Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért nem tud segíteni a...

Miért nem tud segíteni a párom nekem a féltékenységem leküzdésében?

Figyelt kérdés
sajnos féltékeny vagyok és tudom is magamról :( jelenetet soha nem rendezek..sőt szinte semmit nem csinálok csak magamba tartom de ugye feszült ideges leszek ha olyan szituba kerülünk és ilyenkor napokig nincs kedvem a párommal lefeküdni sem. próbáltam neki elmagyarázni mit érzek amikor ilyen történik de nem érti meg. azt mondja ha ezt érzem akkor váljunk el ő nem tud ebben segíteni. sőt még hergel is hogy úgyse tudom meg mi jár a fejében amikor nők társaságában van :( ha nem fekszek le vele pár napig az baj neki és nem érti meg a lelki oldalát .már nagyon szenvedek ettől elegem van magamból nem tudom mit csináljak
febr. 4. 16:22
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
100%

Miben kellene segítsen? Vagy hogy?

Ha nem bízol benne válj el!

febr. 4. 16:32
 2/30 anonim ***** válasza:
83%
Egy orvos hamarabb segítene
febr. 4. 16:39
 3/30 anonim válasza:
28%
ez nem irigység ?
febr. 4. 16:42
 4/30 A kérdező kommentje:
kedves 3 as! mármint én vagyok irigy szerinted?
febr. 4. 16:55
 5/30 anonim ***** válasza:
66%
Mert a barátod nem pszichológus. Mentális betegségek kezelése nem tartozik a párkapcsolat elemei közé. Ha annyira szenvednél, már rég elmentél volna pszichológushoz! Hosszú meló lesz, ha egyáltalán ...
febr. 4. 16:57
 6/30 anonim ***** válasza:
Megkérdezhetem, hogy milyen szituációkban (röviden: miért) leszel féltékeny?
febr. 4. 18:04
 7/30 anonim ***** válasza:
48%

Tényleg nem érzed a párhuzamot a féltékenység, és az irigység között: hogy a párod figyelmében néha osztoznod kell mással?

A duzzogással csak rontasz a dolgon. A te fejedben vannak önbizalomhiányra utaló gondolatok. Ezt neked kell megoldanod, nem a párodnak.

febr. 4. 18:50
 8/30 anonim ***** válasza:
24%

Nagyon nehéz lehet ebben a helyzetben lenni, főleg, ha úgy érzed, hogy egyedül maradtál az érzéseiddel. A féltékenység önmagában is megterhelő, de ha nem kapsz támogatást a párodtól, az még inkább felerősítheti a frusztrációt és a szorongást.

Miért nem tud segíteni a párod?

Érzelmi éretlenség vagy empátiahiány:

Lehet, hogy a párod nem tudja, hogyan kezelje az érzelmi helyzeteket, különösen, ha az ő viselkedése is érintett. Nem mindenki érti ösztönösen, hogyan kell empatikusan reagálni.

Védekezés:

Ha a párod úgy érzi, hogy a féltékenységed kritikaként éri őt, lehet, hogy védekező módon reagál, ezért mondhatja, hogy inkább szakítsatok. Ez gyakran nem rosszindulatból fakad, hanem abból, hogy nem tudja, hogyan oldja meg a helyzetet.

Kommunikációs szakadék:

Lehet, hogy más nyelvet beszéltek érzelmi szinten. Amit te mély fájdalomként élsz meg, azt ő nem érti, mert számára ez nem jelent problémát. Ez nem jelenti azt, hogy nem törődik veled, de azt igen, hogy nem érzi át ugyanúgy a helyzet súlyát.

Mit tehetsz te?

Önreflexió:

Próbáld megérteni, honnan ered a féltékenységed.

Volt-e korábban olyan kapcsolatod, ahol megbántottak?

Gyerekkorodból hozol-e olyan élményeket, ahol az elhagyástól való félelem jelen volt?

Az érzelmek gyökereinek megértése segíthet abban, hogy ne csak a jelen helyzetben láss problémát.

Kommunikáció újragondolása:

Ne csak azt mondd el, hogy „féltékeny vagyok”, hanem próbáld leírni az érzéseid mögötti szükségleteidet. Például:

„Amikor más nők társaságában vagy, szorongok, mert attól félek, hogy nem vagyok elég fontos neked. Szükségem lenne arra, hogy néha megerősíts abban, hogy fontos vagyok számodra.”

Ez segíthet elkerülni azt, hogy a párod védekező üzemmódba kapcsoljon.

Fókusz a saját határaidra:

Ha a párod nem hajlandó empátiával közelíteni hozzád, érdemes elgondolkodni azon, hogy egy ilyen kapcsolat valóban jót tesz-e neked. Egy partner nem tud minden problémádat megoldani, de az empátia és a támogatás alapvető lenne.

Szakember bevonása:

Egy pszichológus vagy párterapeuta segíthet feltárni azokat a mintázatokat, amelyek a féltékenységed mögött állnak. Nem kell egyedül küzdened ezzel.

Fontos gondolat:

Az, hogy szenvedsz a saját érzéseidtől, önmagában azt mutatja, hogy szeretnél változni. Ez már egy óriási lépés. A féltékenység nem „rossz” érzés, csak jelzi, hogy valami fontos szükségleted nincs kielégítve — akár önbizalom, biztonságérzet, vagy érzelmi közelség.

Nem vagy „rossz” vagy „hibás” azért, mert ezt érzed. Az viszont fontos, hogy olyan környezetet találj magadnak — akár a jelenlegi kapcsolatodban, akár máshol —, ahol ezek az érzések nem csak el vannak utasítva, hanem megértésre is találnak.

Ha szeretnéd, segíthetek abban, hogyan kezdj bele ebbe a folyamatba.

febr. 4. 20:09
 9/30 anonim ***** válasza:
72%
8-as, senki nem kíváncsi az AI-ra!!! Rád kíváncsi lenne, de magad állítottál ki igazolást arról, hogy az agyadban nincs olyan gondolat, amit közzé lehetne tenni. Hát akkor maradj annyiban, hogy olvasol. Ne "írj".
febr. 4. 20:24
 10/30 anonim ***** válasza:
26%
#9 Az AI válasza sok esetben megbízhatóbb lehet, mint az embereké, mert nagymennyiségű tudományos és hiteles forrásokon alapuló információra támaszkodik. Míg az emberek véleményét gyakran befolyásolják érzelmek, előítéletek vagy téves információk, a mesterséges intelligencia objektív és széles körű adatokból dolgozik.
febr. 4. 20:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!