Igaza van a pszichológusomnak abban, hogy az én felelősségem, hogy benne maradok a bántalmazó kapcsolatokban?
Figyelt kérdés
Igazából tudom, hogy “felnőtt” ember vagyok, és senki más nem felelhet értem, mégis olyan rossz érzésem lett amikor ezt mondta, mintha “lemondana” rólam. Közben megértem, hogyha ezt tenné, mert úgy érzem képtelen vagyok kilépni a 4 éve tartó lelki/fizikailag bántalmazó kapcsolatomból. És már gyerekkoromban is a zenetanárom által egy bántalmazó jellegű viszonyba kerültem. Emiatt mondta, hogy az nem az én felelősségem, hogy hogy bánnak velem, de az igen, hogy ilyen emberekkel veszem körül magam és nem megyek el tőlük és keresem a társaságukat2024. máj. 24. 23:33
11/16 anonim válasza:
A 8-ast én írtam. Az jutott még eszembe, hogy a kérdezőt valószínűleg az zavarja (jogosan), hogy abban nem segít a pszichológusa, hogy hogyan gyűjtsön erőt a változáshoz. Ő is szeretne kilépni, de nem bír. A pszichológusnak valószínűleg addig terjedt a kompetenciája, hogy elmondta, mit tartana helyesnek ebben a helyzetben, de abban nem segít, hogy erőt gyűjtsön a kliens. Emiatt nem tűnik egy túl jó szakembernek.
12/16 anonim válasza:
11 Like. Hát igen, ez a különbség a pénzkeresetnek felfogás meg az igazi hivatástudat között.
13/16 anonim válasza:
Lehet, hogy nem pénzéhes, hanem nem eléggé felkészült. Azt könnyű mondani, hogy kilépést javasol, de ha valaki pl. egy társfüggőség, egy önbizalomhiány, vagy más okok miatt nem bír kilépni, ahhoz kell nagy szaktudás, hogy segítsen megerősödni annyira, hogy ki tudjon.
Azt egy laikus is tudja tanácsolni, hogy lépjen ki. A felelősségről is tud papolni, ehhez nem kell pszichológus végzettség. Viszont egy erőtlen embert felerősíteni, türelemmel, akár hosszas terápiát végezni, na, ahhoz kell a tudás. Ha valaki ilyenkor lemond a kliensről, azzal csak azt árulja el magáról, hogy vagy lusta, vagy nem elég jó a tudása.
14/16 anonim válasza:
Lassan kezdem azt hinni hogy a gyakorin szinte csak kevésbé befutott pszichológusok vannak, és ezerrel szavazgatnak lefelé :D
15/16 anonim válasza:
14.: Nem vagyok pszichológus. Viszont látom, hogy a kérdező pszichológusa csak a felszínt kapargatja. Ha valaki nem tud kilépni egy rossz kapcsolatból, pedig az eszével tudja, hogy jobb lenne neki, annak mély okai vannak. Akár gyermekkori lelki sérülésekig vezethető vissza. Akik nem tudnak kilépni egy rossz helyzetből, valószínűleg félnek, vagy alacsony az önbizalmuk amiatt, hogy már a szüleik leépítették azt, stb. De lehet, hogy anyagi függőség is van, ki tudja. Ezer oka lehet ennek. Az is sokszor többéves terápia eredménye, ha valaki annyira megerősödik, hogy meg bírja ezt lépni. Az a pszichológus, aki ezt nem látja, vagy nem tudna ebben segíteni, nem tűnik túl kompetensnek nekem.
16/16 anonim válasza:
15 Nem rád értem, te pont ritka intelligens hozzászólásokat írtál eddig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!