20 éves vagyok és még nem látott nőgyógyász?
Ha nagyon szégyenlős vagy, akkor mindenképpen keress egy női dokit! pláne elsőre!
Sokkal elviselhetőbb a kitárulkozás elötte, a terpesz-székben.
A 25 éves hölgynek üzenném, hogy a méhnyakrák jellemzően 35-65 éves kor között alakul ki, de a praecancerosus elváltozások már évekkel korábban is megjelennek, melyek szűréssel kimutathatóak.
Ha akkor mész, amikor már panaszok jelentkeznek, addigra a daganat teljesen kifejlődött és jó eséllyel már csak heroikus műtétekkel, például stádiumtól függően méh és függelékeinek (petefészkek is) valamint nyirokcsomóknak az eltávolításával és kemoterápiával lehet próbálkozni, de a túlélés ekkor már finoman szólva nem 100%-os...
Szóval közeledve a 30-hoz (és később is) érdemes lenne évente 1x elnézned, mert a méhnyakrák a MEGELŐZHETŐ halálokok között van nyilvántartva, vagyis ha valaki ebben hal meg, akkor azt jó részt magának is köszönheti...
Félre ne érts, nem azt mondom, hogy már 18 évesek is járkáljanak rákszűrésre (bár, bajuk nem lesz attól, hogy orvos látja őket), de ez a "nem megyek, amíg nincs panaszom" mentalitás nagyon veszélyes.
A kérdezőnek: Nem az a "gáz", ha valaki egyszer rászánja magát egy szűrésre, hanem az, amikor valaki olyan igénytelen, hogy csak akkor megy orvoshoz, amikor hónapokig-évekig vérezget, sárgadinnyényi tumor van a medencéjében (ami már szintén évek óta okoz panaszt), vagy évek óta csak úgy tud pisilni, ha szó szerint visszatolja a kilógó és kifordult méhét a hüvelyén, na ez a "gáz"...
"a női dokiról azt hallottam hogy rosszabb mint a pasi"
nehogy elhidd ezt! Semmi köze a nemnek a durvasághoz, jó- szakemberséghez.
És az is biztos, hogy sokkal jobban meg tudod értetni magad vele, kevésbbé kínos a meztelenkedés, stb...
nekem eddig jobb tapasztalatom van a férfi nőgyógyásszal - pedig én is úgy gondoltam, hogy a női biztos jobb
de az empátia nem a nemtől függ
Voltam férfinél először, nem hallgattam a barátnőmre, durva is volt és főként a beszólásai voltak megalázóak.
Másodszorra nőhöz mentem, azóta is hozzá járok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!