Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért érzékelem apám típusát?

Miért érzékelem apám típusát?

Figyelt kérdés
Apám nagyon bántalmazó. Gyerekkoromban is az volt, de most még amikor felnőttem, nem vele élek, még mindig bántalmaz ha hozzájuk megyek. (Édesanyám miatt.) Szóval azt vettem észre, hogyha apám fajtájú emberrel van párkapcsolatom, akkor ugyanaz a helyzet mint apámmal gyerekkorom óta: kiállok önmagamért, védem önmagam, normálisan közlöm a véleményem, és ezeknek a férfiaknak a reakciója is ugyanaz mint apámé: érvénytelenítenek, én pedig kétsegbeesetten küzdök egy ideig a kapcsolat megmentéséért, aztán feladom. Teljesen tudatában vagyok annak hogy mi történik. Ennek ellenére voltak normális kapcsolataim is, ahol semmi ilyesmi nem volt. Mégis ha apám fajtajúra akadok, akkor uazt teszem mint fentebb irtam apámmal, és az eredménye is ugyanaz. Mintha az lenne bennem, hogyha apámnak sosem sikerült elmagyaráznom hogy rossz amit tesz, majd ezek a ferfiak valahogy megértik, és soha többet nem fognak bántani senkit sem. A tudatom tudja hogy ez lehetetlen, de mégis ha olyan típusra akadok, megpróbálom. Hogyan szokjak le erről?
dec. 24. 17:19
 1/8 anonim ***** válasza:

Gratulálok ahhoz, hogy fölfedezted magadban ezt a mintát, ez már félsiker!!!

Olvastam egyszer egy teljes könyvet pont erről a háromszög effektusról, abban a könyvben pont az volt, hogy mindenki úgy választ párt magának, hogy a szüleinktől elszenvedett sérelmeinket akarjuk tudat alatt újraélni, mivel az az ismerős talaj, az ismerős kommunikációs mód.

Szerintem az, hogy ezt magadtól fölismerted, az félsiker ahhoz, hogy időben észre is vedd a jeleket új embernél, hogy ha arra menne a kapcsolat.

Marshall Rosenberg neve jutott eszembe még erről, aki az erőszakmentes kommunikáció atyja, YouTube-on magyarul is elérhető az a három órás előadása-workshopja, amely során példákkal illusztrálva-bábozva-énekelve mutatja be a különböző kommunikációs stílusokat, már én is rég láttam, pár évente érdemes újranézni frissítésért, még ha régi felvétel is, nagyon tanulságos! Szerintem segít neked felismerni a következő versenyzőt a szívedért!

dec. 24. 18:53
 2/8 anonim ***** válasza:

Magyar felirattal három részre szedték a hosszú előadást-foglalkozást, itt az első, hogy neked még keresned sem kelljen:

[link]

dec. 24. 18:56
 3/8 A kérdező kommentje:

Nos, én nem bírom a bántalmazó kapcsolatot! Hanem valahogy szerettem volnamegertettetni velük hogy amit tesznek az rossz, és soha többez ne bántsanak másokat!

Rengeteg normális kapcsolatom is volt, tehát nem igaz hogy a bantalmazó kapcsolatot vágyom!

dec. 24. 19:02
 4/8 anonim ***** válasza:

Az a könyv arról szólt, amit olvastam, a címére már nem emlékszem, hogy tudat alatt minden ember úgy választ párt, hogy a szüleitől elszenvedett sérelmeket újra át kell élni, hogy most már le is győzhesse.

Ha az ember ennek már tudatában van, akkor jobban tud figyelni párválasztáskor erre, szerintem.

dec. 24. 20:59
 5/8 A kérdező kommentje:
4-es ez igaz, de már többször írtam, voltak normális kapcsolataim. Viszont bántalmazók is "becsúsztak". Nem hiába nem jöttem ki jól velük sosem.
dec. 24. 21:12
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

“ én pedig kétsegbeesetten küzdök egy ideig a kapcsolat megmentéséért, aztán feladom. ”

Soha, senkit nem tudsz megváltoztatni. Nincs az a szerelem, odaadás, türelem, ami megváltoztatná.

Sőt önmaga visszaigazolásának értékeli, és vérszemet kap.

Ne küzdj!

Energia és időpocsékolás.

Rúgd ki.

dec. 24. 21:23
 7/8 A kérdező kommentje:
Az ösdzes bántalmazót mindig kirúgtam.
dec. 25. 09:36
 8/8 anonim ***** válasza:

Az jó. Akkor ügyes vagy!

Amúgy szerintem egy pszichológus tudna neked a legjobban segíteni!

dec. 25. 17:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!