Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Antipszichotikum “függő”...

Antipszichotikum “függő” vagyok. Hogy van ebből kiút?

Figyelt kérdés

17 éves srác vagyok, antipszicohtikumot szedek, kettőt is. Risperidone meg aripiprazol.

2 hónapon keresztül 3-4 naponta 8-10 mg risperidone nyomattam magamba, utána két hónapig tiszta voltam. Leálltam a tabikkal. Most kaptam két hete új gyógyszert, aripiprazolt. Egyik barátom belémunt és az ivásomba meg ilyesmi és mondta hogyha “gyógyszerezni akarsz akkor csináld” Én meg belefáradtam abba hogy ne gyógyszerezzek szóval elkezdtem újra tolni őket. A risperidone ugye lelassít, beálmosít, leszedál, az aripiprazol pedig ennek az ellentétje, felpörget, kicsit élénkebbé tesz. Szóval a lényeg, hogy aripiprazolból csak 1-2 tabikat (tabletta) veszek be, és csak akkor ha az előző tablettának elmúlt a hatása vagy nemtudom pontosan, hogy működik a cucc de néha a pörgésből “lejövök” és semmi életerőm sincs par óráig, ilyenkor beveszek mégegyet aripiprazol tablettát és utána mégdurvábban pörgök. De utána ismét “lejövök” és semmi életerőm nincs. Tegnap (vasárnap) annyira gyenge voltam hogy egész nap csak feküdtem az ágyban, ennyire kimerült a szervezetem a sok pörgéstől. Ittam is az utóbbi héten 1-2 pohár bort mindig, minden nap a tabletták mellé.

Ebből, hogy van kiút, hogy ne legyek egy h3lye “gyógyszerfüggő”?

Nem akarok így élni, hogy pörgök napokon át, utána meg alig van életerőm.

Kérem olyan válaszoljon aki szedett mar ilyen gyógyszert / és vagy volt már függősége.

2024. máj. 20. 20:56
1 2 3 4 5 6
 21/60 A kérdező kommentje:
Értettem! Okés köszi
2024. máj. 21. 10:18
 22/60 anonim ***** válasza:

Tokjo, hogy megbizol a terapeutadban. Az mar egy biztos pont akkor. Becsuld meg, legy hozza oszinte, mukodj egyutt es hagyd, hogy segitsen. Durva az a lejto, amin elindultal, ne csussz lejjebb.

Meg tudod csinalni 🙂

2024. máj. 21. 12:21
 23/60 A kérdező kommentje:

Köszi reménykedek, de jelenleg egy gyógyszerszedő jövőt látok magam előtt sajna.🥲😔

Nincs sok önbizalmam ilyesmi téren.

Ma is pörgök a tabimon, talán többet kéne pihennem többet aludni stb…, hogy ne mindig a 200%-os pörgés és a hulla fáradság két véglet között váltakozzak.

Köszi tényleg, hogy időt szakítotok rám, meg kedveseket írtok, jól esik!🙏

2024. máj. 21. 12:28
 24/60 anonim ***** válasza:
48%
Mivrl border-gyanus vagy (nyilvan azert nem kaptad meg a diagnozist meg, mert kiskoru vagy), neked a ket full ellentetes veglet kozotti csapodas az egyik tuneted. De lattam mar olyat, akinel odafigyelessel es terapiaval (meg van akinel gyogyszerrel is) sikerult ezt jobban kordaban tartani. Szoval nem remenytelen.
2024. máj. 21. 12:34
 25/60 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy ez az egyik tünetem, de furcsa mert ez előtt az új gyógyszer előtt ennyire nem pörögtem, amikor még semmit se szedtem. Szóval érdekes, tisztára ez ilyen pörgető gyógyszer ez az aripiprazole.😂🤣

Én mini stimulánsnak hívom mert az nem normális, hogyha szedem akkor éjfélkor fekszek le és 4kor kelek fel tele erővel és a szobámban táncikálok 1-2 órát megállás nélkül. Ezelőtt a gyógyszer előtt ennyire nem pörögtem.🤷‍♂️

2024. máj. 21. 13:24
 26/60 A kérdező kommentje:

És a táncikálás után se vagyok semennyire fáradt, hanem ezt napokig csinálom ezt a tele vagyok erővel dolgot és majd egy napig semmi életerőm nincs kb. Szóval fura…🤷‍♂️😭

Tökre nem értem, hogy mi történik a testemmel😂🥲

2024. máj. 21. 13:26
 27/60 anonim ***** válasza:

Heh, ezt nem hiszem el, ez valami olyan, mint a xanaxnal vagy rivotrilnal a nepesseg majdnem 99%-at bealtatja 2mg akar 3 napra, de azt az 1%-ot meg nem, sot nem, hogy bealtatja, hanem felporgeti. Ezt un. paradox hatasnak hivjak. Eleg ritka.

Egyebkent nekem is ez van, 8mg rivotril es teljesen eber vagyok, naponta. Melle 2-3 mg xanax. + Ha nem tudok aludni akkor altato. Ugy mar elalszom. A xanax engem ebren tart, elenkit egyaltalan nem lazit vagy valami. A rivtoril meg picit asitok tole meg nyugodtabb vagyok, kiegyenliti a xanaxot.

Lehet neked is ez van antipszichotikumoknal? Ahelyett, hogy lenyomnanak ahelyett felporgetnek? Atyam na ez rohadt ritka ha tenyleg igy van. Igazi kabitoszer ez neked akkor hah. A gaz csak annyi, hogy az antipszichoknak eros mellekhatasuk van. Parkinsonizmus, extrapiramidalis mellekhatasok, kezremeges, QT intervallum (szivvel kapcsolats) megnyulas, stb. Es az adaggal ezek szinten novekednek. Nem a Xanax meg a Rivotril meg ilyenek az "agysejtkinyirodrogok", de az antipszichotikumok azok elegge... ilyen kapcsoljuk le az osszes lampat a varosban egy par napra. De neked ugy tunik legyen fenyesebb. Viszont a mellekhatasok ugyanazok ha nem erosebbek akkor. Vigyazz ezzel..

2024. máj. 21. 18:39
 28/60 A kérdező kommentje:

Igen engem valahogy felporget, nem ertem hogy miert vagy hogyan, de konkret sokkal eberebb vagyok ha szedem oket. Mintha a semmibol lenne ebersegem.🤷‍♂️

Ezert nem ertem en se, mert ezeknek elv. le kene nyomniuk nem porgetniuk.

Csak aztan ugye ha tul sokat porgok rajta, tancikalok ejszaka meg ilyesmi akkor utana van hogy alig van eleterom.

Mert ugye nagyon sokst porogtem 200%-on mentem es utana meg “padlot fogok” es akkor megrosszabb ez az almossag meg gyengeseg ami azutan jon, hogy kimeritettem a szervezetem. Az alvasom is rosszabb 4-6 orakat alszok, ami regebben 8-10 volt.

2024. máj. 21. 19:02
 29/60 anonim ***** válasza:

Miert porget, miert porget...

Hat tobbszoroset szeded a felirt adagnak, nem azert? Meg ha ez az a-betus alapban porget... Nem reggel kene szedned? A nornal adagot, ugy ertem.

Te masik a 8mg Rivoval PLUSZ Xanax... Te is benne vagy a surujeben... :( En 0.25 Rivotol csak fekudtem.

2024. máj. 21. 19:29
 30/60 anonim ***** válasza:
Ebbe idővel bele fogsz halni! Te momentán úgy élsz mint egy kemény drogos!
2024. máj. 21. 20:33
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!