Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » A vénusz étolaj egészséges?

A vénusz étolaj egészséges?

Figyelt kérdés

A vénusz és a hozzá hasonló, de olcsóbb étolajak egészségesek-e?


20 éve a reformkonyha bejövetelekor, azt hírdették az orvosok, hogy a zsírt le kell cserélni, és sütéshet & főzéshez egyaránt ilyen típusú étolajat kell használni, mert az teljes mértékben egészséges : nem tapad rá az érfalakra. Ez ma mennyiben változott?


Nem arra gondolok, hogy 2-3 nál többszőr nem szabad újrahasználni, hanem hogy eleve milyen


2014. jún. 8. 14:58
 1/10 anonim válasza:

A növényi olaj fogyasztása egészséges.


A forró olajban, meg zsírban sütés nyilván nem kimondottan jó, mivel akkor részben égésterméket is fogyasztasz, ami nem egészséges. A sütést jobb sütőben csinálni.

2014. jún. 8. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:

Ma már rájöttek, hogy a zsír sokkal egészségesebb, mint az olaj. Mellékesen az ételek is jobb ízűek, ha zsírral készülnek. Kivétel a saláták, vagy azok, amiket bő zsiradékban kell sütni.

A Vénusz jó.

De ha arra hallgatsz, hogy mikor mit mondanak, akkor nem ehetsz semmit. Mindig az az egészséges- nem egészséges, amiért a kutatót megfizetik.

2014. jún. 8. 15:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim válasza:

"a zsír sokkal egészségesebb, mint az olaj"


Ki számára? Aki megeszi, vagy akiből a zsírt csinálják? :D

2014. jún. 8. 15:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 Szintiszoli123 ***** válasza:

Nem!


Eleve olyan, hogy finomított. Kezelik, hogy jobb legyen az íze és jobban bírja a hőt. Ezek tények.


Ezen kezelés alatt elveszti tápanyagtartalmának nagy részét. Ezt csak olvastam.


A napraforgóolaj túl sok omega 6-ot tartalmaz a benne lévő omega 3-hoz képest. Ez nem meglepő, mert nincs is benne omega 3. Ez ezért rossz, mert az egyensúlytalan omega 6 bevitel egy csomó betegség forrása lehet. Ezek is tények.


Az állati zsírokkal sincs baj. Sütéshez zsír (kacsa, liba, csirke, sertés) vagy kókuszzsír. Ezek jól bírják a hőt, nem mennek tőle tönkre (annyira). A kókuszzsír full telített, a disznózsír nagyrészt telített, a baromfizsír pedig kb. fele arányban telített zsírsavakból áll. Viszont nem okoznak gyulladást a testedben. Az érfalakra persze a tudomány mai állása szerint nagy mennyiségben nincsenek túl jó hatással, de a zsírbeviteled fele nyugodtan származhat telített zsírból, abba meg a telített zsírban való sütésnek bele kell férnie.


Lenmag és repceolajat használj! Ezekkel nem süthetsz, mert nem bírják a hőt. Utólag is rá lehet önteni a kajára (nem csak salátára), sőt, bármilyen hülyén hangzik, kenyérre is lehet kenni. Nincs rossz íze.

2014. jún. 8. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 Szintiszoli123 ***** válasza:

Ja, azért lenmag és repce, mert ezeknek a legjobb a zsírsavösszetétele.

A halolajé még jobb, de azzal egy kicsit luxus lenne a kaját pocsolni :)

2014. jún. 8. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:

"Ma már rájöttek, hogy a zsír sokkal egészségesebb, mint az olaj."


Na erre gondoltam, hogy ilyeneket hallok, de nem hiszem el, állandóan azt nyomták évtizedek óta a médiában az orvosok, hogy étolajat használj és ne zsírral főzz ! Tudnál linkelni, mert hihetetlen számomra.


" növényi olaj fogyasztása egészséges." a zsíré viszont nem. Én így tudom. mint az 1-válaszoló


Mi a helyzet a sertészsírral?

2014. jún. 8. 16:53
 7/10 Szintiszoli123 ***** válasza:

"Mi a helyzet a sertészsírral?"

Semmi.

40%-a telített zsír. Főleg szterainsav meg palmitinsav.

55%-a telítetlen zsír. Jó benne sütni, mert jól bírja a hőt.

Az állatok (és az ember is) a szervezetükbe kerülő méreganyagok egy részét zsírban tárolják, ezért szerezz be megbízható forrásból disznózsírt. Faluról, vagy hentestől. Ne szupermarketből.

Ahogy írtam, a telített zsírok bizonyos állítások szerint nem jók az érrendszernek, mások szerint meg tök mindegy. A napi zsírbeviteled fele nyugodtan származhat telített zsírból.

Mi a helyzet a disznózsírral?

EGYED nyugodtan!!! Nem fogsz tőle rövidebb ideig élni, sőt!

Ha rövidebb ideig fogsz élni, az nem a disznózsír miatt lesz, hanem, mert nem mozogsz, vagy mert tönkreteszed a hasnyálmirigyed cukrokkal.

2014. jún. 8. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Látom Szintiszoli123 te nagyon képben vagy. Köszia választ, de akkor a Vénusz vagy Sunol étolajjal mi a helyzet ? Jobb mint a zsír vagy sretészsír?
2014. jún. 8. 22:35
 9/10 Szintiszoli123 ***** válasza:

A Vénusz és társai finomított napraforgóolajak.

Google: étolaj finomítás. Itt Te is megtalálod, miért nem jó finomított olajat használni.

Az omega 3 és omega 6 esszenciálisak. Akkor jó, ha arányuk 1:1 és 1:10 között van (az 1:10 már necces). Minden cikk, ahol ezekről olvastam, meghivatkozza a bizonyító kutatásokat, de azokra konkrétan már nem kerestem rá.

A napraforgóolajban 0:60 az "arány". Nincs benne omega 3! Ez a baj. Még az olivaolajban és állati zsírokban 1:10 az arány, de nem csak ez számít.

100 gramm napraforgóolajban 64 gramm omega 6 van, 100 gramm kacsazsírban 10 gramm. Igaz, hogy omega 3 csak 1, de legalább nincs tele omega 6-tal.


Nem jó a Vénusz!!!

2014. jún. 9. 07:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Szintiszoli123 ***** válasza:
Nem jobb, mint a zsír vagy a sertészsír!!!
2014. jún. 9. 07:50
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!