Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Párom fél a víztől és nem mer...

Párom fél a víztől és nem mer úszni. Hogyan segíthetnék rajta?

Figyelt kérdés

Én imádom a vizet, és nagyon szeretek úszni. Páromat most a nyáron egy csomószor hívtam, de mindig valamit kitalált, hogy miért ne tudna velem jönni.

Aztán ma végre bevallotta, hogy kiskorában egy csomószor majdnem belefulladt a vízbe, és így sose tudott megtanulni rendesen úszni. Most fél a víztől, bár a tengerrel állítólag nincs baja, azt mondja a sós víz könnyebben fenntartja.

Tudom, hogy ez fejben dől el. Szerintetek hogyan tudnék neki segíteni? Engem speciel nem zavar a dolog, csak szeretnék vele párszor medencére menni, fürödni egy jót. Ő viszont szégyelli magát ezért, és szerinte ez egy megalázó dolog. Ezért szeretnék neki segíteni, mert szerinte ő ettől kevesebb ember. Ötletek? Tippek?

2012. szept. 3. 12:31
1 2
 11/11 anonim válasza:

Szerintem egy kicsi vízhezszokatás kell csak:

Egy nagy tálba (akkora, hogy a feje beleférjen) tegyél vizet, azt fel az asztalra, üljön mellé. Egy tükröt lehet tenni az aljára, úgy komfortosabb, ha látja, mi történik.

gyakorlatok:

1. hajoljon fölé, lélegezzen a vízhez nagyon közel, szájon be, orron ki (lassan)

2. érjen bele az orrcsúcsa, és nagyon picit az alsó ajka, esetleg az álla

(innentől úszószemüveggel, fontos...)

3. nagy levegő szájon át, vízbe arc belerak, orron át kifúj, majd fej kiemel

4. ugyanaz, mit az előző, csak nagyon közel a vízhez kiemelésnél, és mélyebben belerakásnál

5. mint az előző, de végig nyitott szájjal (levegőt továbbra is orron keresztül kifújni), nem fog belemenni a víz, ha rendesen lefelé néz, a levegő kint tartja

Mindegyik gyakorlatot addig kell csinálni, míg komfortos nem lesz, lehet 10mp, lehet 10 perc.

6. Ha minden megy, ugyanez elölről medencében, a lépcsőn ülve.

7. Ha ez is megvolt, akkor medencében tegye be a fejét a vízbe (orron lassan kifújni a levegőt továbbra is), és engedje el magát, lebegni fog kicsit (mint a hullák, bár neki ezt ne így mondd :D ), gyakorolja

8. Utolsó lépés, hogy a víz tetején lebegjen, ehhez az kell, hogy a tömegközéppontját feljebb tegye, azaz feszítse be a hátát, miközben mindene ki van nyújtva, csinálja, amíg a víz tetején nem lebeg (levegőt továbbra lassan kifújni)

Ha valamikor fulladásszerű dolgot tapasztal, elfelejtette a levegőt kifújni a víz alatt, és a szén-dioxid cseszteti a tüdejét.

Ez már elég a komfortérzéshez, de esetleg a következő lépés lehet a felnőtt úszásoktatás.

u.i: ha belevág, írd meg, hogy mi volt...

2012. szept. 10. 18:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!