Ez a legnagyobb hibám, leláncol és tönkretesz. Fogalmam sincsen, hogyan bírkózzak meg vele, egyszerűen képtelen vagyok megfejteni a dolgot? Valaki valami ötlet?
Sziasztok!
Szóval az a helyzet, hogy 21 éves nő vagyok, és iszonyatos hangulatingadozásokkal küszködök. Ez engem és környezetemet is nagyon megvisel, és képtelen vagyok kezelni a helyzetet. Semmi nem segít, bárhogyan is próbálom megfejteni a problémám okát és gyógymódot találni rá magamnak.
Rólam annyit kell tudni, hogy iszonyúan pörgős életmódot folytatok, heti 3-4 nap munka, suli, szakdoga, vőlegény... Igen, van egy párom. Világ életemben csak hosszú, stabil kapcsolataim voltak, de mindig megkeserítették ezek a depressziós rohamok őket, de soha nem zavart annyira, mint most. Talán mert eddig sokkal önzőbb voltam, és a közelmúltban történt események hatására kezdtem el észrevenni magam. Meg akarok változni.
No de a probléma: A párommal távkapcsolatban vagyunk, heti 3-4 napot töltünk együtt (van hogy dolgozik a másik fél napot, így fér bele ennyi minden egy hétbe). Amikor megérkezem hozzá, elvileg boldognak kéne lennem, örülni a nyuginak, élvezni a pihenést, de képtelen vagyok rá. Eleinte minden rendben van, és akkor hirtelen minden ok nélkül valami hülyeség aktiválja az agybajomat (nem tudom eldönteni milyen filmet nézzünk meg, és hasonló barom.ságok) és depresszióba zuhanok. Fekszem, álmos leszek, de közben gyűlölöm, hogy semmit nem csinálok. Egyedül akarok lenni, idegesít, hogy próbál felvidítani, de az is, ha nem törődik velem. Egyszóval egy hisztis hüly.e pic.s@ lesz belőlem, akinek mindig van valami baja.
Ilyenkor belülről szinte fizikai fájdalmat érzek, fáradt vagyok, lusta, gondolkodásképtelen és leírhatatlanul szomorú meg kedvtelen. Semmi nem érdekel. Tudom ezt magamról, de nem tudok kizökkenni, egyszerűen képtelen vagyok rá. Ilyenkor a párommal mindig próbálok beszélgetni (nyugodtan és kedvesen), hátha együtt sikerül kibogozni, de sajnos nem... Egyszerűen nem jövök rá, hogy mi ennek az oka, és hogy hogyan tudnék uralkodni rajta.
1. Biztosan nem a párommal van a gond, mert minden kapcsolatomban ez volt.
2. Ok nélküli érzelmi hullámzások, de nagyon durván.
3. Foggátlót szedek ugyan, de a ciklusomtól ez teljesen független jelenség.
4. Ha otthon vagyok magam, soha nincs ilyen.
5. Hogyha fél napot, egy napot egy helyben vagyunk - mondjuk csak filmezünk vagy olvasgatunk, pihenünk - akkor szinte borítékolhatóan jönni fog a roham.
6. Az önuralom nem megoldás, mert hiába játszom meg a jókedvet, attól mindig rosszabb lesz.
Mostanában rászoktam, hogy ilyenkor összegömbölyödök az ágyon és várom, hogy elmúljon, a páromtól meg bocsánatot kérek és mondom neki, hogy nyugodtan csinálja a dolgait, de maradjon a közelemben. Ilyenkor szépen lassan, sokszor órák alatt elmúlik, de addig folyamatosan szívfájdalmam van, és ez az őrületbe kerget.
Megbolondulok ettől a helyzettől. Nagyon szépen kérem azt, aki már volt hasonló cipőben, hogy ossza meg velem a tapasztalatait. Aki nem, de esetleg van ötlete, persze attól is várok minden információt, amit segíthet. Orvoson is gondolkoztam már, de mikor megláttam, hogy mennyi órabérért hajlandóak szóba állni velem... Hát erre nekem nincsen sajnos keretem...
Előre is köszönöm a válaszokat!
21/L
Nem rosszindulatból írta az első, miért kell így lereagálni?? Tényleg gondod van, pszichológushoz kell korulnod, mert attól nem lesz jobb, ha itt kérdezősködsz. Nem értem, miért akadnak ki egyesek, ha az orvost tanácsolják nekik? Ha nem lennének ilyen előítéletek a pszichológiával kapcsolatban, nem lenne ennyi depressziós ember, és nem lenne ilyen lesúlytó az öngyilkosságok aránya!
Mit árthat, ha elmész egy orvoshoz? Tudna segíteni és megoldódna a problémád, nem kéne tudjon róla senki. Nem megéri? Jobb így élni és itt várni a megoldást, amit itt úgyse fogsz megkapni??
jesszus, egyre nagyobb hülyeségeket olvasok itt!! Mégis melyik pszichológia könyvben olvastátok, hogy nem lehet gyógyszer nélkül kigyógyulni belőle?? Vagy az egyetemen tanították nektek? LEHET! Pszichoterápiával. Ha kell is gyógyszeres kezelés akkorse egy életen át, csak egy ideig. Aki nem ért hozzá, minek beszél hülyeségeket???
mesterképzős pszichológus hallgató
utolsó előttinek üzenem hogy az apámnak is ez a baja és akárhányszor gyógyszer nélküli maszlaggal próbálkoztak rosszabbodott, lehet hogy te ezt tanulod de én ezt élem meg, ez olyan mint mikor az orvos váltig állította hogy az epilepsziám kinőhető mire az új doki mondta hogy ez baromság, igenis van olyan szint ahol a szimpla terápiás kezelés már nem elég. Mert ha rendbe is jön egyszer csak jön valami ami rosszkedvet okoz neki (pl kirúgják)és hirtelen megint a depresszió mélyén lesz, pedig jéé ő már ki lett kúrálva...
szóval ennyit erről lehet hogy igazad van de akkor mindketten más típusú depresszióról beszélünk
"Nem vagyok pszichopata, szociopata, sem semmi elmebajos, csak éppen nem tudom kezelni a hangulatingadozásaimat."
Hát pszichopata vagy szociopata nem is, viszont pszichiátriai beteg attól még lehet, hogy igen.
Menj orvoshoz, felír gyógyszert. Nem kell pszichiáterhez járnod óránként 5-6 ezerért, viszont vannak gyógyszerek.
Utolsóekőttinek
Édesapád valószínűleg rossz orvosnál volt. Sajnos sokan nem végzik lelkiismeretesen a dolgot, mert ugyebár könnyebb kiírni egy receptet. De hidd el, lehetséges.
...így vagy úgy, gyógyszerrel vagy anélkül, abban megegyezhetünk, hogy a kérdezőnek orvosra van szüksége.
Jah és a szociopata és a pszichopata egy és ugyanaz, de nem értem ennek mi köze a dologhoz, szerinted csak ezzel a személyiségzavarral foglakoznak az orvosok? Szép is lenne..
Velem is ugyanez van csak a kamaszkor még rásegít erre szóval még szélsőségesebb ez az ingadozás... Nem tudom veled hogy van de nekem ez az ingadozás mindenre kihat,pl. az egyik percben imádok valakit, hiányzik mindent megadnék azért hogy találkozhatsunk és néhány perc múlva meg tehernek érzem őt... Nekem a pszihológus sem segített
14/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!