Az egyik barátomnak pánikrohamai vannak. Hogyan segíthetnék Neki átvészelni ezeket?
Alaphangon el kéne menjen pszichológushoz/pszichiáterhez (nem tudom ebben az esetben melyik, bocsi), aki segít felderíteni a probléma okát és kidolgozni egy kezelést a rohamok csökkentésére, gyengítésére.
Te csak annyit tudsz tenni, hogy ha rohama van, ott vagy mellette, nyugtatod, NAGYON türelmes vagy vele. Esetleg pl. mesélj neki szép közös emlékeket vagy vedd rá, hogy képzeljen el egy nyugodt, békés szép helyet és azt írd le neki. Lényeg, hogy elkezdjen megnyugodni és valami másra gondolni.
Olvass utána a neten.
Ha rátör a roham, akkor kényszerítsd egyenletes légzésre.
Levegő be, majd lassan kifúj.
Fontos, hogy te ne ijedj meg ezért tájékozódj alaposan.
Úgy, ha türelmet és nyugalmat mutatsz felé.Ha biztatod és igyekszel valamivel elterelni a figyelmét, lehetőleg valami olyan témával ami érdekli, vagy valami vidámsággal.
Az nem jó, mikor egy pánikosnak azt mondják, hogy á, nincs is bajod, csak bebeszéled magadnak!Az sem, ha a másik emberen rémületet látnak a rosszullétük miatt, mert ez csak erősíti bennük, hogy tényleg nagy a baj.De ha látják, hogy egy erős és biztató háttér van mögöttük, az nagyon jó.Erősíteni kellene az önbizalmát is, nem szabad hogy rászokjon, hogy kísérgetik.Ha félne esetleg a rosszullétek miatt kimozdulni, akkor beszéljétek meg, hogy bármikor felhívhat, ha baj van és olyankor ha nincs más megoldás, érte mész.
Tapasztalatból mondom ezeket, mert voltam pánik beteg.a napokban sikerült visszanyernem a szabadságomat.Mondjuk, nálam ez úgy történt, hogy jól lecseszett a családom és akkor tudomásul vettem, hogy a rosszulléteimnél ezerszer rosszabb lenne, ha őket cserbenhagynám a félelmeim miatt és ha nem szedem össze magam, még a jelenleginél is rosszabb helyzetre számíthatok, mert nem lesz soha munkám, pénzem, életem.És akkor egyszerűen fogtam magam és évek óta először elmentem a városba egyedül, elég messzire.Volt nekem minden bajom, fél óráig imádkoztam a bolt előtt, mire végre be mertem menni, de úgy voltam vele, ha megdöglök is végig csinálom, mert nincs más választás, hogy rendbe jöjjön az életem.Miközben ott bénáztam, jót mosolyogtam magamon, próbáltam viccesen felfogni és ez megnyugtatott.Talán a barátodnak is segítene, ha hasonlóan tudná átvészelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!