Örökölhetem anyukámtól a bipoláris depressziót?
Anyukám bipoláris depressziós én meg depressziós.Valószínűleg tőle örököltem,mert akkor semmi nagyon megrázó dolog nem történt velem amikor diagnosztizáltak.
2 éve diagnosztizáltak és abban a 2 évben volt 1db hypomán epizódom.Lehetseges hogy örököltem tőle,mert olvastam olyat is hogy a bipoláris az késöbb (felnőtt korban) mutatkozik meg.
A bipoláris zavar (korábban mániás-depressziós betegségnek nevezték) hajlamosító tényezői valószínűleg genetikai és környezeti tényezők kombinációja, bár pontos okok nem ismertek.
A bipoláris zavar általában serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik először, de nem ritka, hogy a tünetek csak később, felnőttkorban alakulnak ki. A genetikai tényezők jelentős szerepet játszanak a betegség kialakulásában, így lehetséges, hogy az anyukádtól örökölted a betegségre való hajlamot.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a depresszió és a bipoláris zavar két külön állapot, amelyeknek eltérő tünetei és kezelése van. Bár a bipoláris zavarban a depresszió is jellemző tünet lehet, az epizódokban a hangulat szélsőségesen változik, és lehetnek hipomán vagy mániás epizódok is.
Ha aggódsz az öröklött betegségre való hajlam miatt, érdemes lehet egy szakorvossal beszélni, aki segíthet a diagnózisban és a kezelésben. A korai felismerés és kezelés fontos a tünetek enyhítéséhez és a jobb életminőséghez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!