Hallucinációi, téveszméi, rögeszméi vannak. Mire utalhatnak az alábbi dolgok? Lehet skizofrénia?
Barátnőm mostanában a szokásosnál is furább lett (mondjuk mindig is olyan kis magánakvaló művészlélek volt). Nem mondta nekem, hogy ilyen dolgai lennének, de látom, ha valami nem úgy van, ahogy állítja (pl. az adott dolog nem létezik (!), és akkor logikus, hogy valami nincs rendben.
Gyakran hallom, hogy magában beszél, persze nem veszi észre, és mikor rászólok, akkor értetlenkedik. Nem zavaró, motyog, kérdez, válaszol, egyszóval eltársalog magával. Aranyosnak hangzik, mint egy szenilis nénike, de engem megrémít.
Ami még jobban megijeszt, az az, mikor konkrét dolgokról beszél, pedig azok tényleg nincsenek ott. Ültünk a konyhájukban, tőle balra volt az üvegajtó, láttam, hogy felkapja a fejét, kérdeztem, mi van. Mondja, hogy már megint itt ez a cica, mindig a frászt hozza rá. Kérdezem, milyen cica, én nem láttam semmit. Meséli, hogy mikor azon a széken szokott ülni, akkor a perifériájába az ajtó aljánál betolakodik egy macska, de mire rendesen odafordul, eltűnik. Gondolja, hogy a szomszédból jön át, és ezelőtt rakott ki neki egy kiflit, hogy biztos éhes, és utána látta a konyhából, hogy jön a cica, és utána megnézte, és a kifli eltűnt.
Egyszer letakarta a tükröket a házukban, mondván, hogy ő csak valakinek a hallucinációja (és úgy összvissz a világ is), és ha belenéz a tükörbe, akkor látja azt, aki az egészet képzeli. Másnap éjjel ebből nem volt semmi gond.
Nem hajlandó hozzáérni a vizes ruhákhoz. Azt mondja, "halott" anyaguk van, és átveszi ezt az ő bőre is.
És számtalan további furcsa dolog van még, ezeket csak szemléltetésképpen írtam. Nem agresszív, szerintem nem tudna bántani senkit, bár régen volt öngyilkossági kísérlete, szóval azt nem mondom, hogy magára nem lenne veszélyes. Pszichológushoz járt, de csak depresszió miatt, szó sem volt ilyen dolgokról. Azt tudom, hogy használt már számos tudatmódosító szert (hallucinogén cuccot is). 17 éves egyébként.
Szerintetek mit tehetnék? Abszolút nincs betegségtudata, de engem őszintén szólva halálra rémítenek az ilyenek. Skizofrénia lehet?
Ma szólok még anyukájának, hogy baj van. Remélem holnap tud a háziorvostól kérni beutalót a pszichiátriára, aztán majd együtt elmegyünk, ha hajlandó lesz.
Köszönöm mindenkinek a segítséget :)
A tudatmódosító szerek használata előtt is voltak ilyen képzelgései?Ha nem, akkor akár skizofrén is lehet, vagy bármi más...
Viszont, az ilyen hallucinogén cuccokkal akár egy életre hazavághatja az ember az elméjét!Erősen gyanítom, hogy nála "csupán" ez történt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!