Ez a testsúly kórosan soványnak számít egy fiatal lánynak?
A testsúlyom jelenleg 50 kg körül mozog, 174 cm magas vagyok és 16 éves. Sajnos a sok fogyás és a koplalás következtében leállt a havi vérzésem még februárban. Habár nem lettem hivatalosan diagnosztizálva, egyértelmű hogy mentális betegség következtében alakult nálam ki táplálkozási zavar előbb anorexia, majd ortorexia formájában.
Sajnos nem állt egyelőre vissza a ciklusom, hiába találkozom már a közelmúlthoz képest sokkal ‘normalisabban’.
Az előbb leirtakhoz lenne pár kerdesem:
1.) kevés-e ez a testsúly?
2.) tényleg MUSZÁJ lenne valamennyit az egészségem érdekében visszahíznom?
3.) segíthet-e egy dietetikus/ táplálkozási tanácsadó felkeresése, esetleg egy általa részletesen megtervezett étrend követése?
4.) mennyire karos hogyha hosszútávon napi maximum 1600-1800 kalóriát viszek ve a szervezetembe?
Basszus, ez olyan, mintha én írtam volna..
1.) igen, kevés
2.) igen, edzéssel szép formás lehetsz
3.) nekem nagy baromságot mondtak, zabáljak túrórudit stb. Menj el egy személyi edzőhöz, ők a kaja és mozgás téren is segítséget tudnak nyújtani.
4.) ennyit eszik egy átlag ember, persze mindenki más
#1 vagyok
Ha gondolod, írj privit
Menj el dietetikushoz, hidd el nem mond hülyeséget. Én is voltam anorexiás és hidd el nekem, igenis ehetsz néha túróridit meg amit szeretnél, hisz első sorban a mentális felgyógyulásod a cél. Igenis megérdemel ennyi szabadságot. Amíg félsz bizonyos ételektől, addig nem is fogod elhagyni a betegséget. És ezt szerintem a dietetikus is közölni fogja, nem kell egyből hülyézni szegényeket (plusz egy jó pszichológus mindenképp kéne). Lehetséges a gyógyulás, én negyedik nekifutásra sem adtam fel, ennek már egy éve volt. Eleinte jöttek fel kilók nyilván és elégedetlen voltam a testemmel, de amint erőm lett hozzá, elkezdtem edzeni és hiába nagyobb a súlyom most mint akkor, sokkal jobban nézek ki (és persze jobban is érzem magam). Ha bármi kérdésed volna írj nyugodtan.
Üdv. egy ex-anorexiás 16 éves lány
Köszönöm szépen a válaszokat, sorban reagálnék rájuk:)
(#1. írtam üzenetet)
#4. érdekes, mert a szüleim is pontosan az 55 kg-ot szeretnék elérni nálam, szerintem akkor lélegeznének fel egy kicsit. Azt tudni kell,hogy mielőtt meghíztam, ez volt a stabil testsúlyom viszonylag hosszabb ideig, tehát szerintük ezért éppen annyi ez a szám amennyi. Sajnos emlékszem, és 55 kilósan nagyon nem tekintettem magamra vékonyként, inkább “átlagos” alaknak láttam magamat.
És igen, én is sejtettem hogy zsírt kell felszednem elsősorban ...
#5. Ma elmegyünk anyukámmal egy dietetikushoz, bár nem egészen tudom elképzelni mit kellene mondanom...
+koszonom a válaszodat úgy érzem erőt adott❤️
#6. te alacsonyabb is vagy nálam, ezért sokkol a te torteneted. Azt hittem ez a súly csak egyszerűen kevés, de jaj az anorexiások közül csak a 30 kilósak kerülnek kórházba, én nem vagyok elég beteg/sovány minek aggódik a családom?!
6 vagyok. nem a súlyom miatt kerültem kórházba hanem egy betegség miatt. Viszont mivel műteni kellett az orvosok aggodtak a súlyom miatt, hogy hogy fogom bírni ha tovább fogyok mert műtét után jó darabig nem tud még rendesen enni az ember.
Nézd mindig van lejjebb. És igen van aki eljut a 30 kg ig is amikor már felkelni sem tud az ágyból. De nem hiszem hogy ez lenne a normális hasonlítási viszony. Az hogy nem jött meg a szervezeted jelzése hogy vésztartalákra kapcsolt és épülsz le fizikailag. Vitaminokra is szükséged lenne. Nekem volt mensesem akkor is. A dietetikus egy olyan étrendet fog neked javasolni ami hízlal és mellette minden tápanyagot tartalmaz amire szükséged van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!