Melyik menstruációs eszközt használjam? Nektek melyik vált be? (Többi lent.)
Az első években betétet használtam, mert ez volt a legegyszerűbb. Majd kehelyre váltottam, és már 5 éve ezt használom. Nekem nagyon bevált, és már nem váltanék másra. De akkor kezdtem el használni, amikor már volt egy kis tapasztalatom és magabiztosságom a testemmel kapcsolatban. Sajnos sokan megveszik a kelyhet, de nem néznek eléggé utána és rosszul választanak, vagy türelmetlenek, ezért csalódnak benne.
Szerintem első menstruációhoz nem ez a legalkalmasabb, inkább a betét. Bár csak egyszer kell megvenni, a többi eszközhöz képest drága, és nem mindegyik típus kényelmes mindenkinek. A választás előtt fontos lemérni a hüvely hosszát a menstruáció alatt, így inkább akkor ajánlom, ha már túl vagy néhány cikluson.
Én kelyhes vagyok, nagyon szeretem. De lehet, hogy elsőnek nem ajánlanám. Szerintem próbálj ki kb. mindent. Először vegyél sima betétet, mert azt biztosan tudod használni. Tamponból is először a minit ajánlanám. Azt is ki kell tapasztalni, hogy kényelmes-e, nem rossz-e neked magadba nyúlni stb. Aztán amelyik a legkényelmesebb, azzal folytatod.
Ha az első "sokkon" túl vagy, és érdekel a kehely/mosható betét, ajánlom ezt a facebook csoportot: [link] nagyon kedvesek, segítenek mindenben. (Személyes vélemény: a kehely a LEGJOBB.)
Van olyan rokonod, akivel tudnál ilyesmiről beszélgetni? Anya, nővér, hasonló? Szerintem az ő tanácsukat is érdemes kikérni.
Persze, csak beragasztod a bugyidba és kész.
(De ha elfogadsz egy tanácsot: tényleg próbálj meg anyáddal beszélni. Nem tudom, hogy milyen a kapcsolatotok, ha egy gonosz, bántalmazó ember, akkor persze ne. De ha csak simán "ciki", akkor ezen próbálj meg túllépni, mert nem az! A menstruáció természetes dolog, meg kell tanulni beszélgetni róla. Tudom, hogy most még így érzed, de nem kell ettől szorongani. Anyád is átment ugyanezen, a nagyanyád is meg az angol királynő is.)
#1 vagyok. A ciklus az, ami az egész hónap során történik a szervezetedben. A menstruációval kezdődik, majd következik a peteérés, tüszőrepedés és ha nem estél teherbe, újra a menstruáció. Amikor először megjön, még teljesen rendszertelen. Az is normális, ha fél évig egyáltalán nem jön meg utána. Ha már beállt a ciklusod, nagyjából havonta fog megjönni a menstruációd, de ez évekig is eltarthat.
Azért ajánlom elsőre a betétet, mert olcsó, egyszerű megoldás. Látni és érezni fogod, hogy mikor kell cserélni, és biztosan nem felejted el. Ha szeretnéd, kipróbálhatod a tampont is, de ezt nem látod, ezért tapasztalni kell, hogy mikor telik meg. Mivel veszélyes sokáig bent hagyni, néhány óránként akkor is cserélni kell, ha a menstruációd gyenge.
A hüvely hosszát nem muszáj lemérned, csak ha kelyhet szeretnél vásárolni. Mivel ez drágább és alaposan át kell gondolni a választást, érdemes megvárni, hogy legyen egy kis tapasztalatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!