Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Idősödő nők! Hogy dolgoztátok...

Idősödő nők! Hogy dolgoztátok föl a tényt, hogy nem lehet többé természetes úton gyereked?

Figyelt kérdés

Én tegnap tudtam meg hivatalos orvosi vizsgálat alatt, és bár azt nem mondanám, hogy meglepetésként ért, hiszen annyi eszem azért van, hogy tudom, hogy van biológiai óra, korom és ritka, mint a fehér holló havi ciklusom, kitaláltam magamtól is, hogy talán itt a vége, mégis nagyon megviselt a diagnózis, hogy tényleg hivatalosan is öreg nő vagyok.

Tudom, hogy hálásnak kell lennem, és az is vagyok, hogy pl. nem derült ki vmi súlyos betegség, hogy amiatt nem jön meg, egyszerűen csak nincs, ami megjöjjön, és azért is hálás vagyok, hogy nincs különösebb szenvedésem, hőhullámok pl., illetve tán van, volt, bár sosem tudtam, hogy az hormonális vagy egyszerűen az időjárás ilyen fázom-melegem van felváltva.

Szóval az a kérdésem elsősorban a diagnózist vagy az önfelfedezést átélt nőktől, de akár bárki mástól is, hogy aki átélte ezt, mi segített a tény feldolgozásában, illetve nekem mi segíthet, hogy tudom a legjobban egyedül feldolgozni ezt a végtelenül szomorú tényt, hogy végül is lejárt szavatosságú nő vagyok, ráadásul gyerek nélkül.

Aki a diagnózist adta (nem tudom, hogy orvos-e, vaginális ultrahangon derült ki) azt mondta, hogy attól még lehet gyerekem, mire rögtön rávágtam, hogy persze, örökbefogadással, ugye? Mire mondta, hogy nem csak, akár petesejt beültetéssel is, mire húztam a számat, hogy aha, aztán ki tudja, milyen genetika lesz a gyerekben, meg hogy én csak a sütő legyek, amelyben más gyereke kifejlődhet...?! Mire mondta, hogy azért ez is jelentős élmény a gyerekvárás és a nevelés felülírhatja a genetikát, illetve még válogathatnék is, hogy milyen petesejtet szeretnék, mire nevettem, hogy ja, katalógusból választható gyerek a XXI. században...? Haha... Aztán mondtam neki, hogy hogy vállaljak egyedül gyereket, magamat sem tudom eltartani, mire mondta, hogy ez már egy másik kérdés, és természetesen nekem kell eldöntenem, hogy mit szeretnék.

Persze jó tudni, hogy van még nem természetes lehetőségem is, ezért is hálás vagyok, de mégis: hiába nem meglepetésként ért a hivatalos vizsgálat eredménye, mégis nagyon megviselt, igazi könnyeket sírtam :(, fizikai fájdalmat éreztem a mellkasomban, mintha szó szerint összetört volna a szívem :(, minden viccelődésem mellett is, mire a vizsgálatot végző nő még fel is ajánlotta, hogy megölel, ami igazán jól esett, amiért hálás vagyok, mégis rögtön az jutott eszembe, hogy meg kell gyászolnom a természetes termőképességemet, a fiatalságomat, mert így hivatalosan is öreg vagyok, ami szomorú, mert egyáltalán nem érzem magam annak, a valóság, az adatok mégis mást mond. Csinált már vki ilyet? Hogy gyászolhatom meg a termőképességemet?

Érzelmi evés megvolt tegnap este, de tudom, hogy nem segít, ki mivel tud segíteni abban, hogy ne emésszen föl a bánat, hogy nem lehet soha többé természetes úton gyerekem?

A vizsgálatot végző nő kérdezte, hogy van-e gyerekem és mondtam, hogy nincs, mire mondta, hogy hát ezek a mai férfiak már nem tudnak elköteleződni, mire mondtam neki, hogy szerintem nem gyereket csinálni kihívás, hanem olyan embert találni, akivel békében és szeretetben fel is tudjuk nevelni...

Fáj, nagyon a lelkem... :(

Ki mivel tud segíteni, akár saját tapasztalattal, akár nem?

nov. 15. 05:00
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
100%

Jól írtad a címkékben, ez egy gyászfolyamat kezdete. El kell gyászolnod a régi életed és megismerkedni az újjal.

Nelem még nem előttem van ez a korszak, de egy kicsit biztos én is búskomorsággal vegyülve fogom fogadni az biztos. Szerintem ez a gyerekvállalás kérdésétől függetlenül is nehéz.

nov. 15. 06:07
 2/37 anonim ***** válasza:
80%

Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy attól, hogy ez a korszak lezárult nem vagy öreg nő!

Az öregség más, nem ez határoz meg, hogy lehet-e gyereked. Van aki már 40 évesen átesik a menopauzán, még sem lesz öreg, hiszen az élete felénél jár csak.

nov. 15. 06:41
 3/37 anonim ***** válasza:
94%
48 éves nő vagyok, van egy felnőtt gyermekem, nem szeretnék már több gyermeket. Az elmúlt 1 évben 2x is kimaradt 1 hónapra a menzeszem ami természetes és "kényelmes is volt". Ennek ellenére, nagy meglepetésemre, szomorúságot éreztem. Értelmes nőként mégis úgy éreztem, hogy "elveszítem magamban a nőt". Érdekes és meglepő reakció volt részemről. Remélem, fokozatosan el tudom fogadni a biológiai változásokat és nem élem meg hatalmas katasztrófaként, inkább egy új életszakasz kezdeteként.
nov. 15. 06:51
 4/37 anonim ***** válasza:
81%
49 vagyok, van gyerekem és nem akarok többet. Nekem öröm lenne egy ilyen diagnózis. Nem attól értem magam nőnek, hogy tudtam/tudnék szülni és nem is ettől leszek öreg.
nov. 15. 07:05
 5/37 anonim ***** válasza:
78%
Mivel soha nem akartam gyereket, így nem is érdekelt az egész. Ettől még nem lettem öreg, ugyanúgy élek tovább. Igazából nem is értem, mi bajod van, mert az írásodból úgy tűnik, apajelölt sincs az életedben. Ez még messze nem a vég, még csak nem is a kezdete. Békülj meg vele.
nov. 15. 07:15
 6/37 anonim ***** válasza:
86%

48 vagyok én is, van egy kamaszlányom es nem akarok több gyereket, ebben a korban már sírba is rakna.

Meg is kell mondjam, hogy (gondolom a közeli változókor miatt és csökkenő hormonok miatt) már nem is vagyok motivált pákapcsolatra, szexre sem. Már csak a pihenés, nyugalom es sütemények vonzanak, tehát változik a hormonok miatt is az ember hozzáállása. Idén egyszer kimaradt már a menszeszem egy hónapot, ebben a hónapban 8 napot késett.

Lehet ha nem volna gyerekem, megmaradt volna bennem mint örök fájdalom, ez így szokott történni.

De ha már így alakult, fogadd el, egy gyerek nevelése rengeteg lelki fájdalommal jár mert nem tudod megvédeni később a rossz döntései következményeitől és sok esetben kb 18 évig amíg felnő legalább legálisan, addig meghalni SEM lesz lehetőséged, nem kerülhetsz kórházha, nem üthet beléd villám, rák, agyvérzés, mert a gyerek sínyli meg!

Neked működnöd kell, ha összeesel is fel kell állj, törött kézzel is anya kell legyél, mert ott a gyerek!

Nem ajánlom a gyereket, őszintén megmondom, egy versenyfutás az idővel, számomra emiatt egy rémálom volt, mindent egyedül kellett megoldani, szerencsere anyam tudott segíteni ameddig 3-4 éves volt.

Én magam is kiderült beteg vagyok, az utóbbi években, ami még nehezebbé tette az egészet (autisztikus vagyok)

Azonkívül végignézhettem tehetetlenül, hogy sok mindenben nem tudok hatni rá es árt magának.

Örülj a nyugalomnak, élvezd az életed ami maradt, azt tedd szebbé!

nov. 15. 07:33
 7/37 anonim ***** válasza:
83%

Amúgy hány éves vagy kérdező ez kimaradt, hogy te valóban idősödő vagy?

48/N

nov. 15. 07:38
 8/37 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a sok együttérző választ!

Kapásból én is úgy reagáltam le a hírt, hogy nem kell mindenkinek gyerek, és nekem sem mindenáron, úgyis túlnépesedett a bolygónk, én meg magammal sem vagyok elég jóban, előbb a saját belső gyermekemnek kell a felelős szülőjévé válnom, és amíg olyan kupi és kosz van a lakásomban, amilyen, kényelmes ráfogni a depresszióra, de talán ezért sem maradt mellettem senki?

Nem sokára lesz születésem 42. évfordulója, de még csak nem is vagyok annyi, és én sem csinálnék szerintem túl nagy ügyet ebből, ha nem úgy kerültem volna a vaginális ultrahangra, hogy a nőgyógyász prof., akihez csak éves sima, minden oké-e ellenőrzésre mentem nem rég, most is az volt az első kérdése, hogy mikor jött meg utoljára, mire nevettem, hogy haha, ki emlékszik már arra, nem is tudom, vagy egy éve (fel sem készültem erre a szokásos kérdésre, úgy el is felejtettem már ezt az egész havi nyűgöt...), mire a prof úgy meglepődött, hogy leesett az álla, én meg nem értettem, hogy mit van úgy odáig, rögtön elkezdte a gépét nyomkodni, és mondtam neki közben, hogy amikor legutóbb voltam nála, tényleg egy éve, már akkor is mondtam neki, hogy ritka, mint a fehér holló, nem havi, hanem kb. párhavonta, aztán félévente jött meg egy ideje, mindig úgy meglepődtem rajta, hogy a Tövismadarak c. film jutott mindig eszembe, mindig nevettem is magamon, hogy mi az, hogy mi az, vér, nő vagyok, ja, nem rákos, haha, mint a filmben a kis buta tinilány, viszont a nőgyógyász prof, aki közben jóvá hagyta, hogy tényleg mondtam neki a múltkor, hogy nem havi már az a havi, viszont folytatta a pánik fejét, hogy az nagyon korai.

Én még mindig nem értem, hogy miért para és miért baj, hogy nem kell többet sem a vásárlással, sem a pénzkiadással, sem a mi minden összevérzése utáni szenvedésekkel, hogy kijön-e vagy ki kell dobni, meg sem vizsgált a prof, ami szinte csalódással töltött el, de csak mert nagyon rákészültem már lelkileg, hanem csak hormonvizsgálatos beutalót adott meg erre a vaginális ultrahangra, és mondta, hogy ha tényleg nincs több "tojásom, amelyet elpotyogtathatnék", mint egy tyúk, azaz petesejtem, akkor egész aggodalomas fejjel mondta, hogy talán vmi gyógyszert kell szednem, hogy legyen még vagy nem is tudom, mit akar, majd megyek hozzá még, majd beszámolok róla itt, ha vkit érdekel, de nem is értem, hogy azt akarja, hogy még mindig megjöjjön...? Miért...?

Lehet, hogy csak vagy legalább is főleg az ő aggodaloma izgat a legjobban, hogy miért para az, hogy nincs több?

Még mondtam is neki, hogy kérdeztem anyukámat vmikor, hogy neki mikor jött meg utoljára, és mondta, hogy neki is korán lett vége, és most a vizsgálat után is újra kérdeztem anyukámat erről, aki azt mondta, hogy ráadásul az ő női felmenői mind korán hagyták abba, szóval nem értem, miért probléma.

Azzal is tisztában vagyok, és ez még a kérdésem kiírása előtt is eszembe jutott már, hogy csak az öreg, aki annak érzi magát, aki úgy is viselkedik, aki elfelejtett már játszani, nevetni, szabadnak lenni, de aztán eszembe jutott az is, hogy szemüveges is lettem, ott is beszólt a szemvizsgálatot tartó akárki, hogy ennyi idősen már természetes a látás romlása, ráadásul óvónő vagyok, a gyerekek rögtön nagymamának kezdtek hívni, amint megjelentem szemüvegben az oviban, a hallásomról is kiderült már, hogy van némi hallásproblémám, szóval öregszem, na, még akkor is, ha a gyerekek fiatalon tartanak, tényleg :) , meg sportolok, mozgok rendszeresen, de néha eszembe jut, hogy már nem bírom úgy, mint régen sajnos, és tudom, hogy így is legyek hálás azért, hogy még mindig öt-tíz évvel fiatalabbnak szoktak tippelni az új ismerőseim, de attól még fáj a tény, hogy hivatalosan is csökkent az értékem nőként a természetes termőképességem elvesztésével...

Az egy jogos nézőpont, és köszönöm, hogy az elmúlás, öregedés, menopauza nehéz akkor is, ha van gyerek, de pláne, ha nincs...? Nem mintha fájdalmakat kéne versenyeztetni, de szerintem jobban fáj, ha még reménykedtem benne, hogy holnap szembejön velem álmaim hercege...

Igazából nincs okom panaszra, több hosszú, több éves párkapcsolatom is volt, volt egy lyukasgumis kalandom is, amikor félelmetes volt, hogy mi lesz, ha gyerek lesz belőle, de az legalább egy párkapcsolat közepén-elején volt, ő meg annyira mondta, hogy nyugi, úgysem, hogy elhittem, aztán megkönnyebbülést is éreztem, de vhol szomorúságot is, hiszen ha nem tiszta szívből várt gyerek olyan családba születve, ahol az apuka az első randin kijelenti, hogy nem akar gyereket vagy esküvőt, az nem a legjobb esély a boldog gyerekkorra... Amikor ráadásul az a párkapcsolatom végetért három év után, akkor bennem volt, hogy ő volt a legjobb esélyem, még úgy is, hogy minden egyes hónapban szétaggódtam magam azon a szélsőségen, hogy bárcsak megjönne, bárcsak ne jönne meg, plusz pénz, gond venni cuccot, ide-odavérzés nyűg, és akkor az még a féléve véget ért kb. ötéves kapcsolatom előtt volt pár évvel...

Úgy látszik, jól éreztem akkor, hogy akkor lett volna ideális, de a volna vonat nem visz sehova, úgyhogy fel sem ülök rá...

Az egyik legjobb barátnőm örökbefogadott egy cigánygyereket, de mondjuk ő is csak azután, hogy talált egy nekivaló hapsit maga mellé, és a nőgyógyász prof. már sokszor mondta, hogy ketyeg az órám, erre meg kiakad azon, hogy már nem is ketyeg, nem értem, komolyan, de csak elmondja majd...

Azt én is tudom, hogy hány olyan betegség van, amit nagyobb eséllyel kap el gyerektelen nő, lehet, hogy emiatt aggódik?

Majd hamarosan megtudom...

nov. 15. 12:46
 9/37 anonim ***** válasza:
32%
Bakker ezt a kisregényt... Keress fel egy pszichológust
nov. 15. 12:48
 10/37 anonim ***** válasza:
73%

Szerintem is kéne lelki segély, (nem gyógyszer) főleg hogy írod, hogy koszos a lakásod es rendetlen.

Ebben a korban már nem tanácsos vállalni amúgysem, mert már jóval kisebb a garancia hogy megéred a 18 éves korát legalább.

Nem halhatsz meg, ez borzasztó lelki teher amikor betegen sem tudod elengedni magad mert a gyerek miatt kell aggódni!

40 fokos lázzal, betegen kellett menjek utána a suliba, 2 ikos vagy 3 ikos volt, olyan rosszul voltam hogy a fejemet nem tudtam felemelni a párnáról.

Utána rá pár évre eltört a jobb alkarom, megcsúsztam, es hónapokig törött kézzel, egy kézzel mostam, főztem es bevásároltam!

Kész kabaré volt es senki sem segített!

Képzelj el egy nőt az utcán fél keze gipszben lógatva a vállán, a másik kezében szatyor! Bevásárolva, télen bukdácsol ….

Főleg 45 év körul már infarktus rák stroke minden lehetőség növekedik ezekre, fáradékonyabb vagy.

Nincs mit bánj, most már neked így alakult.

De a biológiai ösztön mindennél erősebb es mindent felülír!

nov. 15. 13:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!