Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » ROCD (párkapcsolati OCD)...

ROCD (párkapcsolati OCD) leküzdése?

Figyelt kérdés
Magyaroszágon mennyire tájékozottak ebben? Csak külföldi forrásokat találok róla. Mit tegyek?
jan. 2. 19:30
 1/8 anonim ***** válasza:
Erősen meghatározza a napjaim a kényszeresség, de fogalmam sincs, mit takar a párkapcsolati ocd. Pár szóban leírnád kérlek?
jan. 2. 19:39
 2/8 A kérdező kommentje:

1/1 - Persze! Sajnos, én sem vagyok túl tájékozott, ezért szeretnék segítséget kérni.

Nekem pár hónapja kezdődött, egészséges kapcsolatról van szó, tehát nem ez a kiváltó oka.

Az agyam folyton, tolakodó, fenyegető gondolatokat generál .:

“Nem szeretem, nem nekem való, utálom őt, szakítanunk kell, mással kell lennem, meg fog csalni, nem szeret már” stb.

Borzasztóan megijedtem, ezért rám is tört akkor ismét a depresszió. Vannak napok mikor jobb, vannak napok mikor pánikszerű rohamjaim vagy öngyilkos gondolataim vannak emiatt.

Redditen találtam rá, rengeteget kutattam de mint említettem csak külföldi forrásokat találok.

jan. 2. 19:47
 3/8 anonim ***** válasza:
Én azt tudom ajánlani, hogy - lehet online is - keress párterapeutát, vagy klinikai szakpszichológust, ők tudhatnak segíteni.
jan. 2. 20:01
 4/8 anonim ***** válasza:

Pszichológus, pszichiáter, traumáid feldolgozása. Te nem vagy rendben. Addig semmilyen kapcsolatod ne legyen.

Ne a neten kutakodj. Személyreszabott kezelés kell neked.

jan. 2. 20:15
 5/8 anonim ***** válasza:
# 2 hasonló érzések keringenek bennem is folyamatosan, de betudtam a generalizált szorongásnak, depressziónak, meg hogy amúgy nem vagyok egy szuper partner, ember. Nem is gondoltam, hogy ez is valami kényszeresség szüleménye.
jan. 2. 20:26
 6/8 anonim ***** válasza:
A paroddal nem lehet baj? Narcizmus vagy barmi. Terapeuta segít rajonni mert nem biztos hogy nalad van a problema. Foleg ha azelott nem voltal ilyen.
jan. 2. 23:33
 7/8 anonim ***** válasza:
48%

Szia! Bennem is ez volt!

Nekem a kiváltó ok az exe volt!

Nehezen zárta le azt a kapcsolatot akkor a párom ( ma már a férjem )és az exe nehezen (2év) fogta fel és csak reménykedett epekedett vissza hozzá. Én meg kikészültem és elbizonytalanodtam magamba, hogy elég jó vagyok-e és foggal körömmel ragaszkodtam hozzá majd jött az amit te írtál a “ nem szeretem, nem is nekem való, mással jobb lehetne, szakítani akarok” volt, hogy vitákat generáltam ok nélkül…

Majd egyszer ez elcsendesült bennem, és észre se vettem, hogy jobb lett a kapcsolatunk és a mindennapunk. Meg én is agyba rendeződtem. Házasság és gyerek lett mára.

tegnapelőtt 00:39
 8/8 anonim ***** válasza:

Egy páran elég hülyeséget írnak itt. A problémád forrása nem a párkapcsolatod, hanem a mások számára természetes bizonytalanságból származó félelem és a túlgondolás.

A fő feladat, hogy tedd ki magad a félelmeidnek, fogadd el a bizonytalanságot. A kényszerbetegség úgy működik, hogy vannak a félelmeid és kényszergondolataid (obszesszió) és a félelmeidre adott reakciók, a késnyszercselekedetek (kompulzió). A cél az, hogy élj együtt a félelmekkel azáltal, hogy nem csinálod a kényszercselekedeteid, így megtanulja az elméd, hogy valójában semmi okod nincs a félelemre. A te esetedben a félelem az, hogy "mi van akkor, ha nem szeretem őt?" a kényszecselekedet pedig az, hogy ezen gondolkoznod kell, megvizsgálnod magad, hogy tényleg szereted-e, vagy pl. az is lehet, hogyha együtt akartok időt tölteni rád tör a szorongás és félre kell vonulnod, hogy átgondold, hogy helyes-e így. Amit tenned kell, hogy együtt élsz a félelemmel, nem kezdesz el agyalni azon, hogy "mi lenne ha", ugyanúgy éled tovább az életed anélkül, hogy ezen agyalnál, még akkor is ha nehéz és akkor is, ha van egy 0.1% esély rá, hogy tényleg nem ő az igazi.

Leírhatod egy papírra is mi történik, ha valóra válik valamelyik félelmed, hogy hozzászokj, hogy az agyadban lévő veszély nagyobb, mint a valós.

Nem tudok magyar forrásokat, de bármit találsz bármelyik fajta kényszebetegségről, az jó, ugyanis ugyanazzal a módszerrel segítenek rajta. Láttam egy magyar Youtube csatornát, az OCD sarkot, de nem igazán folytam bele.

Nem tudsz angolul? Mért nem használsz Google fordítót?

tegnap 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!