Sokan miért akarnak másokat ennyire a pszichiáterek által felírt gyógyszerek ellen beszélni? Pl. antidepresszánsok ellen
1
"Semmi köze a nyugtatásnak."
Tessék?
Nem, nincs igazuk azoknak, akik a partszélről kiabálják, hogy nem jók az antidepik. Lehet, hogy egyet kipróbáltak, 3 nap után abbahagyták és azt hiszik, hogy most már mindent tudnak.
Egyébként az antidepresszánsok NEM okoznak hozzászokást, függőséget. Én 7 félét szedtem és egyik sem okozott kezdéskor durva mellékhatást ill. az elhagyásuk is simán ment (semmi elvonási tünetet nem észleltem soha).
Viszont nagyon sokat segíthetnek.
3-as tökéletes választ írt.
6-os kissé tudatlan. NEM igaz, hogy rengeteg a mellékhatásuk. Van, aki érzékeny rájuk és nem bírja őket, de nekem pl. nem volt semmi mellékhatás, amikor a kezdeti mellékhatások elmúltak. Jó, nyilván a májam nem értékeli a gyógyszereket, de bakker, ha cukorbeteg vagy asztmás vagy epilepsziás vagy, akkor is szedned kell a gyógyszereket, nem?
"Egyébként az antidepresszánsok NEM okoznak hozzászokást, függőséget."
De, okozHATnak. A tényeket kár tagadni, semmi értelme.
"To reiterate, SSRIs are capable of causing a physical dependence as evidenced by withdrawal symptoms, but getting addicted to an SSRI is very unlikely"
Sajnos a magyar ember mindenre függőséget mond, de külön kell választani a dependenciát, és az addikciót. Dependenciát okozhatnak az antidepresszánsok, és nagyon is okozhatnak elvonási tüneteket. Bárki, aki próbálta már hirtelen elhagyni őket ismeri pl. az "áramütések az agyban" c. slágért. Túl lehet élni, a kockázat még mindig jóval, sokszorosan kisebb, mint az előnyeik ezeknek.
9
"getting addicted to an SSRI is very unlikely"
Azaz: "az SSRI-függőség nagyon valószínűtlen".
Rendben, igazad van.
"Dependenciát okozhatnak az antidepresszánsok, és nagyon is okozhatnak elvonási tüneteket. Bárki, aki próbálta már hirtelen elhagyni őket ismeri pl. az "áramütések az agyban" c. slágert."
Jó, ebben is igazad van, én sok félét szedtem, de egyiket sem hosszú évekig (max. 1 évig). Akinek meg van esze, az nyilván nem hagyja abba egyik napról a másikra.
5-ös, 7-es voltam
Érdekes, hogy a mondat elejét lehagyod, miszerint okozhat fizikai hozzászokást, ahogy azt az elvonási tünetek is igazolják. ;)
Nézz csak ide -> [link]
"Is Cymbalta a bad antidepressant?
Cymbalta comes with a Black Box Warning,7 one of the most serious medicine label warnings the FDA can impose. It indicates that this drug can cause withdrawals, suicidal thoughts, and suicidal behaviors. Suicidality is especially prominent when Cymbalta is prescribed to teenagers and young adults."
Én ezt szedem amúgy. De pl. anno szedtem mirtazapint, attól is voltak áramütések az agyban, de nem sokáig. Mára elfogadott tény, hogy hozzájuk lehet szokni, tehát testi függőséget okozhatnak, nyilván nem azt a fajtát, amikor sóvárogsz utána, hiszen nincs rekreációs értéke, nincs azonnali tudatmódosító hatása, így nincs mi után sóvárogni. De ez ne rémisszen meg senkit, a reggeli kávéja ezeknél sokkal durvább.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!