Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek ha képtelen vagyok...

Mit tegyek ha képtelen vagyok kimenni a házból és már ide sem tudok elmenni?

Figyelt kérdés
Szorongásos beteg vagyok. Pszichiáterhez járok, gyógyszert szedek, de nem javulok. Külföldön élek 20 éve. Itt van egy szociális segítőm, akihez el kell járnom bizonyos időközönként, mert átmeneti segélyt kapok az államtól. Viszont ma annyira rottyon vagyok, hogy sírógörcs kerülget attól is, hogy felöltözzek, kikeljek az ágyból. Mindentől félek, attól is, hogy a szomszédaim meglátnak, ha kilépek. Vagy hogy rosszul leszek az utcán. Egy nyomoréknak érzem magamat, de erre a beszélgetésre már muszáj lenne elmennem, mert múltkor is átrakattam az időpontot. Ha meg megvonják tőlem ezt a pénzt, akkor dolgoznom kell, de attól ugyanúgy rettegnék (ha nem home office), mert minden nap ki kéne járnom emberek közé. A gyógyszereknek és a terápiának segítenie kellett volna, de csak egyre rosszabb, én meg egy életképtelen szarnak érzem magam, aki ennyit sem tud magáért megtenni, hogy elmegy egy ilyen megbeszélésre. :(
2023. máj. 15. 11:13
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
57%

Könyörgök: mért nem mondtad már réges rég az orvosodnak, hogy nem hat a gyógyszere?! Minek szed akkor? A gyógyszer nem arra való, hogy legyen mit bevenni, hanem hogy garantálja, hogy élni tudj. Ha nem tudsz, akkor azt le kell cserélni! Most beszélj az orvossal!

A szociális gondozóddal meg nem kell a szexuális életedről beszélni, mert nincs hozzá köze, a szexuális élet nem feltétele a segélynek. A szüleid nem segítenek? A problémád nyilván már sokéves, akár 10 éves is lehet, hogy ezzel nem foglalkoztak még gyerekkorodban?

2023. máj. 15. 12:10
 12/22 anonim ***** válasza:
20%

Menj ki futni!

Komolyan mondom. Amíg arra figyelsz, hogy a tested próbálod levegőhöz juttatni és már alig bírsz 10 métert is tovább futni de te nyomod akkor is tovább, az teljesen kilúgozza a negatív gondolatokat. Ilyenkor csak a fizikai szükségleteidre figyelsz. Egy idő még a sport magabiztossá is tesz! Rengeteget javít az ember mentális állapotán és persze a fizikain is. Próbáld ki!

2023. máj. 15. 12:15
 13/22 anonim ***** válasza:
Mondjuk az lett volna q legjobb, ha eleve az igazsággal kezded...
2023. máj. 15. 12:21
 14/22 anonim ***** válasza:
17%

"Könyörgök: mért nem mondtad már réges rég az orvosodnak, hogy nem hat a gyógyszere?! Minek szed akkor? A gyógyszer nem arra való, hogy legyen mit bevenni, hanem hogy garantálja, hogy élni tudj."

Ez egy vernyomascsokkentore vagy egy fájdalomcsillapítóra igaz, a mentális betegségekre való gyógyszerekre nem.

2023. máj. 15. 12:22
 15/22 A kérdező kommentje:

Még nem mondtam. Ez igaz. Mert ezt is egy másik helyett kezdtem szedni. Viszont most már tényleg szólnom kell, megint. Mert lejárt a “beállásra” normálisnak ítélt idő. Csak attól félek, hogy kifogok egy gyógyszert rossz mellékhatásokkal. Volt már egy olyanom.

Azt is tudom, hogy nem kell a szexuális életemről beszélnem, nem is akartam, de rákérdezett konkrétan! Arra, hogy ha volt párkapcsolatom azt miként kezeltem, és hogy miként viszonyulok a férfiakhoz. Szerinte onnan is eredhet a szorongás. Én meg féltem azt mondani, hogy nem vagyok hajlandó válaszolni. Szinte semmire sem merek nemet mondani.

A futás jó ötlet. Nem azzal van bajom, amikor már futok, de elkezdeni és rávenni magamat írtó nehéz.

A szüleim segítenek olyan téren, hogy nem dobnak ki a házból, meghallgatnak és támogatják a terápiámat. Én fizetem, de támogatnak benne.

Egyébként középiskolás koromban kezdődött. Azóta több orvoson túl vagyok. Most 2 éve nem csinálok semmit. Volt egy munkahelyem, de onnan kis kidobattam magam, mert nem jártam be. Most meg jelentkeztem egyetemre és valószínű, hogy fel is vesznek, de keményen rettegek, hogy valami miatt képtelen leszek megcsinálni.

2023. máj. 15. 12:25
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy az 5. jön be! Maximum 1 hónap alatt ez kiderül. Ha nagyon elviselhetetlenek a mellékhatások, akkor hamarabb is abba lehet hagyni.

Hát igen, tudatosan készülj a nemet mondásra, lehet azt udvariasan is, hogy Ezt a személyes kérdést nem önnel kívánom megbeszélni. Ugyanis nincs hozzá jogosítványa, nem terapeuta.

És mi van a pszichoterápiával? Annak segítenie kéne! A szorongásodnak oka van a gyerekkorodból eredően, azt fel kell tárni, és a sémák leépítésével (attól is félsz, hogy a szomszéd meglát, holott az tudatosan belegondolva teljesen veszélytelen), viselkedésterápiával lassan visszaszoktatni téged az életbe.

2023. máj. 15. 12:55
 17/22 A kérdező kommentje:
Holnap kell mennem ugye a múltkori helyett. Már előre rettegek. Viszont muszáj. Azt mondta a dokim, hogy szedjek be egy nyugtatót éjszakára. Egy ideig szedtem, de aztán elhagytam. Most csak ssri-t szedek. Viszont van még itthon nyugtatóm.
2023. máj. 22. 02:17
 18/22 anonim ***** válasza:
Annyiból jó lesz, hogy túl fogod élni, nem fog semmi rendkívüli történni, és ez egy minta lesz neked arra, hogy lám, most is képes voltam rá, akkor máskor is az leszek.
2023. máj. 22. 08:15
 19/22 A kérdező kommentje:
Túléltem, de ahh. Meglátása szerint ő már nem tud velem mit kezdeni, és nem pszichiáterhez (mert olyanom van), hanem lelki problémákkal küzdőkre specializálódott szoc.segítőhöz akar áthelyezni.
2023. máj. 22. 20:26
 20/22 anonim ***** válasza:
Az erre specializálódott szociális segítő jobb lesz, mert tudja, miről van szó, ő választotta ezt a területet, és van benne tapasztalata.
2023. máj. 23. 00:06
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!