Pszichológus csak szerintem egy felesleges gyógyír a lelki bajokra?
Próbáld ki.
Nagyon is fontos feladatuk van, sokat segíthetnek.
Nekem segített egy komoly problémámban és nem úgy hogy felesleges gyógyszerekkel tömött, hanem gyakorolnom kellett bizonyos dolgokat.
Viszont azt nem szeretem ha hülyére vesznek (próbálnak venni) és felesleges köröket futtatnak velem.
Egy ilyen esetem is volt.
Úgy érzem, mintha a kérdés mögött egy erős félreértés húzódna meg. NEM a pszichológus feladata, hogy jobban legyél (a pszichológia soha nem is állította magáról, hogy gyógyít - ez tévhit). Közvetlenül legalább is nem.
Nem ő fog Téged kikúrálni, arra csakis Te magad vagy képes. Az ő feladata más. Az ő feladata az - ahogy #3 nagyon jól érzékeltette egy analógiával -, hogy irányítson Téged. Támogasson abban, hogy ezt minél hatékonyabban legyél képes megtenni.
Kicsit olyan ez, mint vezetni tanulni. Ülhet melletted az évszázad oktatója, elmagyarázhatja kristálytisztán, mit csinál a pedál, hogy működik a váltó, stb, de ha Te magad nem csinálsz semmit, az autó nem fog menni sehova.
---
Igen, létezik olyan, amikor az a terápiás cél, hogy a kliens ventilláljon, mert pusztán arra van szüksége. Hogy elmondhassa egy pártatlan, objektív valakinek, hogy mi nyomja a lelkét. Ezzel sincs baj.
Másnak ennél összetettebb problémái vannak (pl. klinikai depresszió). Oda ez valóban kevés. A pszichológus a kérdéseivel (hosszabb távon) segít megismerni a saját magad működésmódját, s feltárulnak előtted a tudattalanod mélyebb rétegei, a berögződéseid, a viselkedési- és érzelmi mintázataid.
Megváltoztatni csakis Te tudod őket - de ehhez az kell, hogy tudd, mivel állsz szemben.
Terápia, nem "gyógyszer" talán! És nem HORROR áron!
És persze szakértelem, nem bullshit!
Szívesen!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!