Hogyan tudom leküzdeni a dadogást? 19F
Már szinte mióta az eszemet tudom dadogok. Sok negatív élményem van miatta. Szinte teljesen elzárkózott vagyok, mivel még a legjobb barátaim közt (igaz oldott hangulatban) dadogok. Általában stresszhelyzetben, ha a suliban kérdeznek valamit több ember előtt vagy ha nagyon szeretnék mondani valamit akkor jön elő.
Akinek sikerült már leküzdenie, vagy tud segíteni valamilyen módon az írjon, kérem.
i am not a psychologist...but you should search one!
it will not disappear without help i think
Első: beszélj magyarul ha úgy kérdeznek, ne itt veresd magad az angoltudásodra..
Egyébként meg pszichológus, logopédus
A barátom elég régóta beszédhibás. Ő is kipróbált már mindent, de nem javult a dadogása. Amióta együtt vagyunk, azóta nagyon sokat javult, fele annyiszor akad el és kétszer annyit mer beszélni idegenek előtt. Arra törekszik, hogy nyugodt mindennapjai legyenek, a kezébe vette az iránytást. A legnehezebb az érzelmek irányítása, de nem hagyja, nem érdekli már, ha valaki furán néz rá, ha dadog.
Sokat beszélgetünk, kb én vagyok az egyetlen, aki a mondandójában nem barkóbázik, hanem végighallgatja. Nem hagyom neki, hogy "áá mind1"-el legyen vége a mondatnak, direkt beszéltetem. :) Szerintem a hangos beszéd, pláne, ha nem jár kellemetlen visszajelzéssel(mimika, kérdés, "nem értem", barkóba) akkor az is segít. Ha van oylan barátod, akivel szívesen beszélgetsz, akkor használd ki a helyzetet, vagy családodból valakivel.
Ha bánt valami, az is fokozza. Ha nincs kinek elmondani, írd ki magadból egy füzetbe.
Köszönöm a válaszokat :)
Megfogadom a tanácsaitokat, de várok újabbakat is :)
Írok ha van javulás
Elvileg ha pl szilvamagot veszel a szádba, vagy a nyelved alá, és úgy próbálsz olvasni az jó.
Bár nekem nem segített:S
B
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!