A túl pesszimista világlátás is a depresszió "maradvány" tünete lehet?
Magamról annyit, hogy korábban évekig küzdöttem depresszióval, aztán nagy nehezen kimasztam belőle magamtól.
Viszont azóta is nagyon sokszor vannak ilyen mélyebb időszakára, meg bár igyekszem optimista lenni, olyankor úgy elvesztem a reményt, és mindenben a rosszat látom, kevésnek érzem magam mindenre, elkezdek féltékeny lenni minden ok nélkül (felbukkan ez a "úgyse vagyok elég biztos le akar cserélni" érzés bennem)
Aztán fogja magát és ahogy jött, ez a sok negatív érzés elmúlik és hetekig, hónapokig nem kínoz újra.
Ez szerintetek is a depresszióm "maradéka"?
Igen, a túlzottan pesszimista világlátás, a reménytelenség érzése, az önértékelési problémák és az indokolatlan féltékenység mind lehetnek a korábbi depresszió "maradvány" tünetei. Az, hogy ezek az érzések időszakosan visszatérnek, arra utalhat, hogy a depresszió még nem teljesen múlt el, vagy hogy hajlamos vagy a depresszióra, és bizonyos stresszfaktorok vagy életesemények újra aktiválhatják ezeket a tüneteket.
Fontos megjegyezni, hogy a depresszió egy összetett betegség, és a tünetek mindenkinél másképp jelentkezhetnek. Az is előfordulhat, hogy a jelenlegi érzéseidnek más okai is vannak, például egy aktuális stresszhelyzet, alváshiány, vagy akár hormonális változások.
Ha aggódsz a tüneteid miatt, javaslom, hogy beszélj egy szakemberrel, például egy pszichológussal vagy pszichiáterrel. Ők segíthetnek felmérni a helyzetet, és megállapítani, hogy a depresszió visszatért-e, vagy más problémáról van szó. Ha szükséges, támogatást és kezelést is tudnak nyújtani, hogy megbirkózz az érzéseiddel, és megakadályozd a depresszió kiújulását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!