Miért nem félek attól,hogy másoknak nem vagyok elég jó?
Bennem nincs olyan félelem,hogy nem fognak szeretni,vagy,ha valakiben van,ne rám akarja kivetíteni. De én miért nem félek attól,hogy mások nem fognak szeretni,illetve van velem valami baj,ami miatt nem vagyok elég jó?
A szeretethiánytól való félelemnek mi értelme van?
Valószínűleg nem voltak ilyen jellegű bevésődéseid/traumáid. Ezek nagy része gyerekkorban alakul ki, és szerencsés, aki megússza.
De az is lehet, hogy amúgy vannak neked is, és az, hogy ezzel foglalkozol és kiírtad ezt a kérdést, az egyfajta túlkompenzálás nálad.
Lehet, hogy válaszkészen neveltek a szüleid, anyukád igény szerint szoptatott, felvettek, ha sírtál, közel alhattál a szüleidhez újszülöttként. Az első életévekben alapozható ez meg, evolúcióbiológiai oka van. Olvasd el itt a 105-ös választ: https://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__babak..
De igaza van 1-nek, ha érzelemmel reagálsz erre a jelenségre, lehet, hogy neked is dolgod van vele…
Hogy te miért nem vagy ilyen, hát azért, mert (legalábbis e téren) egészségesen fejlődött a személyiséged. Hogy mások miért ilyenek, hát mert nekik meg nem.
"A szeretethiánytól való félelemnek mi értelme van?" -- önmagában így semmi, ez is akkor érthető, ha az embert a "természetes környezetében" vizsgálod.
A Homo sapiens pszichéje eredetileg kőkorszaki törzsi kultúrákban fejlődött ki, ahol az ember életében mindennek a kezdete és vége a törzs, a mai értelemben vett individualizmus nélkül. Ugyan mindenki egyén volt a törzsön belül, de mindenki csakis a törzs részeként tudta magát értelmezni, azon kívül nem volt élet.
Ennek tükrében nyer értelmet az, hogy a gyerek személyiségfejlődése minden korai élményre úgy reagál, mintha az az egész világot, az egész életet jellemezné (ti. az ő világát-életét, az ő törzsi kultúráját). Akkoriban akármilyen kultúrába születtél bele, az volt a túlélés és a lehető legboldogabb élet záloga is, hogy ahhoz alkalmazkodsz, ahogyan ott történnek a dolgok, ahogyan ott állnak egymáshoz az emberek. (Más kérdés, hogy az ilyen kultúrák sajátosságai miatt ott kb. senki nem nőtt fel ehhez hasonló félelmekkel, de erről most nem írok kisregényt.)
Namost a mi civilizációnkban ezzel szemben már hatalmas hátrány, hogy bármit is művel veled a családod az első éveidben, onnantól az összes leendő emberi kapcsolatodban ugyanarra számítasz, és igen nehezen tudsz ebből a dobozból kitörni. Mert míg 30 ezer éve tényleg igaz volt, hogy pont ugyanazt várhattad az egész életedben mindenkitől, mint amit kiskorodban kaptál, addig nálunk már a legkevésbé sem.
én soha nem féltem attól,hogy "jajj,mi lesz,ha nem fognak szeretni". a szeretethiánytól való félelem a legnagyobb hülyeség. olyan,mintha hipót innál,mérgező.
minden félelem alaptalan,mert a félelmet csak belenevelik a fôs szülő,a fôs társadalom meg egyebek. aki fél attól,hogy nem fogják szeretni,az gyenge,gyáva,manipulálható,kihsználható.
nem azért élek,hogy megfeleljek. sőt,pont leszærom a megfelelést. csak az a fontos,hogy önmagam legyek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!