ROCD (párkapcsolati OCD) leküzdése?
1/1 - Persze! Sajnos, én sem vagyok túl tájékozott, ezért szeretnék segítséget kérni.
Nekem pár hónapja kezdődött, egészséges kapcsolatról van szó, tehát nem ez a kiváltó oka.
Az agyam folyton, tolakodó, fenyegető gondolatokat generál .:
“Nem szeretem, nem nekem való, utálom őt, szakítanunk kell, mással kell lennem, meg fog csalni, nem szeret már” stb.
Borzasztóan megijedtem, ezért rám is tört akkor ismét a depresszió. Vannak napok mikor jobb, vannak napok mikor pánikszerű rohamjaim vagy öngyilkos gondolataim vannak emiatt.
Redditen találtam rá, rengeteget kutattam de mint említettem csak külföldi forrásokat találok.
Pszichológus, pszichiáter, traumáid feldolgozása. Te nem vagy rendben. Addig semmilyen kapcsolatod ne legyen.
Ne a neten kutakodj. Személyreszabott kezelés kell neked.
Szia! Bennem is ez volt!
Nekem a kiváltó ok az exe volt!
Nehezen zárta le azt a kapcsolatot akkor a párom ( ma már a férjem )és az exe nehezen (2év) fogta fel és csak reménykedett epekedett vissza hozzá. Én meg kikészültem és elbizonytalanodtam magamba, hogy elég jó vagyok-e és foggal körömmel ragaszkodtam hozzá majd jött az amit te írtál a “ nem szeretem, nem is nekem való, mással jobb lehetne, szakítani akarok” volt, hogy vitákat generáltam ok nélkül…
Majd egyszer ez elcsendesült bennem, és észre se vettem, hogy jobb lett a kapcsolatunk és a mindennapunk. Meg én is agyba rendeződtem. Házasság és gyerek lett mára.
Egy páran elég hülyeséget írnak itt. A problémád forrása nem a párkapcsolatod, hanem a mások számára természetes bizonytalanságból származó félelem és a túlgondolás.
A fő feladat, hogy tedd ki magad a félelmeidnek, fogadd el a bizonytalanságot. A kényszerbetegség úgy működik, hogy vannak a félelmeid és kényszergondolataid (obszesszió) és a félelmeidre adott reakciók, a késnyszercselekedetek (kompulzió). A cél az, hogy élj együtt a félelmekkel azáltal, hogy nem csinálod a kényszercselekedeteid, így megtanulja az elméd, hogy valójában semmi okod nincs a félelemre. A te esetedben a félelem az, hogy "mi van akkor, ha nem szeretem őt?" a kényszecselekedet pedig az, hogy ezen gondolkoznod kell, megvizsgálnod magad, hogy tényleg szereted-e, vagy pl. az is lehet, hogyha együtt akartok időt tölteni rád tör a szorongás és félre kell vonulnod, hogy átgondold, hogy helyes-e így. Amit tenned kell, hogy együtt élsz a félelemmel, nem kezdesz el agyalni azon, hogy "mi lenne ha", ugyanúgy éled tovább az életed anélkül, hogy ezen agyalnál, még akkor is ha nehéz és akkor is, ha van egy 0.1% esély rá, hogy tényleg nem ő az igazi.
Leírhatod egy papírra is mi történik, ha valóra válik valamelyik félelmed, hogy hozzászokj, hogy az agyadban lévő veszély nagyobb, mint a valós.
Nem tudok magyar forrásokat, de bármit találsz bármelyik fajta kényszebetegségről, az jó, ugyanis ugyanazzal a módszerrel segítenek rajta. Láttam egy magyar Youtube csatornát, az OCD sarkot, de nem igazán folytam bele.
Nem tudsz angolul? Mért nem használsz Google fordítót?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!