Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit csináljak az anarchofóbiám...

Mit csináljak az anarchofóbiámmal? (pókfóbia)

Figyelt kérdés

Rettegek a pókoktól... Amikor a mamámhoz megyek akkor el sem merek menni az egyik fenyőfa alatt, mert hemzseg ezektől az undorító izéktől, amik ráadásul 10 centi simán megvannak... A lovastáborban nem mertem wc-re elmenni, mert a csap mellett és a wc-k mellett is tuti volt egy hatalmas pók (szerencsére nem aludtam ott). Mondjuk ott kicsit enyhébbnek tűnt, mert amikor egy 1 mm-es pók rámesett, akkor nem sikítottam, csak lesepertem magamról (ez elég ritka, mert ha pókot látok (főleg amikor mozog) sikítok..)

Most is pár perce történt valami: ülök az ágyamon, telefonozok. Hirtelen valami nagy barna (1, 1,5 centis) izé sprintel felfelé a falon. (Az ágyam és a fal közt van kb 10 centi, ott mászott ki, és ott én nem igazán merek takarítani pont az ilyen dögök miatt, pedig kéne, mert tiszta por) A szemem sarkából látom, hogy egy undorító hatalmas pók. Hirtelen felmegy a pulzusom 300-ra, elkezdem kapkodni a levegőt és gyorsan eldobom a telefonomat valahova leugrok az ágyról, remegtem is, átfutottam a másik szobába, remegve leültem a szőnyegre, mert féltem, hogy ott is mászna a falon egy ilyen dög, ha az ott lévő ágyra ültem volna... Szóltam anyának hogy ott van egy pók a falamon, szerencsére szét tudta nyomni mielőtt elszaladt volna. Éreztem még vagy 5 percig hogy erősebben és sokkal gyorsabban ver a szívem, remegek, kapkodom a levegőt.. Amikor megnyugodtam visszamentem a szobámba, és még vagy 5 percig néztem azt a helyet, ahol ez az undotító izé volt. Utána félve, de visszamertem ülni az ágyra... Most is itt ülök, de még mindig félek egy kicsit és nézegetem a falat... Szerencsére panelban lakunk és csak pár havonta találkozok pókkal... De eddig ez volt a legrosszabb 😞 Nagyon szeretem az állatokat, nem akarom őket bántani, de ezeket a dögöket egyszerűen nem bírom elviselni. Nem akarok pszichológushoz menni emiatt, de azt sem akarom, hogy ez így maradjon... Mit csináljak, hogy jobb legyen? Szerintem ez amit csinálok már beteges, de nem tudok ellene semmit sem tenni... Segítsetek légyszi 😢 Ja és bocsi hogy ilyen hosszú lett...

12/l

#pszichológus #pókfóbia #anarchofóbia #egy ronda dög a falon
2016. szept. 20. 16:46
1 2
 1/13 Alain Delon ***** válasza:
Esetleg olvass, nézz filmeket a pókokról.
2016. szept. 20. 17:01
 2/13 anonim válasza:
Ezzel én is ugyan így vagyok:/
2016. szept. 20. 17:02
 3/13 Alain Delon ***** válasza:
Egyébként amit te írtál, az anarchofóbia a Ratos de Porão nevű brazil együttes egyik lemezének a címe. A te bajod a arachnofóbia.
2016. szept. 20. 17:06
 4/13 A kérdező kommentje:
Könyvet és filmet nézni nem merek róluk... A biosz könyvemben múltkor volt egy túl élethű kép egy madárpókról, és hirtelen eldobtam a könyvet amikor megláttam... Csak úgy mertem a leckét elolvasni, hogy megkértem apát h ragasszon egy cetlit a képre...
2016. szept. 20. 17:10
 5/13 anonim ***** válasza:
2016. szept. 20. 17:14
 6/13 anonim ***** válasza:
0%

Na figyu kicsilány, én megértelek, világ életemben pók és mindenféle mászórovar fóbiám volt, de ha icipicit leülsz gondolkodni, akkor túl lehet lépni rajta.

Nyilván azzal tisztában vagy, hogy egyik pók sem tud bántani. Legrosszabb esetben végigszalad a kezeden. Igen, rossz érzés, de nem lesz tőle bajod.

Én már jóval idősebb vagyok, mint te, régen én is ugráltam, futkoztam, pánikoltam, meg lecsapkodtam a pókokat, de ez idióta viselkedés, most már tudom.

Nem tudod mindig kikerülni a pókicákat. De nem is kell. Ha 10 centire a hátad mögött mászik el a falon, akkor sem fog orvul a nyakadba ugrani. Tojik rád magasról, ha zargatod, akkor pedig menekül. És itt jön a lényeg.

Ezek élőlények. Emberre teljes mértékben ártalmatlan, a kártevőket viszont pusztító, tehát hasznos élőlények. Bár nincs fejlett gondolkodásuk, de azt bizony érzik, mikor békésen mászkálnak a sarokban, és rájuk fújsz egy liter mérgező sprét, aztán agyoncsapod őket egy papuccsal. Fáj nekik, és meghalnak. Pedig semmi rosszat nem tettek. Gondold át, akkor kinek rosszabb, neked, mert félsz tőlük, vagy nekik, mert egy másodperc alatt elveszed az életüket, csak mert csúnyák?

Én már rég hozzászoktam a sarkokban telepedő kaszáspókokhoz, a konyhában a kis zugpókokhoz, elmegyek mellettük és kész. A nagy kerti pókoktól még mindig kiráz a hideg, főleg, mikor a hálójukon várakoznak, vagy épp ereszkednek. Olyankor gyorsan odébb állok, és kész.

1-2 hete egy ilyen kis aranyos beszőtte magát a szobámba, rá a számítógépre, én pedig nem vettem észre, és belenyúltam a hálójába. Nem mondom, hogy nem kaptam egy kisebb infarktust, de azért túléltem. :) Szóltam anyunak, hogy dobozzal kapja el és vigye ki. Eszembe sem jutott volna elpusztítani a pókot. Ennyi a történet, nem kell kifutni miattuk a világból. De főleg nem szabad bántani őket.

Már csak azért sem, mert tudod, ha kegyetlenkedsz másokkal, azt előbb-utóbb vissza fogod kapni. Ha más nem, akkor ez motiváljon, hogy amikor meglátsz egy pókot, szép nyugodt maradsz, veszel egy nagy levegőt, elmondod magadnak, hogy ez csak egy kis élőlény, nem akar bántani, és szépen békében megvagytok egymás mellett. Anyukád pedig biztos szívesebben vinné ki egy zsepiben a szegény pókokat, minthogy szétnyomkodja őket a falon.

2016. szept. 20. 17:19
 7/13 A kérdező kommentje:
Tudom hogy élőlények és fáj nekik... De ha ott futkosna egész nap akkor infarkust is kapnék az biztos... Plusz ha este amikor alszok ott mászkál majd egész éjjel rajtam, és mondjuk a fülembe belemászik, az még jobb...
2016. szept. 20. 17:29
 8/13 anonim ***** válasza:

Sajnos sokan keverik a fóbia és a gyülölet közötti különbséget. Én pl. gyülölöm a pókokat, de az nem jelenti azt, hogy szívbajt kapok ha észreveszek egyet.

Viszont nagyon erős kígyó fóbiám van. Hiába mondják, hogy tanulj róluk, nézz filmet stb. ez így nem megy. Én annyira rettegek tőlük, hogy még tv-t is egyből elkapcsolom ha kígyókat mutatnak. Már most, hogy írok róla kirázz a hideg. Ha élőben láttok, akkor szinte sokkot kapok, ájulás szélén vagyok és rámjön egy erős hisztéria roham.

Szóval megértem milyen fóbiával élni. Vannak fóbiák (mint az enyém is), ami annyira nem zavaró, ok. állatkertben nem megyek be nézegetni őket, meg nem járok erdőbe, Balatonra, de a te fóbiád azért kevésbbé kikerülhető. Egy pókot bárhol lehet találni. Fóbiákat terápia segíségével kezelik. Nem könnyű egy ilyenbe belevágni, mert a terápia része, hogy a beteg érintkezik a fóbiájával. Nálad viszont érdemes lenne elgondolkodni ezen, mert sajnos a fóbiád szinte bármikor okozhat gondokat, pont azért mert egy pók bárhol ott lehet.

2016. szept. 20. 21:25
 9/13 anonim ***** válasza:
Kerüld a pókokat! Takaríts gyakrabban! A ház sarkaiban is! ;)
2016. szept. 21. 07:23
 10/13 anonim ***** válasza:
ezzel én is így vagyok, fiúként, szerezz be egy piros Raid-et az hatásos ellenük otthonra, olyan helyre, ahol sok van meg ne menj
2016. szept. 23. 08:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!