Mit kellene csinálnom? A pszichológusom a rokonom egyik barátnője, és elég nehéz helyzetnek érzem.
Családi ismerős pszichológus hamarabb fogadott, olcsóban adott egy-két órát, de nem érzem vele a közös hangot és a javulást. Depresszió kivizsgálásra küldtek el, ő nem igazán csinált rendes kivizsgálást, csak beszélgetett velem pont akkor, amikor volt egy-két jobb hetem és vártam az új évet. Azt mondta, ő azért zárja ki a depressziót, mert vannak terveim a jövőre nézve és szeretnék tenni valamit azért, hogy jobban legyek.
De közben már utána nem sokkal is újra belekerültem abba az állapotba, amiért tovább küldtek engem depresszió kivizsgálásra. És annak ellenére, hogy vannak terveim és jobban akarok lenni, egyre jobban elkeseredek és egyáltalán nem érzem úgy, hogy lehet boldog életem - hogy lesznek barátaim, akiket nem idegesítek és tényleg szeretnek, hogy lehet boldog párkapcsolatom, hogy egy nap lenne esküvőm, hogy lehetnek majd gyerekeim, hogy lesz-e a munkám, hogy mi lesz a családommal, stb, stb. És nagyon rosszul érzem magam, de nem érzem úgy, hogy elmondhatom anélkül, hogy ne érezném úgy, mintha depressziós AKARNÉK lenni. (volt ismerősöm, aki folyton vadászta, hogy valamilyen mentális betegsége legyen, mert befixálódott neki, hogy ettől különleges.) Jelenleg szorongásokkal kezel, de nem is beszélünk arról, hogy ez mitől alakulhatott ki, pedig én fontosnak érezném, hogy legyen erről szó, mert ha megértem, hogy hol lehetett az a pont, ami ezt kiváltotta és azt feldolgozom, akkor jobban érezném magam. Mert az, hogy 15 ezerért elmondja, hogy ha eszedbe jut a szorongás, akkor gondolj másra, nem annyira segít. Főleg, hogy ezt anya is el tudja mondani, ingyen, meg hát nyilván ezt a taktikát azért én is ismerem és magamtól is kénytelen vagyok alkalmazni...
Beszélt az előző pszichológusommal, aki szerintem nem szimpi neki, és biztosított arról, hogy nem muszáj hozzá visszamennem, akármit is mond a nő.
Viszont nem akarom megbántani és otthagyni, főleg hogy tényleg ingyen is foglalkozott velem, meg ilyesmik. Nem igazán tudom, mit csináljak, csak újra érzem, hogy elkezd gyűrűzni ez a nagyon rossz érzés és egyáltalán nem tudom kezelni. Nem akarok öngyilkos lenni, szóval nem ennyire súlyos eset meg tudom szerencsére, hogy ez nem megoldás és nem is tudnám megtenni a családommal, barátaimmal pl. És fizikailag sem bántalmazom magam. De ettől még nem tudom. Nekem igazából mindegy is, hogy most depresszió vagy szorongás a bajom, de nem vagyok jól és segítséget szeretnék kapni, amit ettől a nőtől egyelőre nem kapok meg.
A legtöbb terapeuta nem mondja azt ki, hogy: "Maga, kedvesem depressziós!"
Vagy nem érzik ezt fontosnak, vagy nem érzik ezt hatékonynak, mert akkor az ember beleragad, hogy jaj, hát én depressziós vagyok. Szerintem.
Tehát ez még nem hiba szerintem.
A gondolj másra meg önmagában tényleg nem annyira hatékony.
Viszont fontos a megfogalmazás.
Az én terapeutám azt mondta, hogy kutatásokban rájöttek, hogy a depressziósok többet foglalkoznak önmagukkal, mint a többi ember, és ez persze általában negatív. Így, ha azt érzem, hogy gyűlölöm, szidom, kritizálom, vagy sajnálom magam, akkor próbáljak meg kifelé figyelni. Nekem így már sokkal érthetőbb, elfogadhatóbb.
Meg különféle terápiák vannak. Van olyan, ahol nem foglalkoznak az okokkal, mert abból indulnak ki, hogy ezek gondolkodási hibák, és a nyelvi hibákhoz hasonlóak, tehát önmagukban javíthatók. Mert mindegy, hogy a nagymamádtól tanultad meg, hogy j-vel írd a lyukat, a lényeg, hogy mostantól ly -vel írd.
Aztán vannak terápiák, amik meg elsősorban a múltbéli traumákkal foglalkoznak, hogy azok helyükre kerüljenek.
4es, igen, az.
Köszönöm, hogy leírtad ezeket!!
Hát belülről nézve sem annyira látom, mi szól mellette. Igazából csak az én empátiám talán? Nem tudom. A rokonom nagyon jó barátnője, és tényleg tök jólesett, hogy hamar fogadott, az első beszélgetést hosszabban és ingyen tartotta meg és nagyon nem akarok vele hálátlan lenni, amikor így segített. De ez meg nyilván az én nem is tudom, mim.
jaj, bocsi:D olyan egybefolyónak tűnt:"D
Igazából én korábban nem ismertem a pszichit, csak a rokonom.
Valóban, egyrészt nem lehetne ismerős a pszichológus, ezt tiltja azvetikai szabályzatuk.
Másrészt meg van, aki tényleg nem etud segíteni, vagy csak nem passzoltok össze.
Én egy évet jártam valakihez, de csak rosszabbul lettem, és végül rábeszélt egy rossz döntésre,amit már akkor is éreztem, hogy rossz, de meggyőzött.
Több évvel utána efy másik pszichológus segített kijönni a rossz döntésből, fél év alatt. Szoval a végén meg azt kellett rendbe hozni, amibe az első pszichológus miatt kerültem. Szerintem érzi az ember, ha nem jó a pszichológus. Bízz magadban, bízz a megérzésedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!