Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért nem vesznek komolyan,...

Miért nem vesznek komolyan, ha van sejtésem arról, hogy mi lehet a gond, és kérem, hogy erre nagyobb figyelmet fordítva vizsgáljanak meg?

Figyelt kérdés
Ugyebár aki beteg, annak nincs betegségtudata. Akinek van, az nem beteg. Elvileg. 17 éves vagyok, nem érzem magamat kimondottan betegnek, csak azt érzem, hogy valami nagyon nincs rendben, és alig tudom már elviselni magam. Biztos, hogy ez már rég túllép azon, hogy kamasz vagyok, bár anyám előszeretettel fogja erre... Évek óta tart. Járok pszichiáterhez néhanapján, de egyszerűen mintha nem vennének komolyan. Lehet, hogy azért, mert nem tudom mutatni, mit érzek, mondani is csak igen nehezen, és objektívan nézve és sem biztos, hogy komolyan venném, ha valaki mosolyogva (önkéntelenül mosolygok mindig ilyen helyzetekben - de ettől még rosszul vagyok) beszélne a rossz érzéseitől. Igazából mikor még volt jövőképem és álmaim, mindig is pszichiáter akartam lenni, ezért nagyon sokat olvasgattam a témában. A problémáim már akkor is megvoltak, mikor még nem tudtam, mi az a borderline személyiségzavar, de mikor elolvastam a leírását, magamra ismertem benne. De tulajdonképpen lényegtelen, bármi más is lehet a bajom, magamnak nem tudok, nem is akarok diagnosztizálni (de ez például teljes mértékben stimmel), azt nem értem, hogy MIÉRT, MIÉRT, MIÉRT nem képesek komolyan venni? Senki, a szüleim, az orvosok, nem vesznek komolyan. Ma is megyek, és nem tudom, mit csináljak, hogy végre tegyenek valamit, mert egyszerűen képtelen vagyok egyedül megoldani ami bennem van, viszont az évek során már totálisan elegem van belőle. Most nincs kedvem részletesen leírni az érzéseimet és hogy miket művelek, de ha kimaradt valami, kérdezzetek... Szóval mit csináljak, hogy komolyan vegyenek végre? Mert én ezt már nem bírom! De ahova járok (Vadaskert) még csak ki sem vizsgálnak... És így főleg, hogy anyám bizton állítja, hogy semmi bajom. Sajnos őt komolyabban veszik, mint engem, aki ÉRZEM.
2010. jan. 11. 11:21
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
57%
Nem lehet, hogy csak hipochonder vagy és bemeséled magadnak, hogy valami bajod van? Mondjuk nem tudom mennyire vizsgáltak ki, vérvétel...stb, de én erre gondolok inkább.
2010. jan. 11. 11:29
 2/14 A kérdező kommentje:
Nem, sosem voltam hipochonder. Évek óta ezeket érzem, még mielőtt bármiféle mentális betegségről olvastam volna. Semennyire nem vizsgálnak meg. Ez idegesít. Másfél éve mikor először ott voltam, kitöltettek velem egy depresszió- és egy önismereti tesztet, és ennyi. Érzem, hogy segítségre lenne szükségem, de így hogyan? Ez a legfőbb kérdés.
2010. jan. 11. 11:36
 3/14 anonim ***** válasza:

Először is:mit értesz kivizsgálás alatt? Azt, hogy az orvos megkérdezi, hogy érzed magad, mik a problémáid?Ezek megtörténtek, ugye?

Vagy kivizsgálás alatt valamilyen tesztet értesz például?

Nekem úgy tűnik, te nagyon bekategorizáltad a bajodat. Ez talán értehető, ha ennyire azt érzed, senkit nem érdekel a bajod, és megnyugtat, ha pl. borderline-nak nevezheted, mert így egy az egyben meg tudod magadnak fogalmazni, mi a bajod. Én szerintem a lényeg, hogy mit érzel, és h valami nincs rendben,a kkor nincs rendben, de nem biztos ,hogy pont az van, amit gondolsz. Szerintem pszichológushoz járjál, ne pszichiáterhez, általában ők a testre figyelnek, kevésbé a lélekre.

Mik egyébként a "tünetetid", miket érzel, mi nem jó?

2010. jan. 11. 11:38
 4/14 anonim ***** válasza:

Tipikus kamaszkori tünetek. Én ugyanezt éltem meg annak idején, ráadásul én a meg nem értett kategóriába tartoztam, kis híján a sírba vitt a kamaszkorom. A személyiségzavarokról meg nem szabad olvasgatni, mert a legtöbb személyiségzavar jellemzőit ha egy teljesen egészséges ember elolvassa, sok helyen magára ismer. A pszichiátria/pszichológia nem egy régi tudomány, és mindenféle normális állapotot is betegségnek nevez. Vegyük például a depressziót. Manapság minden emberre rá lehetne kenni, hogy depressziós azok alapján, amiket művel, érez, gondol. A depresszió jellemzőit is elolvashatja bárki, legalább 5 dolgot talál közte ami jellemző rá.

A pszichiátered nem említette még, hogy az a bajod, hogy azt hiszed, hogy bajod van? Nálam ugyanez volt, mondom, nem viccből írom.

2010. jan. 11. 11:38
 5/14 A kérdező kommentje:

Pár éve voltam egy másik helyen is, ahol rendesen megvizsgáltak, pl. volt ilyen nagyon sok lapos teszt, nem tudom a nevét. Mikor kimondták, hogy erősen borderline jellegeim vannak (18 alatt azt hiszem, nem is diagnosztizálják, csak jellegeim lehetnek), elvittek onnan. Onnan kerültem ide, ahol nem csinálnak semmit. Néha mennem kell kéthetes csoportterápiára, ahol egyéni beszélgetés nincs is, én pedig még kettesben is nehezen beszélek magamról, csoportban pedig lebénulok a szorongástól.

Folyamatosan szorongok, ok nélküli szomorúság van rajtam. Ellentmondok még saját magamnak is... Gyűlölöm, ha irányítanak, de mégsem bírok meglenni nélküle, úgy érzem, elveszek. Alapjáraton az embereket nem szeretem. Zavarnak. De mégis van, akiket szeretek, a barátaim, a családom egyes tagjai - aztán mégis utálom őket is, és nem értem, máskor hogy tudom szeretni... Nincs önbizalmam, értéktelennek tartom magam, és nem tudom elképzelni, mások hogy tudnak szeretni. Önpusztítok, alkohol, gyógyszerek, ha ideges vagyok vagdosom, a falhoz csapkodom magam, fetrengek a földön, tépem a hajam. Nem tudom visszafogni, ha jön egy ilyen dühroham, teljesen elborítja az agyamat.

Ezeket nehéz elmondani, alapból beszélni magamról, főleg, ha nem bízom bennük. Nem is látszik rajtam, mosolygok, nevetek, de belül majd' szétszakadok, és egyszerűen érdektelen vagyok, nincsenek már céljaim, nincs kedvem semmihez. Értitek?...

2010. jan. 11. 11:50
 6/14 A kérdező kommentje:

Ha szeretek, akkor már szinte fanatikusan, függően (jelenleg egy ilyen ember van), ha viszont utálok, akkor nagyon, legszívesebben megölném, szinte le is pereg a szemem előtt, hogy megteszem, és jó érzés (ilyen meg sok).

Szóval ilyen és ehhez hasonló érzéseim vannak. Próbáltam érthetően leírni, bár én magam sem értem...

Még valami, nem tudom, eldönteni pl., hogy mi a nemi identitásom... Szerelmes egyszer voltam, azonos neműbe, a férfiak nem tudnak megmozgatni érzelmileg, szexuálisan viszont igen. A nők mindenhogy. Ezt sem értem, lehet, hogy ez is hozzátesz egy kicsit a bennem lévő kavarodáshoz, bár ezzel nincs bajom, majdcsak eldől.

Néha (ha nagyon ki vagyok borulva) olyan érzésem van, mintha álmodnék, és ez nem is a valóság. Nem tudom megállapítani, hogy az utcán valaki felém jön, vagy az ellenkező irányba, és azt hiszem, meg akar támadni. De ilyenek nincsenek gyakran.

2010. jan. 11. 11:57
 7/14 anonim ***** válasza:
Miért nem keresel másik orvost?
2010. jan. 11. 12:03
 8/14 anonim ***** válasza:

Első 11:38-as vagyok.

Kicsit fáradt vagyok, ne haragudj, de ha jól vettem ki, lány vagy, ugye?

Nagyon jó, hogy 17 évesen felismerted, mik dúlnak benned, nemcsak , hogy felismerted, hogy valami nem stimmel, hanem meg is tudod fogalmazni, sőt, több ízben is segítséget kértél(most is azt teszed).Ez előbb utóbb enyhülést fog hozni.

Nem vagyok nagyon otthon ebben a borderline-témában, de az ellentmondásosság jellemző rá. És az én véleményem az, hogy ez egy tünet!!, ne akarj tőle megszabadulni, mert mögötte okok húzódnak, és az ok minél jobban való feltárása hozhat eredményt, és ez egy lassú folyamat, tulajdonképpen ez nem más, mit megismerni saját magad!

Én 24 éves lány vagyok, ezek a tünetek rám is jellemzőek, ha nem is ilyen intenzíven. Elképzelhető, hogy ez egy személyiségjellemző, viszont te szenvedsz tőle, ezért valószínűleg konkrét problémák, sérelmek húzódnak a háttérben.Ez a szélsőségesség, a dolgok fekete- fehérben látása, ez is jellemző, ugye?Ne küzdj az érzéseid ellen, ez a tapasztalatszerzéssel változik.

Segítségért kiáltasz, és igazad van.Gondolkodtál már azon, hogy miért érzed ezeket?Vissza tudod vezetni valamilyen szülői mintára, viszonyra?Ez nagyon nagyon fontos lenne saját magad megismerésében, oka van annak, amiket csinálsz, és ne akard eltávolítani magadtól, ne küzdj ellene, hanem próbáld megérteni,mert ez te magad vagy, és ahogy Einstein is mondta:“A békét nem lehet erőszakos eszközökkel fenntartani; csakis megértéssel lehet elérni.”

Tehát ha még nem tetted meg, akkor gondold el az okokat, a szülői mintákat. Szerintem az egyéni terápia segíthet elsőnek, megértem, hogy nehezen nyílsz meg, de nincs jobb ötletem.Akkor és ott csak rád fognak figyelni, és érezheted azt, amire a szavaidból kivéve nagyon nagy szükséged van: hogy elismerjék a bajod, hogy valóssággá tedd a szorongást, kimondd, hogy ez így van, még ha a pontos okát még nem is tudod, egy szakember előtt, akinek szuggesszív ereje van.Ez felszabadító érzés.

Még mindig pszichológust ajánlanék, idősebbet, tapasztaltat, és ami fontos- ne állj le a keresgéléssel, ha nem érzed az összhangot, menj tovább , és próbáld megtalálni a legideálisabbat, mert ez katalizálja afolyamatot.(persze a körülményekhez képesti legideálisabbra gondolok, pl pénz is közrejátszik).

2010. jan. 11. 12:59
 9/14 anonim ***** válasza:
Személyiségzavart csak 18 éves kortól diagnosztizálnak, kialakult személyiségen (úgy tudom). A borderline egyébként is egy nagyon divatos betegség, amit mindenki magára vesz. Ettől még nyugodtan lehetsz egyszerűen kamasz és hipochonder.
2010. jan. 11. 17:57
 10/14 anonim ***** válasza:
legyél kamuöngyilkos, nekem bevállt, azóta jobban figyelnek rám.. bár nekem is anyám mindig mondta hogy áh, semmi bajod nincs csak utálod az iskolát és kamasz vagy-... ezzel szemben szoc.fóbiám és mániás depresszióm is volt, + hiperaktív is vagyok ...
2010. márc. 5. 21:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!