Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha paranoias vagyok akkor őrült?

Ha paranoias vagyok akkor őrült?

Figyelt kérdés

2024. máj. 18. 18:40
 1/8 anonim ***** válasza:
45%

Nem a köznyelvben az őrült elnevezést a skizofrénekre használják.

A paranoia lehet tünet, vagy kialakulhat trauma miatt is, de súlyos esetben paranoid személyiségzavarról is beszélhetünk már. Őrült ettől nem leszel.

2024. máj. 18. 18:43
 2/8 anonim ***** válasza:
87%
A koznyelv az orult szot minden mentalis betegre kepes hasznalni. Sose hallottam, hogy konkretan a skizofrenekre vonatkozna. De betiltanam a szo hasznalatat, sulyosan degradalo.
2024. máj. 18. 19:23
 3/8 anonim ***** válasza:
94%
Paranoid skizofréniában szenvedek, és tényleg őrültnek tartanak néha. Viszont kapok gyógykezelést.
2024. máj. 18. 19:30
 4/8 anonim ***** válasza:
73%

2! Eredetileg ezokra mondtak, hogy őrült akire ma azt mondjuk skizofrén. Bar régen sokkal több betegségre mondták, hogy az skizofrénia.

Jellemzően az az őrült, a köznyrlvben, aki másokra veszélyes. Egy depressziósra nem mondanak ilyet.

2024. máj. 18. 19:30
 5/8 anonim ***** válasza:
70%
Ez lenne a kriteriuma? Hogy masokra veszelyes? Szerintem inkabb akit nem ertenek. Es ez a diagnozisatol fuggetlen, vagy attol,van-e neki diagnozisa.
2024. máj. 18. 19:36
 6/8 anonim ***** válasza:
63%

A zseniket, művészeket se értik sokszor mégse mondják rájuk, hogy őrült. De a dühöngő őrült kifejezést sokszor hallani.

A másik ilyen túlhasznált kifejezés amúgy az elmebeteg, azt is rásütik mindenkire. Vagy az hogy dilis.

2024. máj. 18. 19:43
 7/8 anonim ***** válasza:
90%

"Orult zseni"

Nem hallottad meg?

Vagy azt, h a zsenialitas es az orulet kozott vekony a hatarvonal?

Vagy hogy sok zseni kesobb megorult?

De ez off, bocs a kerdezotol.

2024. máj. 18. 20:31
 8/8 Psycho ***** válasza:
100%

Az őrült nem egy szakmai kifejezés. Tudománytörténetileg nem tudom, volt-e valaha ilyen, de mivel nem a múltban élünk, tárgytalan a kérdés. Sem a pszichológia, sem a pszichiátria nem használja az őrült kifejezést senkire. Innentől kezdve aztán máris probléma van a kérdéssel, hiszen adott egy tünet (paranoia), illetve adott egy laikusok által használt szó. Akkor most beletartozik a tünet ebbe a halmazba, vagy sem?

Ha azt veszem, hogy (szakmai értelemben) olyan, hogy "őrült" nem létezik, akkor nyilván logikusan mondhatjuk, hogy nem vagy őrült attól mert paranoiás vagy, hiszen 0db ember van a Földön, aki őrült lenne.

Ha viszont laikus szemmel nézem, akkor mondhatnám, hogy őrült vagy, de előtte nem ártana definiálnom azt, hogy számomra mit jelent az őrült, hisz ami nekem az, lehet másnak nem az, mivel igencsak önkényes a szómeghatározás (pontosan azért, mert nem szakmai jellegű, hanem anekdotikus).

Ergo: attól függ, kit kérdezel. Ha a sarki kofát, a szomszédnénit, a kollégádat, a postást, akkor lehet azt mondják, az vagy.

Ha viszont pszichiátert, vagy pszichológust (vagyis szakembert) kérdezel, akkor egy sem fogja azt mondani, hogy őrült vagy.

Természetesen ettől más mentális problémád még lehet.

2024. máj. 18. 20:59

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!