Sokkal egészségtelenebb a lekvárban lévő gyümölcscukor mint ami a gyümölcsben van?
Azt tudom hogy lekvárban nagyobb a fruktóztartalom a bele tett cukor miatt aminek a fele fruktóz fele glükóz.
De abban egyelőre kétkedem hogy a lekvárban lévő fruktóznak ugyanolyan hatása lenne mint az eredeti gyümölcsben mivel megváltoznak a tulajdonságai. Kevesebb rost stb. Eddig nem találtam guglis leírást erről.
Azért egészségtelenebb rost nélkül, vagy minél kevesebb rosttal enni akármilyen cukrot, mert gyorsabban és magasabbra emeli meg a vércukor szintet, mint tenné több rost mellett. Ennyi. Élettanilag a különböző cukroknak közel ugyanaz, vagy inkább ugyanaz a hatása. Az számít, hogy az ételben, amiben eszed, vagy más ételek, amikkel eszed, milyen egyéb anyagok vannak, amik lelassítják a cukor felszívódását.
Vagy egy totál másik dolog, hogy pl. 100 g gyümölcsben sokkal kevesebb cukor van, mint 100 g lekvárban. Ha nem is figyelsz a grammokra, de relatíve egy gyümölccsel vagy akármilyen étellel hamarabb jól laksz, ha egyrészt több rost vagy más anyag van benne. Vagy másrészt ha egységnyiben sokkal kevesebb cukor van, akkor összességében valószínűleg kevesebbet fogsz enni belőle, feltéve ha fennáll az, hogy az egy laktatóbb étel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!