Naponta hány g zöldséget, gyümölcsöt érdemes fogyasztani és melyik szénhidrátnak magasabb a rosttartalma?
500-700 gr zoldseg es gyumolcs vegyesen amibol tobb a zoldseg mint a gyumolcs
Magas rosttartalma a korpáknak, teljes kiorlesu liszteknek es pekaruknak, kolesnek, bulgurnak, hajdinának, zabnak, lencsének babnak sárgaborsónak van a zöldségeken es a gyumolcsokon kivul (de tuti kihagytam valamit)
Magas rosttartalma van pl a karalábénak. + Elég sok C vitamin és jelentős mennyiségű magnézium is van benne.
A szénhidrátoknak nincs rosttartalmuk. A szénhidrát egy makrotápanyag. A rost nem tápanyag, hanem ballaszt. Figyelj oda, hogy vizoldékony rostot is vigyél be.
Gyümölcsökkel óvatosan, mert van amelyikben sok a cukor. Pl banán. A málnában nagyon sok rost van. Azt hiszem a ribizliben is. De ne ess túlzásokba!
10-15g rost kell /1000kcal tápanyag. Nekem személy szerint kevesebb a jobb
#2 Minden rost szénhidrát. Olyan ételben fizikailag nem lehet rost amiben nincs szwnhidrát. A felsorolt szénhidrátoknak pedig hiaba hiszed az ellenkezőjét, magas a rosttartalma.
A hivatalos ajánlás felnőtt nőnek 25 gramm rost / nap. Férfinak 38 gramm.
És igen, a gyümölcsóknek van cukortartalma. Éééés? Iszonyat egészségesek és mindenfajta gyümölcs minden egészséges ember életében ott kellene legyen
1) Gyümölcs a majmoknak való.
2) A rost az nem szénhidrát. Nem, semmilyen értelemben sem, és semennyi energiához nem jut belőle az ember szervezete. A szénhidrátból pedig igen.
"Gyümölcs a majmoknak való"
A gyümölcs a sok évtizedes kutatások alapján a dietetikailag legoptimálisabb természetes növényi tápanyagforrások egyike.
"rost az nem szénhidrát"
Ha már teljesen hülye vagy a biokémiához, akkor legalább a wikipédiát legyél képes megnyitni:
Rost: növényi eredetű szénhidrát.
"Magas rosttartalma van pl a karalábénak. + Elég sok C vitamin és jelentős mennyiségű magnézium"
C-vitamin tekintetében igazad van, de rost és magnézium szempontjából a karalábé pont nem kiemelt jelentőségű. Ettől függetlenül a karalábé egy teljesértékű élelemforrás, ajánlom én is a rendszeres fogyasztását.
"Gyümölcsökkel óvatosan, mert van amelyikben sok a cukor"
Minden vizsgálati anyag szerint a gyümölcsökben természetesen előforduló fruktóz semmilyen negatív fiziológiai kockázattal nem bír. A gyümölcsökkel maximum egy 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegnek kell óvatosabban bánni.
"Naponta hány g zöldséget, gyümölcsöt érdemes fogyasztani"
Minél többet, annál jobb. Nyilván kalóriakereten belül, de a zöldségeknek és gyümölcsöknek önmagában olyan alacsony a kalóriatartalmuk, hogy nem túl reális, hogy valaki annyit eszik belőlük, hogy amiatt hízik be. Bárcsak az emberek a zöldséget és a gyümölcsöt ennék kiló számra, és nem a sok szart.
16:51!
Nézd, ez itt kristálycukor (tudod ezt teszi anyud a teádba) 100g szénhidrát van benne, és 0g rost (100grammonként)
Nézzed, mert ez útifű maghéj. Ebben 84,1g rost van, és csak 7,8g szénhidrát /100g
Szóval címeres ökörséget mondtál azzal, hogy a rost szénhidrát. Talán nem a Wikipédia alapján kéne okoskodni.
Na csumpa!
Azért linkeltem wikipédia szócikket, mert láthatóan egy óvodás dietetikai tudását sem közelíted meg. Tessék, linkelek neked szakmai anyagokat a témában:
Nagyjából százezer tanulmányt tudnék neked hivatkozni, ugyanis hosszú évtizedek óta minden táplálkozástudományi és biológiai értekezés alapvetésként kezeli, hogy a rost egy növényi eredetű szénhidrát. Ezzel vitatkozni értelmezhetetlen. Olyan, mint az állítani, hogy a Föld lapos, vagy hogy a csík tolja a repülőgépet. Rég találkoztam ekkora sötétséggel.
Most azt hiszed menő vagy, meg sztár vagy? Nem vagy az. Szóval indulhatsz is házalni az élelmiszergyártókhoz, hogy változtassák meg a feliratokat a termékeken, mert te majd linkelsz nekik.
Max egy avas nagy pofont fogsz vele elérni, mást semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!