Gyakorlatban hogy néz ki/milyen egy asperger szindrómás?
Asperger nem az autizmus enyhe formája, ez félrevezető megfogalmazás. Autizmus spektrum mond valamit?
Lényeges, és kiemelném: az asperger diagnosztikus kritériuma az átlag feletti IQ
31.: Az autizmus spektrum pont azt jelenti, hogy az Asperger az autizmus spektrumon van, annak egy enyhébb formája.
Diagnosztikai kritérium az átlagos vagy átlag feletti IQ. Azt olvastam tegnap, mert a beszélgetés miatt újra utánanéztem, hogy 70 IQ pont felettiek az aspik. Azért egy 71-80 közti IQ szint átlag alatti, de már normális. Az átlag feletti IQ szint az a 115-120 feletti pontszám.
"az Asperger az autizmus spektrumon van, annak egy enyhébb formája."
Ez a Hatalmas félreértés! Az Asperger távolról sem az autizmus enyhébb formája.
(Hagyjuk az IQ-t, pláne, hogy ez nem matematikai készségeket jelent.)
És eredetileg nem véletlenül lett különválasztva.
Például:
Autistákra nem jellemző az öngyilkosság, míg az Aspergereseknél a második leggyakoribb halálok.
Igen, az öngyilkosság a második leggyakoribb ok, amiért az Aspergeresek meghalnak. Ez kutatási eredmény, statisztikák alapján. Méghozzá Európában.
Hogy hol olvastam?! Az Interneten, úgyhogy nem tudok egy konkrét weboldal címet adni, mert már nem emlékszem. De a lényeg nem is ez, hanem az, hogy kerestem és találtam hiteles kutatási és tudományos információkat.
Természetesen nem a 'közösségi médiában'.
Nagyon sok mindenben különböznek az Aspergeresek az Autistáktól, tényleg csak azt tudom mondani, hogy tedd azt, amit én: Nézz utána - de valóban!
Kutass, keress, olvass!
És kerüld a közösségi médiát. Az Interneten keress és kutass és olvass és használd az agyad.
És utána olvass tovább, és keress és olvass.
Rinse and Repeat.
Bárcsak az Asperger az autizmus enyhébb formája lenne!
Bárcsak így lenne! Én örülnék neki a legjobban, mert az autisták közül is sokakat nem diagnosztizálnak, de ha nekem, Aspergeresként ez csak egy enyhe dolog lenne, én lennék a legboldogabb!
Tényleg!
Ezt kaptam az Autizmus Alapítványnál hivatalos diagnózisként:
Autizmus spektrum zavar, aspergeri típus.
Súlyos fogyatékos
Súlyos fogyatékos, önálló életvitelre nem képes.
Azért írták a diagnózisba, hogy "aspergeri típus", tehát virágnyelven, mert akkor hivatalosan már nem írhatták le egyenesen, hogy a diagnózis: Asperger.
Pontosan tudom, hogy mi a különbség a felszínes, külső jegyekben az autista és köztem. Például én időben kezdtem el beszélni, ami egy fontos diagnosztikai kritérium. És még sorolhatnám.
TLDR: Az Asperger NEM az autizmus enyhébb formája. (És nem az IQ miatt.)
33.: Én erre alapoztam a hozzászólásomat:
Előző válaszoló vagyok.
Csak annyit fűznék hozzá, hogy most nemrégiben tanultam meg, hogy a mai fiatalok, azt hiszem a Z generáció, már nem tud olvasni és szöveget értelmezni.
Ez a rossz oktatás és a közösségi média hatása.
Én csak ámulok és bámulok, hogy 50 éves Aspergeresként most az a baj, hogy öreg vagyok, vagy az, hogy fogyatékos, amiért értem a dolgot és azt látom, hogy nagyon rossz az irány. És ez a kérdés az erre a kérdésre adott válaszokat olvasva fogalmazódott meg bennem.
Vagy amelyik tud, annak nincs türelme hozzá, mert a közösségi média bullshitben nőtt fel - bármit jelentsen is ez.
Szóval megtanultam nemrégiben, hogy minden hozzászóláshoz, ami túl hosszú nekik, a végére egy egy soros cím jellegűként oda kell írni, hogy miről szólt az egész.
Például a Z generációnak, aminek látom a hozzászólásait - mert annyira látszik, hogy kis éretlen hüjék:
TLDR: A Z generációt fikáztam, hogy nem tudnak olvasni és szöveget értelmezni.
35.: Na ide figyelj. Én nem egy Z generációs "kis hüJe" vagyok, hanem egy többdiplomás, közel 50 éves ember, aki szigorlatozott pszichológiából is. Sokat olvastam az autizmusról, aspergerről is. Több Youtube-csatornát is megtekintettem a témában.
Nekem az a gyanúm, hogy te nem tudod elfogadni, hogy autista is vagy egyben. Másik lehetőség, hogy nehézkes a szövegértésed. Egyvalami azonban biztos: az arroganciád határtalan. Egy nárcisztikus magaslatról nézel le mindenkit, aki nem ért veled egyet.
Másrészt a diagnózisod is írja, hogy az Asperger része az autizmusnak.
Egyébként együttérzek veled, hogy nem vagy önálló életvitelre képes. Remélem, tudnak neked fejlesztéssel segíteni.
34:
Most komolyan.
Képes voltál egy wikipedia cikket elolvasva hozzászólni ehhez a kérdéshez?!
Ez azért ennél csöppet fontosabb, értelmesebb, komolyabb stb. Érted?!
Ne olvasgass gyakorikerdesek.hu kérdéseket úgy, hogy semmit nem tudsz, nem tudod, hogy mi a megoldás, vagy akár csak egy értelmes válasz, pusztán azon az alapon, hogy elolvasol egy Wikipedia cikket róla.
Ez távolról sem elég.
Ez nagyon kevés! Akkor is, ha jó szándéknak érzed azt, amiért tetted.
Ha olyan kérdést látnék a gyakorikerdesek.hu-n, hogy valakinek szívbillentyű zavara van, (amihez nem értek) eszembe sem jutna rákeresni a wikipedián azért, hogy onnan idézzek valami "okosságot".
TLDR: A 34. hozzászólónak válaszoltam, aki szerintem a 32. is egyben.
TLDRZgen.: Csak ment itt a beszólogatás, pjúdipáj - vagy mi...
"hanem egy többdiplomás, közel 50 éves ember, aki szigorlatozott pszichológiából is. Sokat olvastam az autizmusról, aspergerről is. Több Youtube-csatornát is megtekintettem a témában."
Na itt buktad az IQ tesztet.
És ezen akárhány diploma sem segít.
Sőt, az, hogy valaki erre hivatkozik, még a ront a dolgon, amennyiben ez egyáltalán lehetséges.
Nem mondom, hogy ne találkoztam volna olyan emberrel, aki az adott témához való nem értését az akármilyen más téren megszerzett diplomáival akarta volna igazolni, de annyira nem gyakori.
Itt meg pláne nem volt kötelező hozzászólni. Mert azt még valamennyire megérteném, ha valaki egy munkahelyen sarokba szorítva érzi magát.
De itt nem volt kötelező hozzászólni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!