Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Igaza van a pszichológusomnak...

Igaza van a pszichológusomnak abban, hogy az én felelősségem, hogy benne maradok a bántalmazó kapcsolatokban?

Figyelt kérdés
Igazából tudom, hogy “felnőtt” ember vagyok, és senki más nem felelhet értem, mégis olyan rossz érzésem lett amikor ezt mondta, mintha “lemondana” rólam. Közben megértem, hogyha ezt tenné, mert úgy érzem képtelen vagyok kilépni a 4 éve tartó lelki/fizikailag bántalmazó kapcsolatomból. És már gyerekkoromban is a zenetanárom által egy bántalmazó jellegű viszonyba kerültem. Emiatt mondta, hogy az nem az én felelősségem, hogy hogy bánnak velem, de az igen, hogy ilyen emberekkel veszem körül magam és nem megyek el tőlük és keresem a társaságukat

2024. máj. 24. 23:33
1 2
 1/16 Kólauborkával ***** válasza:
92%

Mégis ki más tudna neki véget vetni? Egyes egyedül te….

Gondolod, hogy én megtudom oldani ezt a gondodat? Mert a pszichológusnak is kb. annyi lehetősége van e téren, mint nekem.

2024. máj. 24. 23:36
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos igaza van. Kérj segítséget a családodban, barátoktól és hagyd ott ezt a kapcsolatot. Meg fogja keseríteni az életedet, mert a párod nem fog megváltozni. Túl rövid és drága az életed, ne pazarold el rá.
2024. máj. 24. 23:48
 3/16 Nincstovább ***** válasza:
100%

Sokan nem tudják, de a pszichológus nem arra van, hogy megoldja helyettünk a gondjainkat, hanem hogy irányt mutasson merre kellene haladnunk. Valószínűleg ez már nem az első ülésetek volt, mire módszert váltott, hátha így megérted, hogy ezen egyedül te változtathatsz.

A gyermekkorban berögzült mintákat hajlamosak vagyunk magunkkal cipelni felnőttként is. De ezeket egyedül csak mi tudjuk letenni magunkról, persze sokszor kell hozzá egy lökés. Te magad is tudod, hogy nem jó amiben élsz, most pedig hogy válaszút előtt állsz félsz lépni, mert akkor egyedül maradsz. Hidd el nekem, nem lesz jobb. Persze amikor a bántalmazó megijed, hogy elhagyják fűt, fát, bokrot akár még a csillagokat is leígéri az égről, amíg vissza nem kapja a gyeplőt és onnantól kezdődik minden az elejéről. Most a te kezedben van az irányítás, neked kell egyedül tudnod, hogy így akarsz-e élni és rettegni minden alkalommal, amikor elborul. Amikor már a lépteiből, a légzéséből tudod, hogy most következik az a rész, amikor megüt. De neked ez ad biztonságot, mert ezt ismered. Egyszer nem fog leállni… te is tudod, hisz nem így kezdődött a kapcsolatotok, igaz? Először azt hitted csak segítő szándékkal szólja le a külsődet vagy az ételt, amit elé teszel. Aztán ahogy nyeregbe kerül, mert ilyenkor mi mást tenne az ember, mint próbál a bántalmazó kedvében járni, ezzel fel is ruházva azzal a bizonyossággal, hogy irányíthat, hatalma van feletted. Az első pofon után még bocsánatot is kér, megígérve, hogy többé nem teszi. De mégis, persze bocsánatot kér, burkoltan téged, a viselkedésed vagy másokat okolva. Aztán már az sem, sőt leüvölt, ha sírsz vagy újra és újra és újra megüt…

Vagy dönthetsz úgy, hogy kilépsz az ismeretlenbe, de egy olyan világba, ahol nem tud többé bántani.

Rengeteg segítő szolgálat létezik már a bántalmazott nők megsegítésére. Vedd fel velük a kapcsolatot :)

[link]

2024. máj. 25. 00:00
 4/16 anonim ***** válasza:
89%

Miért szerinted ki felelősége?

Felnőtt nő vagy, önálló döntésekkel. Innentől kezdve nem tudod senkire sem ráfogni, hogy jajj, de kényszerítenek rá.

Neked kell a sarkadra állni és megmondani, hogy neked ebből eleged van és kilépni belőle. Mert helyetted senki sem fogja megtenni ezt.

Ha van munkád, akkor nem muszáj saját albérletet találni, elég ha csak szobát bérelsz az jelentősen olcsóbb.

De NEKED! kell megtenni az első lépéseket, hogy kiszakadj a toxikus környezetből!

2024. máj. 25. 00:00
 5/16 anonim ***** válasza:
90%
Igen, igaz, de megértem, hogy nehéz. Az, hogy nehéz, azért nem vagy hibáztatható. A pszichológus is megérti, nem elítélésből mondta.
2024. máj. 25. 00:03
 6/16 anonim ***** válasza:
90%
Ki másé?
2024. máj. 25. 00:34
 7/16 anonim ***** válasza:
88%
Majd ha kilépsz, arra figyelj hogy nagyon sok másik bántalmazó is van, akik az elején megjátsszák magukat hogy milyen rendesek. Talán az elfojtott düh az exeik iránt, ami a mézesmázas álarcon átjön, az segíthet felismerni, mert néha azt mondják hogy ő így jóba van meg úgy jóba van mindenkivel, aztán mikor elfeledkezik magáról mégis ledegradálóan beszél róluk, lenézően, nem is kicsit. Szóval nehogy egy még nagyobb bántalmazóba fuss. Meg az hog az ilyenek valahogy nem tudnak őszintén mosolyogni, minden olyan erőltetett, mesterkélt náluk. Ezek majd látnak benned fantáziát mert megértőnek gondolnak. De majd mondd el nekik hogy tévednek, mert már ismered a fajtáját.
2024. máj. 25. 01:03
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

A felelősség nem egyenlő a hibáztatással. A pszichológus ezt szerintem arra érti, hogy egy életed van. Minden döntésnek van egy következménye. Dönthetsz úgy, hogy vele maradsz, de annak az lehet a következménye, hogy boldogtalan leszel. Ha pedig úgy döntesz, hogy kilépsz, akkor annak az lesz a következménye, hogy ennek az embernek a bántalmazásától megszabadulsz (remélhetőleg, mert vannak, akik zaklatják az exüket), és esélyt kapsz az újrakezdésre.

Mindannyian mindig döntéseket hozunk. Kicsiket, nagyokat egyaránt. Ezek mind formálják az életünket. Sokszor évekkel később derül ki, jól döntöttünk-e, vagy rosszul.

2024. máj. 25. 01:58
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Igen! Igaza van. Csak te tudsz véget vetni neki!
2024. máj. 26. 01:05
 10/16 anonim ***** válasza:
100%
igen!
2024. máj. 27. 17:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!