évesen? Azok az "öregek" sem a zsírral való főzéstől haltak meg, hanem a háborúban, mert vagy golyót fogtak, vagy egyáltalán nem volt mit enniük. Ezért nem ismerhetted meg a dédnagyapádat. De azok az öregek akik bizony megérték az öregkort, a mai napig nem sütnek, főznek olajjal.
A mangalica zsír egyáltalán nem egy elérhetetlen micsoda, de tény,hogy a sertészsír olcsóbb. Abból sem mindegy mit veszel, mert van belőle a nyersen sajtolt olcsóbb verzió, és van a kisütött, ami hagyományos úton tényleg kisütéssel készül.
Ha hidegen sajtolt étolajat vásárolsz, azzal semmi baj nincs, megőrzi a növényi alapanyag jótékony tulajdonságait. A probléma a finomított étolajakkal van.
Javaslom, hogy keress rá a finomított növényi olaj gyártásának folyamatára. Sok mítosz megdőlt hirtelen már a mai világban. Nincs rossz koleszterin, csak koleszterin van. Nézz utána ennek is. Aztán meg annak, hogy mi emeli és mi csökkenti, és hogy miért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!