Antipszichotikum “függő” vagyok. Hogy van ebből kiút?
17 éves srác vagyok, antipszicohtikumot szedek, kettőt is. Risperidone meg aripiprazol.
2 hónapon keresztül 3-4 naponta 8-10 mg risperidone nyomattam magamba, utána két hónapig tiszta voltam. Leálltam a tabikkal. Most kaptam két hete új gyógyszert, aripiprazolt. Egyik barátom belémunt és az ivásomba meg ilyesmi és mondta hogyha “gyógyszerezni akarsz akkor csináld” Én meg belefáradtam abba hogy ne gyógyszerezzek szóval elkezdtem újra tolni őket. A risperidone ugye lelassít, beálmosít, leszedál, az aripiprazol pedig ennek az ellentétje, felpörget, kicsit élénkebbé tesz. Szóval a lényeg, hogy aripiprazolból csak 1-2 tabikat (tabletta) veszek be, és csak akkor ha az előző tablettának elmúlt a hatása vagy nemtudom pontosan, hogy működik a cucc de néha a pörgésből “lejövök” és semmi életerőm sincs par óráig, ilyenkor beveszek mégegyet aripiprazol tablettát és utána mégdurvábban pörgök. De utána ismét “lejövök” és semmi életerőm nincs. Tegnap (vasárnap) annyira gyenge voltam hogy egész nap csak feküdtem az ágyban, ennyire kimerült a szervezetem a sok pörgéstől. Ittam is az utóbbi héten 1-2 pohár bort mindig, minden nap a tabletták mellé.
Ebből, hogy van kiút, hogy ne legyek egy h3lye “gyógyszerfüggő”?
Nem akarok így élni, hogy pörgök napokon át, utána meg alig van életerőm.
Kérem olyan válaszoljon aki szedett mar ilyen gyógyszert / és vagy volt már függősége.
Mar irtal ide, mi is volt a diagnozisod?
Amugy de, ez komoly fuggoseg, plane 17 evesen. Ilyen starttal pikpakk racsuszol majd mas szerekre is. Most lenne egyszerubb megallitani. Pszichiater vahy addiktologus lene neked surgosen. Szuleiddel mi van?
“Borderline-ra hajazo kamaszkori/serdulokori emocionalis zavar” a diagnozis.
Jarok terapiara ott azt mondta a terapeuta hogy nem ihatok meg gyogyszerezhetek mert akkor elvonon vegzem, az meg nem buli…
Szuleim dolgoznak, anyam 10-12 orazik, probal megteremteni mindent de csak annyit szol hozza a fuggosegemhez, hogy “csak a fejedben van le kell gyoznod”. Apam meg ugye on-off dolgozik, mikor milyen kedve van.
Nyilvanvalo. Es sajnalom.
Viszont a sajat erdekedben gyorsan valtoztatnod kene, hallgass a terapeutadra. Benne megbizol? Milyen a kapcsolatotok?
Hat normalis/jó a kapcsolatunk, kedvelem. Tudom, hogy le kene allnom, csak ha rossz napom van vagy ilyesmi, rogton jon a kesztetes, hogy “na most be kene vennem parat es elfelejteni az eletem”.
Neha ellenallok neki, mint emlitettem ket honapig egyet se vettem be. Csak aztan meg elkezdtem inni, egyik baratom belemunt elkuldott a francba es le is tiltott (ezzel kapcsolatban is raktam ide ki kerdest) es a lenyeg hogy letiltott meg minden en meg visszaestem mert ennyire magam ala kerultem, vegulis csak miatta akartam megvaltozni🥲😐
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!