Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Idősödő nők! Hogy dolgoztátok...

Idősödő nők! Hogy dolgoztátok föl a tényt, hogy nem lehet többé természetes úton gyereked?

Figyelt kérdés

Én tegnap tudtam meg hivatalos orvosi vizsgálat alatt, és bár azt nem mondanám, hogy meglepetésként ért, hiszen annyi eszem azért van, hogy tudom, hogy van biológiai óra, korom és ritka, mint a fehér holló havi ciklusom, kitaláltam magamtól is, hogy talán itt a vége, mégis nagyon megviselt a diagnózis, hogy tényleg hivatalosan is öreg nő vagyok.

Tudom, hogy hálásnak kell lennem, és az is vagyok, hogy pl. nem derült ki vmi súlyos betegség, hogy amiatt nem jön meg, egyszerűen csak nincs, ami megjöjjön, és azért is hálás vagyok, hogy nincs különösebb szenvedésem, hőhullámok pl., illetve tán van, volt, bár sosem tudtam, hogy az hormonális vagy egyszerűen az időjárás ilyen fázom-melegem van felváltva.

Szóval az a kérdésem elsősorban a diagnózist vagy az önfelfedezést átélt nőktől, de akár bárki mástól is, hogy aki átélte ezt, mi segített a tény feldolgozásában, illetve nekem mi segíthet, hogy tudom a legjobban egyedül feldolgozni ezt a végtelenül szomorú tényt, hogy végül is lejárt szavatosságú nő vagyok, ráadásul gyerek nélkül.

Aki a diagnózist adta (nem tudom, hogy orvos-e, vaginális ultrahangon derült ki) azt mondta, hogy attól még lehet gyerekem, mire rögtön rávágtam, hogy persze, örökbefogadással, ugye? Mire mondta, hogy nem csak, akár petesejt beültetéssel is, mire húztam a számat, hogy aha, aztán ki tudja, milyen genetika lesz a gyerekben, meg hogy én csak a sütő legyek, amelyben más gyereke kifejlődhet...?! Mire mondta, hogy azért ez is jelentős élmény a gyerekvárás és a nevelés felülírhatja a genetikát, illetve még válogathatnék is, hogy milyen petesejtet szeretnék, mire nevettem, hogy ja, katalógusból választható gyerek a XXI. században...? Haha... Aztán mondtam neki, hogy hogy vállaljak egyedül gyereket, magamat sem tudom eltartani, mire mondta, hogy ez már egy másik kérdés, és természetesen nekem kell eldöntenem, hogy mit szeretnék.

Persze jó tudni, hogy van még nem természetes lehetőségem is, ezért is hálás vagyok, de mégis: hiába nem meglepetésként ért a hivatalos vizsgálat eredménye, mégis nagyon megviselt, igazi könnyeket sírtam :(, fizikai fájdalmat éreztem a mellkasomban, mintha szó szerint összetört volna a szívem :(, minden viccelődésem mellett is, mire a vizsgálatot végző nő még fel is ajánlotta, hogy megölel, ami igazán jól esett, amiért hálás vagyok, mégis rögtön az jutott eszembe, hogy meg kell gyászolnom a természetes termőképességemet, a fiatalságomat, mert így hivatalosan is öreg vagyok, ami szomorú, mert egyáltalán nem érzem magam annak, a valóság, az adatok mégis mást mond. Csinált már vki ilyet? Hogy gyászolhatom meg a termőképességemet?

Érzelmi evés megvolt tegnap este, de tudom, hogy nem segít, ki mivel tud segíteni abban, hogy ne emésszen föl a bánat, hogy nem lehet soha többé természetes úton gyerekem?

A vizsgálatot végző nő kérdezte, hogy van-e gyerekem és mondtam, hogy nincs, mire mondta, hogy hát ezek a mai férfiak már nem tudnak elköteleződni, mire mondtam neki, hogy szerintem nem gyereket csinálni kihívás, hanem olyan embert találni, akivel békében és szeretetben fel is tudjuk nevelni...

Fáj, nagyon a lelkem... :(

Ki mivel tud segíteni, akár saját tapasztalattal, akár nem?

nov. 15. 05:00
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
42%
Csak az ösztön a vesztedbe tud vinni, mert azt nem érdekli, hogy veled közben mi lesz meg úgy amblokk minek mi lesz a következménye!
nov. 15. 13:48
 12/37 anonim ***** válasza:
46%

Én 47 vagyok, valószínűleg már nem termékeny. Még elég gyakran menstruálok, de ilyen korban már ritkább a peteérés. Én elfogadtam, hogy ez így alakult, én gyermektelen vagyok. Egy idő után ezen nem érdemes morfondírozni, mert fiatalabb nem leszek.

Együttérzek veled, ha neked nehéz, mert ha valakinek a gyerek volt a nagy vágya és nem jött össze, az kétségbeejtő lehet. De lehet örökbefogadni is, vagy gyerekekkel foglalkozni.

nov. 15. 22:35
 13/37 anonim ***** válasza:
75%

Én húztam egy határt magamnak. A 40 éves kort. Ha legkésőbb 40 évesen nem lesz a hasamban a baba akkor lezártam ezt a kérdést. 40 éves koromban pont jött egy súlyos betegség is ami eldöntötte, hogy az ügy lezárva mert jó pár évig kockazatos lett volna a terhesség.

Egyrészt megkönnyebbülés volt, rosszabb volt az utolsó pillanatban lenni és pánikba esve gondolkozni mi legyen, akarom e én ezt egyáltalán. A 40. születésnapomon kibőgtem magam. Azóta nem foglalkozom a kérdéssel és azt gondolom, utólag nagyon jó döntést hoztam.

nov. 27. 11:51
 14/37 anonim ***** válasza:
84%
Sosem akartam annyira úgyhogy nem vágott földhöz. Plusz örülök hogy nem veszek részt egy túlnépesedett bolygó tovább terhelésében.
nov. 27. 14:39
 15/37 A kérdező kommentje:

Köszi a választ mindenkinek, aki privátban írt, annak is, két kedveset kaptam, mindkettőt köszönöm, nem válaszolok amúgy magánüzenetekben.

Amióta kiírtam ezt a kérdést tényleg frissen értesülve, azóta tényleg leülepedett kissé, kissé el is felejtettem, és érdekes talán, hogy én rögtön azzal reagáltam le a hírt, hogy nem kell mindenkinek gyerek, és itt magamra is gondoltam, amikor néha saját magammal sem bírok, akkor szoktam nevetni-felháborodni magamon, hogy hova akarnék én még gyereket is, amikor magamat sem tudom rendesen ellátni, szóval komolyan gondoltam, és én is mondtam a vizsgálatot végző nőnek is, hogy úgyis túlnépesedés van, de attól még húsbamaróan fájó az igazság, és azért még mindig fáj.

Bennem nagyon szélsőséges és egymással még ellent is mondó dolgok vannak a gyerekvállalással kapcsolatban, mindenekelőtt édesapám állandó mondása, hogy egy nő csak két esetben képes bármire: ha gyereket akar vagy ha nem akar gyereket. Ebben van igazság, és a karma, a kiegyenlítődés szabálya szerint én pont így maradtam le a gyerekáldásról, mert az igaz, hogy nemi életet kezdve tényleg mindent megtettem azért, nehogy teherbe essek 18-20 évesen, sőt, húszévesen azért szakítottam életem talán legnagyobb szerelmével, mert egy számomra nem szimpatikus mozdulatára egy hang azt mondta a fejemben, hogy biztos-e, hogy egy ilyen embert szeretnék apának, amin én azért akadtam ki húszévesen, mert eszem ágában sem volt családalapításra gondolni, ám amikor ez a hang nem hagyott nyugodni és megmérgezte bennem az addig tökéletesen működő párkapcsolatomat, akkor először is anyukámat hívtam föl erről, amikor egyedül voltam, aki közölte velem, hogy húszévesen ez teljesen normális hormonális reakció, még akkor is, ha tudatosan nem áll szándékomban gyereket csinálni épp.

Aztán teltek-múltak az évek, szerelmek jöttek-mentek, és én tényleg megtettem mindent azért, hogy ne essek úgy teherbe, hogy nem voltam benne ezer százalékig biztos, hogy az illető fickó velem is marad a gyerek felnőttkoráig, illetve hogy én kibírnék-e mellette 18 évet legalább...

Ez ment kb. harminc éves koromig, ami után egy-két évvel a következő következő párkapcsolatomban egy ponton - igen, a szakadt gumit már meséltem szerintem itt - elengedtem a maximális védekezést is azzal, hogy ő is azt mondta, hogy úgyse lesz gyerek, én meg valahol reméltem, hogy hátha mégis, de azért bennem volt az is, hogy jó lenne, ha nem úgy lenne gyerekünk, hogy hoppá, becsúszott baleset. Már akkor nagyon sokan mondták körülöttem, hogy elmegy a vonatom, ketyeg az órám, keressek más pasit, aki gyorsabban haladna velem, és nagyon sokan mondták, hogy fagyasszak le petesejteket, mert mi lesz, ha inkább később szeretnék gyereket, de annak már akkor utánanéztem, hogy már akkor túl késő lett volna, mármint minél idősebb valaki, annál kevésbé friss mindene, ugye... Ráadásul hormonkezelés, volt egy barátnőm, aki átment ezen, és végignéztem a szenvedését, ráadásul még sok pénz is, annyira azért nem kell nekem gyerek, szóval itt kezdtem ellentmondani apukám állandó mondásával, és amikor most kiderült, hogy bizony, lejárt a szavatossági időm és elment a vonatom, csörgött a vekker, amit a vizsgálatot végző nő azzal a kísérőszöveggel közölt, hogy azért még lehet gyerekem, beültetéssel, ja, meg akár örökbefogadással is, ugye...

Csak decemberre van időpontom visszamenni a nőgyógyászprof.hoz, remélem, nem fog rábeszélni vmi gyógyszer szedésére, hogy újra vérezzek, mert semmi kedvem hozzá...

nov. 27. 22:23
 16/37 anonim ***** válasza:
35%
Ne haragudj kérdező de ezt a sok hülyeséget te magyarázod be magadnak. Én már alig várom a menopauzát a francnak sincs kedve menstruálni. És nem vagyok vagy leszek ettől lejárt szavatosságú nő mert nem attól vagyok nő hogy tudok e elleni vagy sem. Ha ettől vagyok az sem érdekel. Akkor maradok csak ember és ez is elég. Aki annyira akar gyermeket annak nem 45 felett jut az eszébe. Az vállal egyedül is időben. Persze más aki meddőséggel küzd és fiatal kora óta próbálkozik és erre vágyott egész életében, azt megértem. De egyebként érthetetlen mit lehet ennyit keseregni ezen. Nem lett gyereked és akkor mi van? Van millió más opció az életre. De neked a mesterséges megtermékenyítés meg az örökbefogadás sem jó. Szerintem semmi nem jó. Csak keseregni akarsz és most találtál rá okot. Szerintem neked nem az bajod amit leírtal hanem valami teljesen más dolog van a háttérben. Ezt majd fejtsd meg magadnak! Olvasni is rossz volt ezt a hiszériát a semmin. Ráadasul hiteletelen is. Mert mit gondoltál 40 felett ripsz ropsz teherbe esel majd ha kedved tartja? Biológia órán mégis hol voltál?
nov. 28. 00:56
 17/37 A kérdező kommentje:

Én is örömmel konstatáltam a havim ki-, majd elmaradását, hogy nem kell hozzá több cuccot venni és a mit véreztem épp össze téma miatt görcsölni. Én sem szerettem, ugyanakkor tudom, hogy a női egészség legjobb mutatója a rendszeres és fájdalommentes havi.

Szerencsére túl nagy havi szenvedéseim nem voltak, míg általános iskola végén a lány osztálytársaim fele be sem jöttek vagy csak tornaóráról lógtak, mert megjött nekik - ezt sosem értettem, nekem is megjött, és? Attól még nem vagyok beteg, sportolni is tudtam, de tudom, hogy nem mindenki ilyen szerencsés és van endometriozis is, ami havi szenvedéseket ad, van ilyen barátnőm, aki havonta magába roskad és már mondtam is neki, hogy vizsgáltassa meg magát, mert nem alapértelmezett a havi szenvedés, de ő nem akar nőgyógyászhoz menni, sem a mindenevő étrendjén változtatni...

Én ráadásul megcsalás miatt elvált szülők gyerekeként már pubertás korom előtt azt hajtogattam, hogy nem gyereket csinálni a kihívás, hanem olyan embert találni, akivel békében és szeretetben fel is lehet nevelni azt a gyereket, nem úgy, mint a szüleim, akik végigveszekedték a gyerekkoromat addig, míg egy megcsalás meg nem törte az állandóan feszült légkört otthon, tehát persze, hogy én is vállalhattam volna bármikor gyereket egyedül is, bankból is, de akkor hogy ítélném el a szüleimet a szóbeli erőszakos gyerekkorom miatt, amelyben mi, gyerekek még fizikai erőszakot is elszenvedtünk a testvéremmel, de persze mindhármuk szerint ez csak a fantáziám szüleménye, nem pedig emlékem, mert a felelősség vállásához túl esendők, gyengék, kényelmesek. Mégis mi a jó büdös francért találnék ki erőszakos emlékeket magamnak...???!!!

Mindegy, ez nem ide téma, csak annyiban, hogy emiatt arra esélyem sem volt, hogy egyedül vállaljak gyereket, mert nem gyereket csinálni kihívás, ugye.

És nem most jutott eszembe b+, hanem 22 éve napi szinten rugózom a gyerek/ne gyerek kérdésen!

Te meg 16. az empátia szót ismered? Együttérzés? Értő olvasás? Netán érző? Fú, de felhúztam most magam a válaszodon!

nov. 28. 06:13
 18/37 anonim ***** válasza:
51%
Pedig a #16-osnak igaza van. Aki tényleg szeretne gyereket, az nem "rugózik" rajta 22 éven át. Neked leginkább az lehet a bajod, hogy nincs társad és nincs életed.
nov. 28. 06:34
 19/37 anonim ***** válasza:
75%

Ha valaki úgy gondolja attól nő hogy termékeny az régen rossz. Meg lejárt a szavatossága mert nem mentsuál. Akiről kiderül 20 évesen hogy nem lehet gyermeke meg sosem volt nő? Szerintem ezek nem normális gondolatok.

Az sem amit a mensesről írsz. Nekem pl nagyon fájfalmas. Hiába vizsgáltattam ki magam sok orvossal nem találtak szervi elvaltozást így ez van. És vegetáriánus is vagyok szóval a húsevésre sem foghatod.

Én is azt gondolom, hogy aki akar gyermeket az max addig gondolkozik ezen amíg anyagilag nincs megfelelő helyzetben. Utána nincs min gondolkozni. Én is sokat gondolkoztam és mikor elmúltam negyven veled ellentétben nem roskadtam magambam mert felfogtam, hogy mindig azt mondtam, hogy oh igen szeretnék gyereket majd. De ebből sosem lett most. Valójában nem szerettem volna és magamra erőltetni csak azért egy gyereket mert sokaknak van meg mert ez a társadalami elvárás eszement dolog. 24 óraban kell anyának lenni. Ezt csak az tudja végig csinálni és egészseges gyermeket felnevelni aki tényeg őszintén kételyek nélkül vágyott rá. Lelkiserült boldogtalan emberből túl sok van már ezen a Földön. Emberből is. Nem kell erőltetni ami nem megy!

nov. 28. 09:17
 20/37 anonim ***** válasza:
54%

Nem azon múlik boldog leszel e, hogy van gyermeked még azon sem van e párod.

Ugyan úgy lett már öngyilkos több gyermekes édesanya mint egyedülálló. Én nem értem ezt a kirohanást. Inkább úgy tűnik nem alakult jól az életed és nem vagy elégedett. Nem maga a tény meg hír borított ki hanem az hogy nem olyan életet élsz mint amire vágytál, nem vagy boldog és ennek semmi köze a gyerekhez. Meg nőnek se érzed magad, csak most van mire fogni ezt.

nov. 28. 09:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!