Vegán propaganda lenne, vagy tényleg egészségtelen az összes állati eredetű élelmiszer?
Nem lesz teljeskörű, amit leírok, csak amire emlékszem belőle. Tehát ellenérvek, amiket olvastam:
Hús: antibiotikummal tömik az állatokat, amíg élnek, totál stressz az életük, ami befolyásolhatja azt is, aki megeszi.
Hal: a higany miatt egészségtelen, ami a vízben van.
Tojás: magas a koleszterin tartalma, a szervezetünk pont annyi koleszterint termel, amennyi kell, nincs szükség pluszra.
Tejtermékek: egy másik faj anyatejét isszuk, sok a hormon benne, gennyes.
Egészségesen szeretnék táplálkozni, eddig nem voltam túl jó benne, így bukkantam néhány vegán cikkre és videóra. Mennyi igazság lehet benne?
Amúgy húst már nem nagyon eszem, nem szeretem, inkább csak akkor fogyasztom, ha vendégségbe megyek és nincs más.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
nem propaganda!
viszont a tojás koleszterin tartalmát már megcáfolták tudományosan is hogy nem káros !
illetve a tejtermékeket lehet fogyasztani továbbra is
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
A vegán életmód lényege nem az egészség, de tény, hogy nagyon sok egészségügyi előnyt társítanak hozzá: 2-es típusú diabétesz, bizonyos ráktípusok, szívbetegség kisebb kockázata, valamint nagyon sok fontos mikrotápanyag és rost magasabb bevitele. Ehhez azonban úgynevezett teljes értékű növényi érrend kell, tehát az egészséges táplálkozás szabályai ugyanúgy érvényesek: amennyire lehet, kerüpni kell a feldolgozott élelmiszereket, finomított szénhidrátokat, egészségtelen zsírokat.
Ami az állati eredetű termékeket illeti:
A hal egészséges, a higanytartalma a legtöbb konzervesnek elhanyagolható. De tény, hogy minden nap azért nem biztonságos enni, max heti 2-3-szor, és akkor nagyon komoly egészségügyi előnyei vannak. Miért ne együnk mégse halat? Mert a túlhalászat nem fenntartható, és ökológiailag nagyon kedvezőtlen a tengerek élővilágára nézve. A másik, hogy nem csupán a halak, de például delfinek megölésével is jár a tengeri halászat.
A többivel egyetértek teljesen, amit írtál, azzal a kommenttel, hogy leginkább a feldolgozott húsok egészségtelenek. Virsli, bacon, felvágott, kolbász, szalámi, ezeket akkor is kerüld el messzire, ha nem vagy vegetáriánus vagy vegán. A bennük lévő nitrites pácsó nátrium-nitrit alapú, nagy mennyiségben mérgező, kis mennyiségben karcinogén, tehát rákkeltő, mert a gyomorban nitrózamin fejlődik belőle. Más adalékanyagok miatt se érdemes ilyesmiket fogyasztani.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ahogy írták már előbb is, leginkább a feldolgozott húsok az egészségtelenek, a bennük lévő nitritek, egyéb adalékanyagok, esetleg a túlzott sómennyiség miatt. Nagyobb mennyiségben a vörös húsok lehetnek még egészségtelenek hosszú távon. A feldolgozatlan, friss fehér hús (csirke, pulyka) nagyjából biztonságos. Extra nagy mennyiségben természetesen az is lehet káros, a túlzott fehérjefogyasztás megterhelheti a veséket, valamint a magas purintartalom köszvényt okozhat. De általánosságban jóval biztonságosabb a friss húsok fogyasztása, mint a feldolgozottaké.
Az elkészítési módnál pedig a főzés az egészségesebb, hiszen kevesebb karcinogén korom keletkezik, mint sütésnél. Sütés esetén sem ajánlatos túlsütni, ilyen szempontból a rare steak egészségesebb, mint a well-done.
De a feldolgozott ételek, nitritek, só stb. illetve a túlsütés (pl grillezés) problémája ugyanúgy fennállhat a növényi eredetű ételeknél is, szóval az igazi határ itt van, nem is az állati vs. növényi eredetnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!