Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mentális betegség, pl. a...

Mentális betegség, pl. a bipoláris depresszió gyakran jár együtt alkoholizmussal vagy másféle droghasználattal?

Figyelt kérdés
ma 08:56
 1/5 anonim válasza:
52%
Nem igazán. Ismerősöm akinek ilyen betegsége van sok éve, nem iszik,nem drogozik és nem is dohányzik.
ma 09:19
 2/5 anonim ***** válasza:

Minden mentális betegség hajlamosít a függőségekre. A beteg " öngyógyítja" magát.

Az alkohol például remek szorongásoldódó. Csak azért nem gyógyszer, mert addiktív, és mert a hatás idején kétszer- tízszer hülyébben döntesz, az alapállapotodnál. Szóval csak tünetileg kezel, de legalább még mélyebbre taszít. Ugyanígy a többi cucc is.

ma 09:44
 3/5 Kólauborkával ***** válasza:

Inkább ezek a függőségek segítik elő az arra hajlamos embereknél a mentálisbetegségeket.

Volt egy ismerősöm, teljesen értelmes volt, csak lehetett tudni, hogy öröklött hajlama van ezekre.

Nos elkezdett inni, majd füvezni, késöbb speedezni is. Ma kb magát nem tudja eltartani. Szóval fordított a dolog, nem a mentális betegség sarkall függőségre, hanem a függőséged fogja előhozni a mentális betegséget. Persze nem minden esetben, de eddig 2 ilyen ismerősöm van, az kettővel több, mint a szimplán mentális beteg ismerőseim száma, drog nélkül.

ma 09:48
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Igen, sok mentális beteg "gyógyszereli" magát alkohollal.
ma 10:26
 5/5 A kérdező kommentje:

A férjem bipoláris depressziós beteg volt és alkoholista egyszerre. Én őt elég későn ismertem meg, anyósom elmondása alapján tudom, hogy amikor még a férjemet nem ismertem, akkor is bipoláris depressziós beteg volt, de még nem ivott egy kortyot sem. Később az első felesége leépülése (gyógyíthatatlan beteg volt) és a barátja hirtelen halála vezetett az alkoholizáláshoz. Bár egy "barátja" sokat ivott és együtt iszogattak, így szokhatott rá a férjem az italra (ekkor sem ismertem még őt.)

Szóval a férjem esetében magánéleti tragédiák hozhatták ki az alkoholizálást és az alkoholizmust, alapból amíg nem történtek tragédiák az életében, addig "csak" a bipoláris depressziója volt.

Kérdésem azért tettem fel, hogy tudjam, más esetekben ez hogy történik....: először van a mentális probléma és utána a droghasználat vagy fordítva....

ma 11:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!