Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit kellene csinálnom? A...

Mit kellene csinálnom? A pszichológusom a rokonom egyik barátnője, és elég nehéz helyzetnek érzem.

Figyelt kérdés

Családi ismerős pszichológus hamarabb fogadott, olcsóban adott egy-két órát, de nem érzem vele a közös hangot és a javulást. Depresszió kivizsgálásra küldtek el, ő nem igazán csinált rendes kivizsgálást, csak beszélgetett velem pont akkor, amikor volt egy-két jobb hetem és vártam az új évet. Azt mondta, ő azért zárja ki a depressziót, mert vannak terveim a jövőre nézve és szeretnék tenni valamit azért, hogy jobban legyek.

De közben már utána nem sokkal is újra belekerültem abba az állapotba, amiért tovább küldtek engem depresszió kivizsgálásra. És annak ellenére, hogy vannak terveim és jobban akarok lenni, egyre jobban elkeseredek és egyáltalán nem érzem úgy, hogy lehet boldog életem - hogy lesznek barátaim, akiket nem idegesítek és tényleg szeretnek, hogy lehet boldog párkapcsolatom, hogy egy nap lenne esküvőm, hogy lehetnek majd gyerekeim, hogy lesz-e a munkám, hogy mi lesz a családommal, stb, stb. És nagyon rosszul érzem magam, de nem érzem úgy, hogy elmondhatom anélkül, hogy ne érezném úgy, mintha depressziós AKARNÉK lenni. (volt ismerősöm, aki folyton vadászta, hogy valamilyen mentális betegsége legyen, mert befixálódott neki, hogy ettől különleges.) Jelenleg szorongásokkal kezel, de nem is beszélünk arról, hogy ez mitől alakulhatott ki, pedig én fontosnak érezném, hogy legyen erről szó, mert ha megértem, hogy hol lehetett az a pont, ami ezt kiváltotta és azt feldolgozom, akkor jobban érezném magam. Mert az, hogy 15 ezerért elmondja, hogy ha eszedbe jut a szorongás, akkor gondolj másra, nem annyira segít. Főleg, hogy ezt anya is el tudja mondani, ingyen, meg hát nyilván ezt a taktikát azért én is ismerem és magamtól is kénytelen vagyok alkalmazni...

Beszélt az előző pszichológusommal, aki szerintem nem szimpi neki, és biztosított arról, hogy nem muszáj hozzá visszamennem, akármit is mond a nő.

Viszont nem akarom megbántani és otthagyni, főleg hogy tényleg ingyen is foglalkozott velem, meg ilyesmik. Nem igazán tudom, mit csináljak, csak újra érzem, hogy elkezd gyűrűzni ez a nagyon rossz érzés és egyáltalán nem tudom kezelni. Nem akarok öngyilkos lenni, szóval nem ennyire súlyos eset meg tudom szerencsére, hogy ez nem megoldás és nem is tudnám megtenni a családommal, barátaimmal pl. És fizikailag sem bántalmazom magam. De ettől még nem tudom. Nekem igazából mindegy is, hogy most depresszió vagy szorongás a bajom, de nem vagyok jól és segítséget szeretnék kapni, amit ettől a nőtől egyelőre nem kapok meg.

márc. 18. 10:44
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
#10 nem, nem kisvárosi vagyok. Kedvesnek tartom, amiért elvállalta viszonylag hamar, meg ki tudja, mikor találtam volna mást, aki nem nyáron fogadott volna. De tényleg látom, hogy ez így inkább hátráltat:/
márc. 18. 12:02
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
#11 Oké, hogy kedvesnek tartod, csak ezért sem jó a kettős kapcsolat. A pszichológus sem tud előítélet mentesen, semlegesen kapcsolódni a klienshez, és az is előfordulhat, hogy a kliens sem mer őszinte lenni a pszichológussal, pl. azért, mert nem akarja megbántani, meg hát amúgy is az xy ismerőse, jaj de kedves.
márc. 18. 12:57
 13/17 Psycho ***** válasza:
39%

Amit itt a legtöbben írnak a kettős kapcsolatról, teljesen jogos. Ezzel nagyon kell vigyázni.

Viszont az alapján, amit írtál, számomra úgy tűnik, nem ezzel van a gond. Ha korábban nem volt közöttetek semmilyen személyes kapcsolat, akkor ez a része az ügynek ÖNMAGÁBAN simán bevállalható.

Számomra egyébként úgy tűnik, mintha a döntést már meghoztad volna (ott akarod hagyni őt), csak épp lelkifurdalásod van miatta, mert kedves volt Veled - s ez tart vissza. Talán az is előfordulhat, hogy most külső támaszt/megerősítést keresel arra, hogy igazolhasd vele a döntésedet. Ami könnyít a bűntudaton.

Teszem hozzá, nincs ezzel semmi baj. Csak nem árt tisztán látni a képletet :)

Ami tényleg aggasztó, hogy úgy érzed, nem jutsz nála egyről a kettőre.

Ami még fontos kérdés lehet itt, hogy mióta jársz hozzá? A javulás nem megy egyik pillanatról a másikra, és az is normális, ha a terápia elején gyorsan megtanulható technikákat ad neked a pszichológus, amivel KEZELNI tudod a problémáidat (nem pedig MEGOLDANI - de rövid távon nem is ezt várjuk ezektől). S miután ezeket megtanultad, jöhet a valódi munka.

Ha viszont már hónapok óta nem történik semmi, akkor tényleg jogosan merülnek fel a kérdések.

Egyébként egy jó pszichológusnál ezeket a kérdéseket, aggályokat nyugodtan nyílttá lehet tenni. Mondd ki. Beszélj vele róla. Neked nem feladatot védeni az ő lelki világát, neki pedig nem fog kezelhetetlen szintű gondot okozni az, ha ott akarod őt hagyni.

márc. 18. 14:22
 14/17 anonim ***** válasza:
17%

Csernus mondja hogy ha autószerelő az ismerősöd, abból nagy barkácsolás lesz. Minél közelebb áll hozzád valaki, annál elfogultabb lesz veled szemben és ennek az a hátránya hogy nem mondja meg annyira a frankót, tehát sérül az objektivitás.

(mert hát a kiskutyám kiscicájának a kishörcsöge)

"Elfogultságában nem tud józanul ítélni."

"Nem tudja levetni az elfogultságát."

márc. 18. 15:49
 15/17 NTBS ***** válasza:
93%
Keress mást!
márc. 18. 15:57
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Szorongásos depresszióval diagnosztizált pszichiáter, pedig egyetemre járok és remélhetőleg le is diplomázok majd. Neki gondolom ez már kizáró lenne depresszióra, pedig nehezen funkcionálok egy-egy rosszabb epizódban.

Ez nagyon rossz, ha nincs meg a bizalom a pszichológussal. Ne azon rágódj, hogy megbántod, ha meg is sértődik, akkor nem elég profi. A te mentális egészséged a fontos, nem az ő egója. Azért mert néha ingyen is fogad, nem jelenti azt, hogy passzoltok és érdemben tud is neked segíteni, pedig a lényeg az utóbbi lenne.

Annyit tudsz tenni, hogy udvariasan megköszönöd az eddigi segítséget, de úgy érzed, hogy a családi szálak miatt nem tudod elengedni magadat még mindig, ezért szeretnél másik szakembert keresni. És ne hagyd magad rábeszélni, hogy maradj, ha azzal jön, hogy titoktartás meg blabla! Akkor mond azt, hogy sajnálod, de feszültnek érzed magad emiatt, akármennyire is akar segíteni neked, és rosszabbul kezded érezni magad.

márc. 18. 22:59
 17/17 anonim ***** válasza:

Engem inkább zavarna egy ilyen helyzetben egy közös ismerős megléte, mert nem hiszem, hogy teljesen őszinte tudnék vele lenni.

Az is tök jogos amit korábban már irtak, hogy lehet ő maga sem tudna pártatlan lenni teljes mértékben.

Az viszont, hogy ha esetleg csak rosszabbul érzed magad mint előtte, nem feltétlenül rossz.

Én is már lassan egy éve járok terápiára, de még semmilyen pozitív hatással nincs az életemre. Sőt, rosszabbul is érzem magam, mivel olyan rég eltemetett dolgokról beszélek, amikről évekig tudomást sem akartam venni. Előrehaladás viszont van, egyre több dolgot tudok meg magamról.

Szóval idő az mindenképpen kell, minden szakemberrel.

márc. 20. 21:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!