Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mikor kell pszichológushoz...

Mikor kell pszichológushoz fordulni?

Figyelt kérdés

Ha önbizalomhiányos esetleg szorongásos vagy?

Röviden a problémám annyi, hogy régen a barátomnak szinte mindent elmondtam. Kicsi voltam, nem tudtam mit lehet mások orrára kötni. Aztán szépen lassan átpártolt egy általam nem igazán kedvelt személyhez, akinek mindent elmondott, amit én neki mondtam. De már a barátság alatt is tovább adta a dolgokat, mikor kinek.

Emiatt vagy nem emiatt félek barátokat szerezni. Például, elkezdek beszélgetni valakivel, mondok egy orbitális ostobaságot, ő meg egy másik barátjának tovább adja és kiröhögnek. Ettől félek, de még nem történt velem ilyen, legalábbis biztosra nem tudok róla.

Ezzel kéne pszichológushoz menni?

Csak, mert félek, ha alaptalanul megyek, akkor majd a pszichológus kiröhög a kollégáival/családjával. Tudom hogy orvos ilyet nem tehet, de a magánéletében simán.

Mit gondoltok?

2023. szept. 30. 12:13
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
51%

3-as vagyok és 5-ös. Egészen biztos vagyok benne, hogy nincs szükséged pszichológusra. Nagyon is tudod mit akarsz, nagyon is ott vagy, nincs szükséged megerősítesre, és mentális problémád sincs.

Ha az emberek minden ehhez hasonló dologgal pszichológushoz szaladnanak, akkor nem lenne elég a pszichológus a világon sem.

Úgyhogy csak légy önmagad, bátran. Ha jóindulattal állsz a dolgokhoz és emberekhez, ezt fogod visszakapni. 😉

2023. okt. 1. 17:49
 22/32 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! Valahol reménykedtem is benne, hogy ne kelljen pszichológushoz mennem.
2023. okt. 1. 18:20
 23/32 anonim ***** válasza:
63%
Ááá, csak nem meri megmondani a tanárnak, hogy rossz a gépe, csak nem meri megkérdezni a házi feladatot, csak nem mer odamenni egy csoport ismerős gyerekhez, csak attól fél, hogy a lelki segítő szakember kiröhögi, igazán semmiség, ugyan már, minek ide pszichológus ...
2023. okt. 1. 18:30
 24/32 anonim ***** válasza:
35%
Hát ehhez tényleg nem kell pszichológus. Nálunk mindenki ilyen volt az osztályban. És senki nem ment emiatt pszichohoz. 🙉🙊
2023. okt. 1. 19:16
 25/32 anonim ***** válasza:
100%
Ne mondd, hogy mindenki olyan volt, hogy nem mert egy mondatot szólni a tanárhoz, meg odamenni a többiekhez!
2023. okt. 1. 19:40
 26/32 anonim ***** válasza:
86%
Már elnézést, hogy bekapcsolódom, de miért mumus a pszichológus? Az jobb, hogy nem a saját életedet éled? Akármennyire is fáj, aki nem foglalkozott professzionális önismerettel, az egy biorobot csak, aki a családja által beírt programon fut. Azt hiszed, te ismered magad, haha! Kis pszicho alapműveltséggel is látszik, miben vagy: befőttesüvegben. Te azt hiszed, az a Világ, kívülről meg átlátszik, mennyire semmit nem tudsz még önmagadról/az életről. De te csak a komplexusaidra keresel mentséget és azok hozzászólását fogadod el, akik azt szajkózzák, ami a korlátaidon (üvegeden) belül van.
2023. okt. 2. 02:50
 27/32 A kérdező kommentje:

Így gondolod...én nem. Egyébként ezt miből vetted? Alig írtam a személyiségemről valamit.

Egyébként pontosan tudom magamtól, hogy mit szeretek csinálni, mi érdekel.

Nyilván nem tudom még ki vagyok, miért vagyok. Ez természetes. Hisz ezt a miértet csak Isten tudja nekünk megválaszolni. Ehhez pedig el kell fogadni hogy van, és engedni hogy átvegye az irányítást felettünk, mert ő tudja miért kellett a világra jönnünk.

És nekem nehogy elkezdje valaki itt írogatni, hogy a hit nevetséges meg egyéb ateista hozzászólásokat. Én ebben hiszek. És nem azért mert a szüleim azt mondták. Ugyan már... Csak egyszerűen hiszek a Bibliának. A Könyvek Könyvének.

És nem mumus. Csupán nem akarok feleslegesen menni, nyilvánvaló nem? Oké hogy lehet csak úgy random menni, maximum azt mondja nem szükséges. De az esetben feleslegesen pazarolja rám az idejét. Az idő alatt pedig lehet megtudna akadályozni egy öngyilkosságot. Lehet pont azon az 5 percen múlna. Úgy értem, lehet menne pszichológushoz, de miattam hátrébb kerül a sorban és nem bírja kivárni azt az időt, így inkább a WC-ben vagy valahol megteszi. Bármikor lehet ilyen. Ezért nem akarok feleslegesen menni.

Oké...ez paranoiásan hangzik, de nem az. Csupán nem vagyok én központú. Tudomást veszek más emberek problémáiról, akiknek sokkal rosszabb. Meg lehet túl sok krimi, thriller könyvet olvasok. De főként az előbbi.

2023. okt. 2. 15:24
 28/32 anonim ***** válasza:
48%
Ugye tudod, hogy konkrétan szánalmassá tetted magad ezzel a WC-ben öngyilkosos történetkével? OK, félsz a pszichológustól, bár erre semmi okod, de jogod van hozzá. A te életed és közérzeted, nem a mienk. De hogy előállj ilyen marhasággal, hogy azért nem mész el, mert te olyan jótét lélek vagy, hogy nem vennéd a lelkedre, hogy valaki a pszichológusi rendelő WC-jében megöngyilkolja magát (a pszichológusnak nem munkaköre öngyilkosokat lebeszélni!), míg te a pszichológus drága idejét rabolod (nem rabolod, fizetést kap érte, abból él), hát azért az már erősen mosolyt fakasztó.
2023. okt. 2. 18:12
 29/32 anonim ***** válasza:
Ja és még egy fontos: visszaolvastam a korábbi kérdésedet, és abban van valami, amit ebben nem írtál: az önbántalmazás. Hogy csipkeded magad. Ez a megfelelési vágy okozta feszültségnek, stressznek már olyan foka, ami feltétlenül szakemberért kiált! És itt a nagyobb baj nem is a te ellenállásod lesz, te még hagyhatod magad meggyőzni, hanem a szüleid tagadása, nélkülük nem mehetsz el, ők pedig azt fogják mondani, mert azt se tudják, mi az, hogy dehogy kell neked pszichológus, nincs veled semmi baj! Az önbántalmazást és egyéb szorongós dolgaidat fix, hogy nem mered elmondani nekik, de ha elmondanád, se értenék, legyintenének annyival, hogy hát menj oda a tanárokhoz, gyerekekhez, nem is tudnák hova tenni, hogy ezzel neked nehézséged van. Na a pszichológus megértené, ő ezt tanulta, ezt csinálja. A pszichológus a világ legjobb dolga, őszinte veledérzéssel melengeti a szívedet.
2023. okt. 2. 18:52
 30/32 A kérdező kommentje:

Egy szóval sem mondtam, hogy azért mert én olyan jótett lélek vagyok. És simán mehet öngyilkos jelölt is a pszichológushoz, csak éppen nem akar a tervéről beszélni, viszont attól még letudja beszélni az a drága orvos, hisz megbeszéli vele a problémáit.

És ezt csak azért írtam, mert megfordult a fejemben a mi van ha. Sokszor szokott egyébként, az ilyenből vannak a jó regények. Nyilván nem ilyen "mosolyt fakasztó" történetekből.

És hát attól még javarészt, azért tényleg közre játszik, hogy nem merek. Bár nem ez a legmegfelelőbb szó rá. De ha nem szükséges, indokolt akkor nem megyek. Oké, ebből él. És? Tény hogy a legtöbben már csak a pénz miatt mennek orvosnak, de van néhány ember aki szívvel lélekkel végzi a dolgát. És azért nem szeretnék feleslegesen időt rabolni tőle, hogy végezhesse a hivatását. Meg azért ez nem egy jó buli, amit nem lehet kihagyni és akkor megyek. Ahogy 21-es kommentelő is írta, ha minden ember pszichológushoz menne a maga kis problémájával, nem lenne elég orvos a Földön.

2023. okt. 2. 18:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!