Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez a legnagyobb hibám, lelánco...

Ez a legnagyobb hibám, leláncol és tönkretesz. Fogalmam sincsen, hogyan bírkózzak meg vele, egyszerűen képtelen vagyok megfejteni a dolgot? Valaki valami ötlet?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Szóval az a helyzet, hogy 21 éves nő vagyok, és iszonyatos hangulatingadozásokkal küszködök. Ez engem és környezetemet is nagyon megvisel, és képtelen vagyok kezelni a helyzetet. Semmi nem segít, bárhogyan is próbálom megfejteni a problémám okát és gyógymódot találni rá magamnak.

Rólam annyit kell tudni, hogy iszonyúan pörgős életmódot folytatok, heti 3-4 nap munka, suli, szakdoga, vőlegény... Igen, van egy párom. Világ életemben csak hosszú, stabil kapcsolataim voltak, de mindig megkeserítették ezek a depressziós rohamok őket, de soha nem zavart annyira, mint most. Talán mert eddig sokkal önzőbb voltam, és a közelmúltban történt események hatására kezdtem el észrevenni magam. Meg akarok változni.

No de a probléma: A párommal távkapcsolatban vagyunk, heti 3-4 napot töltünk együtt (van hogy dolgozik a másik fél napot, így fér bele ennyi minden egy hétbe). Amikor megérkezem hozzá, elvileg boldognak kéne lennem, örülni a nyuginak, élvezni a pihenést, de képtelen vagyok rá. Eleinte minden rendben van, és akkor hirtelen minden ok nélkül valami hülyeség aktiválja az agybajomat (nem tudom eldönteni milyen filmet nézzünk meg, és hasonló barom.ságok) és depresszióba zuhanok. Fekszem, álmos leszek, de közben gyűlölöm, hogy semmit nem csinálok. Egyedül akarok lenni, idegesít, hogy próbál felvidítani, de az is, ha nem törődik velem. Egyszóval egy hisztis hüly.e pic.s@ lesz belőlem, akinek mindig van valami baja.

Ilyenkor belülről szinte fizikai fájdalmat érzek, fáradt vagyok, lusta, gondolkodásképtelen és leírhatatlanul szomorú meg kedvtelen. Semmi nem érdekel. Tudom ezt magamról, de nem tudok kizökkenni, egyszerűen képtelen vagyok rá. Ilyenkor a párommal mindig próbálok beszélgetni (nyugodtan és kedvesen), hátha együtt sikerül kibogozni, de sajnos nem... Egyszerűen nem jövök rá, hogy mi ennek az oka, és hogy hogyan tudnék uralkodni rajta.

1. Biztosan nem a párommal van a gond, mert minden kapcsolatomban ez volt.

2. Ok nélküli érzelmi hullámzások, de nagyon durván.

3. Foggátlót szedek ugyan, de a ciklusomtól ez teljesen független jelenség.

4. Ha otthon vagyok magam, soha nincs ilyen.

5. Hogyha fél napot, egy napot egy helyben vagyunk - mondjuk csak filmezünk vagy olvasgatunk, pihenünk - akkor szinte borítékolhatóan jönni fog a roham.

6. Az önuralom nem megoldás, mert hiába játszom meg a jókedvet, attól mindig rosszabb lesz.

Mostanában rászoktam, hogy ilyenkor összegömbölyödök az ágyon és várom, hogy elmúljon, a páromtól meg bocsánatot kérek és mondom neki, hogy nyugodtan csinálja a dolgait, de maradjon a közelemben. Ilyenkor szépen lassan, sokszor órák alatt elmúlik, de addig folyamatosan szívfájdalmam van, és ez az őrületbe kerget.

Megbolondulok ettől a helyzettől. Nagyon szépen kérem azt, aki már volt hasonló cipőben, hogy ossza meg velem a tapasztalatait. Aki nem, de esetleg van ötlete, persze attól is várok minden információt, amit segíthet. Orvoson is gondolkoztam már, de mikor megláttam, hogy mennyi órabérért hajlandóak szóba állni velem... Hát erre nekem nincsen sajnos keretem...

Előre is köszönöm a válaszokat!

21/L

2010. nov. 23. 17:27
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
A pszichiáter ingyen van. Csak időpontot kell kérni, a szakrendelőben. Elmeséled neki, amit ide leírtál, és megállapítja mire van szükséged. Ő felírhat neked pszichológus kezelést is, ingyenesen, ha szükségesnek látja. Gyógyszert is csak tőle kaphatsz. ( mármint a pszichiátertől) Ez a betegség magától nem gyógyul meg, csak egyre rosszabb lesz. Durva közönséges válaszra nem vagyok vevó. Ha e-mailban megkeresel segítek.
2010. nov. 25. 18:57
 22/23 A kérdező kommentje:

Én pedig durva és közönséges válaszra nem vagyok vevő. A segítséget pedig megkaptam mástól, kösz. Az első válasszal sem az volt a bajom, hogy orvost ajánlott, hanem hogy tette mindezt láthatóan foghegyről, felgmán és semmibe véve, hogy eleinte abban a hitben voltam, hogy nincsen ilyen jellegű rendelés ingyenesen. Tehát segítő szándék aligha volt benne. Nem gondolom, hogy bocsánat kéréssel tartozom, vagy hogy én kezdtem volna a bunkózást. Erről ennyit.

Mindenki másnak nagyon szépen köszönöm. Eleinte nagyon furcsálltam ezt a mániákus depresszió dolgot, de aztán utána néztem, és egészen másra gondoltam. Sajnos ezek a tünetek mind illenek rám. Fel fogok keresni egy ingyenes pszichiátriai rendelést, remélem segítenek a bajomon. Legalább megérteni, már azzal is közelebb kerülnék egy kicsit önmagam megértéséhez, az sokszor sokat segít. Az egészben az volt a legkétségbeejtőbb, hogy elképzelésem sem volt róla, hogy mi a bajom. Nem gondoltam, hogy ez ilyen súlyos dolog.

Gyógyszert viszont nem szeretnék. :( Nem bogyóktól akarom jól érezni magam, nem csak tünetileg akarok meggyógyulni. Egyébként egy éve volt egy iszonyú durva mélypont és törés az életemben, depresszióval, mindennel... És az azt követő fél év óta áll fenn ez a mostani állapot, ebben a mostani durva formájában. Régebben is voltak hullámvölgyek, de kinél nincs? Ilyen viszont nem, most már ezt a különbséget is látom.

További érdekes adalék a történethez, hogy olyan étrend kiegészítőt szedek, ami L-tyrozint is tartalmaz, és attól is sokkal jobban érzem magam mindig, pedig ez elvileg esszenciális aminosav lenne... Lehet szervi gond lehet?

Mindezek miatt elmegyek orvoshoz. Köszönöm, hogy segítettetek, magamtól nem hiszem, hogy erre jutottam volna, pedig azt hiszem ez a helyes döntés. :)

Üdv

21/L

2010. nov. 26. 22:23
 23/23 A kérdező kommentje:
Még valami, mert ez nagyon bántja a csőröm: a szociopata és a pszichopata nem egyazon fogalom szinonimái ;P
2010. nov. 26. 22:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!