Skizofrénként továbbtanuljak?
Én jogászként mondom hogy a fősulinak nem sok értelme van ma már. Se az egyetemnek. Sok rokonom, haverom végzett egyetemet. Semmi értelme nem volt a legtöbb esetben.
Legyen egy király szakmád inkább. Sokkal jobban meg fogsz belőle élni.
Régen még nagy dolog volt, ha valaki egyetemet végzett. A tanáraink azt tolták mindig belénk: tanulj, és sokat fogsz keresni!
Na ez volt életem legnagyobb hazugsága.
Nem azért tanulsz, hogy sokat keress. Egyáltalán nem. Egyetemi végzettséggel is maximum közép kategória lesz a fizetésed ha csak nem vagy vezető, vagy középvezető.
Azért tanulsz, hogy fizikailag könnyebb, kevésbé megterhelő munkát végezz.
És nem azért, hogy sok pénzt keress.
Nekem ha gyerekem lesz egyáltalán nem fogom támogatni az egyetemi, főiskolai oktatását, kivéve ha tényleg akarja.
Azt fogom támogatni, hogy legyen SZAKEMBER helyette. Akármilyen.
- Víz-gáz-fűtésszerelő
- Villanyszerelő
- Épületgépész
- Építőipari szakember
- Festő mázoló
és társai.
Én is, feleségem is diplomás. Az asszony is jogász, most keres bruttó 370et. Én is cégnél jogász, bruttó 500. Ez nettó 250-300 kb a kettőnk bére most egy hónapban, együtt 550.
Most házfelújítás közepén vagyunk.
Még a festő, burkoló mázoló szakember is 2 szobát nekünk 280ért csinál meg plafonnal együtt, ami neki 4 napi munka, 2 emberre. Azt jelenti, 1 ember 4 nap alatt keres 140et. Ez puszta munkadíj.
Nekem 1 hónapban kb 20 nap a nettó 300
Neki 4 nap a 110.
Villanyszerelő? 2 millió forint egy 2 hetes munkáért. 2 emberre, anyaggal együtt
Víz-Gáz-Fűtés szerelő? 4 millió egy 2 hetes munkáért. 3 emberre, anyaggal együtt
Még a kémény bélés szerelő szakember is, 2en vannak, egy EGY NAPOS munkáért kap 550 ezret, amiben benne van a kb 200 ezres anyag, ami 350 EGY NAPÉRT 1 főre az 175 ezer.
És tudod mi a közös ezekben a szakemberekben? Hogy alig értek rá velem egyáltalán foglalkozni, annyi a munkájuk! Hogy úgy kaptam időpontot tőlük mindtől mert el vannak havazva, nem bírnak lépést tartani magukkal.
Ezek az emberek annyit keresnek, amennyit nem szégyellnek.
De érdemes azt is megfigyelni, hogy munkájuk nehéz. Fizikai munka.
Én egy légkondis / fűtött helyen ülök napi szinten 6-15 óra között. Ők meg járják kocsival a megyét, fizikai munkát végezve.
Valamit valamiért.
4 elég gáz, hogy diplomás létedre ennyire szűk látókörű vagy. Nem minden diplomás szakma fizet 2-3-400at, attól mert te meg az asszonyod igen és mennyit perkáltok a szakmunkásoknak, akkor meg ők gazdagok. Ha a kérdezőnek tanulni se esik jól, szerinted jól esne 50 fokban utat burkolni? Vagy hegeszteni nagy, meleg cuccban? Esetleg büdös festékszagban dolgozni úgy, hogy csak jó időben tud dolgozni szinte?
Nem írta a kérdező a nemét, de az általad felsorolt szakmunkákra bármilyen nő teljesen alkalmatlan, max férfinak lenne jó, azok közül is inkább erősebb fizikumúaknak.
Diplomás szakmából például a gyógyszerész, gépészmérnök, villamosmérnök, pénzügy-számvitel, proginfó, mérnökinfó igenis jó. Ezekkel fél millió az ALAP, amit megkeresel, ez is pályakezdőként. Utána folyamatosan emelkedik akár 1,5-2 millióra is. Nem minden diplomás felesleges.
Tanulni nemcsak azért tanulunk, hogy pénzt keressünk vele. Egy diploma megszerzése sose hiábavaló. A tudásnak legalábbis számomra önértéke van. Természetesen kétkezi szakmát is tanulhat valaki. Viszont a kérdező esetében fontos azt is mérlegelni, mit tudna a betegsége mellett dolgozni.
Ha a diplomájával elsősorban megélhetésre törekszik, akkor meg kell tudakolni, hogy a pályaalkalmasság megvan-e skizofréniával. Ha nincs, akkor csak a diploma után szembesülhet azzal, hogy nem tudja használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!