Muszáj elmenni nőgyógyászhoz 20 év felett, ha nem élek nemi életet?
"A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A világon 550 ezer méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért felelős, mely az összes daganatos megbetegedések 6,1%-a. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális karcinómák több mint 90%-a összefügg a humán papillomavírussal (HPV).
A HPV az egész világon megtalálható, és legalább 100 alfaja különböztethető meg, melynek egy része a bőrt, másik része a nyálkahártyát támadja meg. Ezek közül mintegy 60-féle törzs a nemi szervek tájékán, a genitális traktusban, a méhnyak, a szájüreg, a garat, a gége, a nyelőcső, a végbélnyílás környéki régió vagy a hímvessző hámján található. A HPV a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző ágens. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára."
azért a fröcsögő "azonnal menj nőgyógyászhoz" emberkéktől kérdezném, hogy ők voltak nőgyógyásznál szűzen? Kétlem...én voltam, 20 bőven elmúltam már, az egyik nem vett kenetet, mert nem tartotta szükségesnek, a másik nem is tudott. kétlem, hogy egy rossz élménnyel a háta mögött erre lenne szüksége a kérdezőnek ...nem mellesleg szinte minimális az esélye, hogy méhnyakrákja legyen. Sokkal nagyobb szüksége van arra, hogy egy pszichológus, sőt inkább pszichiáter rendbe szedje a lelkét, mint egy nőgyógyászati szűrővizsgálatra.
Ezzel együtt én is tanácsolnám, hogy menjen el, de nem kell feltétlenül felfeküdjön a vizsgálóasztalra...én is megnéztem a dokit mielőtt választottam, szimpatikus volt, vizsgálat közben mégis rájöttem, hogy nem jól választottam.
[link] csak, hogy egy nőgyógyász véleménye is linkelve legyen
Ha ennyire rettegsz, szerintem ne menj még el! Szűz lányon nem hinném hogy végeznek rákszűrést. És lehet hogy borzasztó egy méhnyakrák, igen kicsi az esélye, hogy ebben a pillanatan fenyeget Téged!
Ha valami problémád lesz, akkor ráérsz rettegni a máhnyakráktól, de akkor talán elmész majd orvoshoz is.
"A felnőtt nőkön végzett általános nőgyógyászati vizsgálat serdülőkorban, szűz lányok esetében sok mindenben módosulhat. Jellemző, hogy csak olyan vizsgálatot végzünk, mely feltétlenül fontos. Azt, hogy melyek ezek a vizsgálatok, természetesen a panaszok döntik el.
Szeméremtesti panaszok, hüvelyfolyás esetén szűz lányoknál csupán megtekintés, esetleg mintavétel történik egy vattapálca segítségével a hüvelybemenetből. A nőgyógyász a vizsgálat során a szeméremajkakat kezével széthúzza, hogy a hüvelybemenetet láthatóvá tegye. Ez a vizsgálat bár kellemetlen, hiszen intim testrészt vizsgál az orvos, de teljesen fájdalommentes.
Tehát röviden elmondható, hogy hüvelyi vizsgálatot – legyen a hüvely kacsával történő feltárása, vagy a „bimanuális” vizsgálat – első szexuális kapcsolatukon már átesett nőknél végzünk. Abban az esetben, ha szűz nőn kell kismedencei vizsgálatot végezni, az orvosnak két lehetősége van: a hüvely helyett a végbélbe vezetve mutató ujját, a vizsgálat hasonlóképpen elvégezhető, mint hüvelyi úton, másik lehetőség hogy érett korú, de még szűz nők szűzhártyája legtöbbször kellő tágasságú ahhoz, hogy óvatosan egy ujjal a vizsgálat hüvelyen át is elvégezhető legyen. A végbélen át történő vizsgálat bár riasztóan hat, szintén csak kényelmetlen, kellemetlen érzés, de nem fájdalmas.
Szűz lányokon, nőkön a bimanuális vizsgálat helyett legtöbbször hasi ultrahang vizsgálatot végzünk, mely bár rosszabb képet ad, mint a hüvelyen át végzett ultrahang vizsgálat, mégis a legtöbb esetben kielégítő információt ad az orvos számára."
Tehát szűz lányoknál méhnyakrák szűrést nem csinálnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!