Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mamámon mi tudna segíteni?

Mamámon mi tudna segíteni?

Figyelt kérdés

Borzasztó amit csinál. Összekeveri az álmait a valósággal, és úgy adja elő mintha megtörtént volna, azokon a dolgokon problémázik amik nem is léteznek!!! Pl. hogy mi tegnap kocsival elmentünk a pszichiátriára, mert mi oda őt be akarjuk dugni. Nincs is kocsink... És akkor az jön, hogy de ezt neki mondta valaki... Bármit csinálunk mi vagyunk a rosszak. Múltkor elromlott a tévéje, vettünk egy újat, mi cipeltük fel neki, beállítottuk, minden, erre mi volt? Ahelyett hogy kinyögött volna egy rohadt köszönömöt, azt mondta hogy neki nem kellenek ilyen "könyöradományok". Állandóan elnyomkodja a TV-t, mert nem bírja megjegyezni, hogy milyen gombbal kell csatornát váltani. Múltkor azt mondta hogy én rontottam el a TV-jét. Hozzá se nyúltam...

Akármit csinálunk benne az van hogy mi vagyunk a rosszak, pedig rengeteg mindent megtettünk csak miatta, és erre így hálálja meg.

Súlyos gondjai vannak, szerintetek mi tudja rajta segíteni, hogy ne jöjjenek elő az ilyen tévképzetei?

2012. máj. 17. 15:44
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Időskori demenciája van, szép lassan leépül az agya.Háziorvossal beszéljetek.
2012. máj. 17. 15:51
 2/9 anonim ***** válasza:
úgy látszik, hogy azért tudja , hogy mi lenne a jó neki... egy pszichiáter, mert ez csak súlyosbodni fog!! tapasztalat.
2012. máj. 17. 15:52
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Szegény :(Nem tehet róla.Neked kell elfogadni és megérteni:beteg!!Nem direkt teszi amit tesz!Igazából tenni nem tudsz ellene,csak annyit hogy szereted és megérted!!
2012. máj. 17. 15:52
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Az én mamám életének utolsó időszakában volt ilyen. Eszméletlen rossz volt és nem tudtad elmondani neki hogy mi van. Háziorvossal beszéljetek. Neki is írt fel valamit, amitől javult a helyzet de sajnos nem tartósan. Volt hogy felöltözött és el akart menni mert azt álmodta hogy egy régen halott rokona feltámadt. Alig tudtuk róla lebeszélni. Sajnos ez ilyen:(
2012. máj. 17. 15:56
 5/9 anonim ***** válasza:
Szia ezen csak orvos tud segíteni gyógyszerekkel. Anyukám 25 éve ilyen sajnos. Ez egy betegség hogy a valóság kis töredéke mellé gyárt egy saját sztorit és azt igaznak hiszi. Te meg nem tudod megmagyarázni neki hogy az nem igaz. De szerencsére általában anyu nem ilyen csak bizonyos időközönként előjön ez neki és olyankor általában kórházba is kerül. Viszont ő legalább ilyenkor tudja hogy nincs jól és nem tiltakozik a kórház ellen. Gyógyszereket meg folyamatosan szed már 25 éve legalább. Tehát amit tenni tudsz esetleg az hogy ráveszed hogy dokira van szüksége. Azzal biztathatod hogy ha nem súlyos az állapota akkor nem fektetik be hanem csak gyógyszert adnak amitől jobban lesz. (elmondottak alapján tuti nem) Együttérzek veled tudom milyen rossz ez :( Bár az is lehet hogy nála nem ez a helyzet, remélem így van. Esetleg hátha valakinek van jobb ötlete.
2012. máj. 17. 15:57
 6/9 anonim ***** válasza:

Valamikor régen ezt nevezték "öregkori szenilitásnak". Ma már tudják, hogy nemcsak az idős kor miatt, de vannak olyan betegségek is, amelyeknek sajnos velejárója egy idő után az ilyen jellegű szellemi leépülés. Beszélni kell az orvossal, kérni beutalót a szakrendelésre. Ott adnak gyógyszert, amivel azért egy kicsit "kordában" lehet tartani.

Nem megsértődni kell, nem felháborodni ezeken a dolgokon. Ahogy írták is, ez betegség, és sok-sok szeretettel, törődéssel, és megértéssel lehet csak "kezelni" a család részéről.

2012. máj. 17. 16:00
 7/9 anonim ***** válasza:
Háziorvossal, pszichiáterrel beszéljetek. Nem szükséges, hogy a nagymamád ott legyen, csak mondjátok el mi a helyzet. Lehet ki fog menni később a nagymamához és együtt el tudjátok neki magyarázni, hogy sajnos beteg és kaphat valami gyógyszert, ami kicsit kordában tartja az állapotát.
2012. máj. 19. 02:13
 8/9 anonim válasza:
100%

Az én nagymamámnak is volt ilyen betegsége idős korában. Azt hiszem ez az "üldözési mánia". Mindenben a rosszat látta, beleképzelt valótlan dolgokat: egy lyuk van a falon (ahol átvezettük a mi szomszéd lakásunkból az antennát) és azon át őt figyelik! Meg bármi jó történt volna, hátsó szándék volt mögötte szerinte... Már a halát várta, és mi is azt hittük ez a vég...

A szüleim befektették pszichiátriára, és számomra teljes csoda volt, hogy néhány hét alatt - nyilván gyógyszerekkel - rendbe jött! Olyan szinten, hogy elmesélte nekem, hogy olyan dolgokat hitt valósnak, amik nem léteznek, stb. Teljesen kitisztult a tudata, és még egy fél évtizedet élt (92 éves koráig) üldözési mánia nélkül...

Tehát azt javaslom, mindenképp pszichiátriára vidd, és szerintem még van remény!

2012. máj. 21. 10:21
 9/9 anonim válasza:

Egyetértek az előző válaszolókkal. Az én anyukám is ebben szenvedett..Időnként órákat csak szótlanul üldögélt, ilyenkor már tudtuk, hogy újabb történeteken töri a fejét. :/ Persze ő azt hitte, ezek régi emlékek, amik most törnek elő, és eddig azért nem emlékezett rájuk, mert az előző munkahelyén mérgeket itattak vele, elkábították... Egész nap azon rettegett, hogy -a- maffiózók eljönnek, és a tesóimat meg engem elrabolnak, mert hogy ezt már egyszer megpróbálták kiskorunkban, és akkor apa csak állt gyáván és nézte őket, anya űzte el őket, de azok megátkoztak, és most hat rajtunk az átok... És ha megpróbáltuk neki elmondani hogy ezek téveszmék, hisztérikus őrjöngésbe kezdett. Rettegtünk tőle.Csak az apukám tarotta a családban a lelket, mindig mondta hogy ez nem Ő, ne haragudjunk ezért rá.

A végső megoldást a pszihiátria jelentette.Gyógyszeres kezelést kapott, amitől ugyan elég kába volt az elején, de mostanra végre megint köztünk van. Ahogy azt írták is: szeretet, törődés segít. Kitartás :)) 14/L

2012. júl. 4. 09:45

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!