Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Az életet lehet élvezni...

Az életet lehet élvezni párkapcsolat nélkül?

Figyelt kérdés
27 éves vagyok és rájöttem egy ideje hogy nekem nemkell sem család,sem feleség.Voltak kapcsolataim,de sose tartottak sokáig.Nincs meg a megfelelő életszínvonalam sem hozzá hogy családot alapítani tudnék nyugodt szívvel.Meg úgy nem tudnám magam elképzelni egy valaki melett összezárva az életem.Mindig is magamnak való voltam és szeretek sokat egyedül lenni.Jó ideje már nem is ismerkedek max ha jön magától a dolog nem utasítom el.Sokat is csalódtam így kapcsolati/szerelmi téren.Normális dolog ez hogy én elfogadtam hogy egyedül fogom eltölteni az életem?Vannak rajtam kívül még így ?

jan. 30. 04:01
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan ezt érzem !

Annyi különbséggel,hogy én három hosszabb,együtt élős kapcsolat után jöttem rá erre. Sokat szenvedtem mindegyikben,sajnos a párjaim pedig olyanok voltak, akik állandóan,mindent együtt akartak csinálni, együtt lenni.

Jó pár éve vagyok egyedül,de a szabadság érzése pótolhatatlan.

56 /F

jan. 30. 05:46
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Röviden: igen, lehet élvezni az életet párkapcsolat és család nélkül is.
jan. 30. 06:21
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Persze, nem kell magadra erőltetni semmit, amit nem akarsz. Ha te így jól érzed magad, akkor maradj egyedül.
jan. 30. 07:23
 4/12 anonim ***** válasza:
Az egész világ arra van kihegyezve, hogy ne kelljen kapcsolatban élni. Nagyon egyszerű az alapfunkciókat fenntartani és nem kell senkihez alkalmazkodni, senki panaszát hallgatni.
jan. 30. 07:49
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

#1 Te pont nekem való lennél, csak én sem akarok párkapcsolatot. :)

38/N

jan. 30. 08:06
 6/12 anonim ***** válasza:
0%
Házasként mondom: csak úgy lehet szerintem.
jan. 30. 08:37
 7/12 anonim ***** válasza:

Önmagában azzal, hogy valaki nem akar párkapcsolatot és/vagy együtt élni, semmi gond nincs.

Hogy a saját igényeid kapcsán felteszed a kérdést, hogy normális-e, nyilván mert meg akarsz felelni mások véleményének, azt már nagyobb problémának tartom. És ha szerintünk nem volna normális, akkor te nem ugyanígy éreznéd jól magad? Ha igen, akkor meg mi értelme van ezt kérdezgetni másoktól? Kit érdekel erről mások véleménye? Nem az számít, hogy neked hogyan jó?

Hogy mi normális és mi nem, az önmagában is egy másik történet. Norma az, amit a többségi társadalom általánosan követendőnek tart. Normális, ami követi a normát, vagyis a többség véleménye szerinti. Tehát amíg a többségi társadalom a párkapcsolatot, házasságot tekinti normának, addig nem normális, hogy te máshogyan akarsz élni, mint a mások által felállított norma. De ha te a norma szerint nem éreznéd jól magad, akkor miért kéne neked a normával törődnöd?

Viszont, amire a megfogalmazásod következtetni enged, azt már valamennyire aggályosnak tartom, hogy minimum részben csalódások, negatív tapasztalatok, rossz anyagi helyzet miatt alakult ki ez az álláspontod. Vagyis nem feltétlenül ugyanígy éreznél a párkapcsolatokkal magadtól, önszántadból, csak inkább belekényszerültél ebbe az álláspontba és ha már nem akarnak jól működni, akkor inkább lemondasz róluk. Ez meg azért szerintem felveti a kérdést, hogy mennyiben őszinte ez az álláspont, vagy mennyire csak egy önmeggyőzési kísérlet, hogy racionalizáld magadnak, hogy nem rosszul/nem sikerül, pedig vágynál rá, hanem próbálod elhitetni magaddal, hogy igazából te vagy az, aki nem is akarja.

Én nem akarlak semmiről lebeszélni, tégy úgy, ahogy neked jó. Csak jobb, ha legalább önmagaddal őszinte vagy. Az elnyomott érzések és vágyak, hiányérzet sokkal több lelki konfliktust tud eredményezni, mint ha szembe nézel a valódi vágyaiddal és igényeiddel és azok szerint élsz - bármi legyen is az.

Ha az ember ismeri saját magát, tisztában van az igényeivel és szükségleteivel, megtanul a saját adottságaival eredményesen együtt élni, akkor akár introvertáltként is képes az extrovertáltak világában is érvényesülni. Egy párkapcsolatban is megoldható, hogy ne legyetek sülve-főve együtt, ne terheljétek egymást, amikor az a másiknak nem jó. Ehhez viszont fontos első sorban tisztában lenni a saját igényeiddel, illetve elsajátítani a megfelelő kommunikációs készségeket, hogy az igényeidet kommunikálni tudd a másik felé - meg persze megfelelő párt választani, akivel kölcsönösen működőképes a kommunikáció és egymás igényeinek összeegyeztetése és tiszteletben tartása.

jan. 30. 14:12
 8/12 anonim válasza:
rövid válasz: Igen
jan. 30. 15:25
 9/12 anonim ***** válasza:

A boldogság egyik fokmérője az elköteleződés: bárkinek, bárminek!

Ezt próbálják most kiölni mindenkiből, ahogy látom.

jan. 30. 19:33
 10/12 A kérdező kommentje:
7-es válaszoló nem értem minek kombinálod a dolgokat az okosságaiddal.Ez egy oldal ahol kérdezel és választ kapsz.Nyilván van már egy kis tudomásom a társadalmi normákról,nem akarok megfelelni ezeknek ha én nem érzem úgy,csak kíváncsi voltam hogy mások is vanna e ebben a mentalitásban/helyzetben mint én.Ennyi az egész.
jan. 31. 01:47
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!