Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Jól gondolom a terápiát a...

Jól gondolom a terápiát a pszichológusommal?

Figyelt kérdés
Még új nekem ez a terápia dolog. 1x voltam és holnap megyek újra. Nemtudom miről kéne beszélni a terápián. Lehet csak a traumával kapcsolatos dolgokról kéne, de azért felírtam magamnak pár dolgot a mindennapi életből ami történt velem a két alkalom között és úgy gondolom, hogy ezt el kell mondanom és tanácsot kéne kérnem miatta. Jól gondolom?
2023. febr. 23. 15:07
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
21%
Nem. A pszichológus nem ad tanácsot.
2023. febr. 23. 15:16
 2/25 anonim ***** válasza:
67%
Szerintem jól gondolod, nekem külön a pszichológusom kérte, hogy a két ülés között eltelt időben, ha van bármi amiről beszélni szeretnék írjam le magamnak és beszélünk róla.
2023. febr. 23. 15:17
 3/25 A kérdező kommentje:
Ha nem ad tanácsot akkor nemtudom miért kell oda járni. Ha csak meg akar hallgatni, akkor beszélhetnék egy vázának is.
2023. febr. 23. 15:54
 4/25 anonim ***** válasza:
51%

Hogy eszközöket adjon és te magad találd meg az életedet megoldó kulcsokat. Pont az a jó, ha hallgat és kérdéseket tesz fel.

Nem fogja más megoldani az életedet. Csak te tudod. Ez a lényeg. Ha ezt mindenki felfogná, na akkor lenne reménye a magyar tásadalomnak.

2023. febr. 23. 16:01
 5/25 A kérdező kommentje:

Senki nem fogja fel és ezért van pusztulásta ítélve az emberiség. :) Ezért nem lesz gyerekem. Erre a világra már kár utódot nemzeni. Ha ezt mindenki belátná, megoldódnának a problémák.

Erre gondoltál amikor azt mondod, hogy a pszichológus nem fog tanácsot adni? :)

2023. febr. 23. 16:10
 6/25 anonim ***** válasza:
77%

Nem erre gondolt. Arra gondolt, hogy a célzott kérdésekkel segít neked megérteni hogy miért vagy olyan állapotban amilyenben vagy.

Tisztábban látod a múltbeli történéseket, máshogy értelmezed őket.

Ezek miatt, egyre kevésbé fogod szarul, érezni magadat, javul a mentális állapotod

állapotod.

2023. febr. 23. 16:13
 7/25 Psycho ***** válasza:
72%

Az a pszichológus, amelyik tanácsot ad, nem pszichológus, hanem kuruzsló.

A pszichológus nem vállalhatja fel egy-egy tanács adásával járó felelősséget. Miért?

1) Az, hogy az neki működik egy tanács, nem biztos, hogy neked is.

2) Oké, tegyük fel működik, de akkor te megszoknád, hogy hozzá járj tanácsért, és függőségi viszony alakulna ki köztetek, ami nem jó. Nem ez a cél, hanem hogy minél kevesebbet kelljen járni.

3) Egy félresikerült tanács megingatná a bizalmat, márpedig a terápia alapja a bizalom.

A pszichológia sosem hirdette magáról, hogy a kliensek problémáit flancos, praktikus tanácsokkal megoldja. Ez tévhit.

Azért jársz oda, hogy kapj egy mankót. A pszichológus HOZZÁSEGÍT téged ahhoz, hogy TE képes legyél megoldani a problémáidat. Igen, lehet, hogy nélküle is sikerülne - és lehet, hogy ez miatt sokkal tovább tartana.

Segít tudatosabban gondolkodni, segít, hogy ráismerj a saját működésmódot mögöttes okaira, segít feloldani azokat a külső/belső, jelen- vagy múltbeli konfliktusokat, melyek a problémádhoz vezettek. Ezt célzott kérdésekkel éri el (vagy más módszerekkel).

Nem kell aggódnod, nincs olyan, hogy valamit mondanod KELL neki. Arról beszélsz, amiről szeretnél.

2023. febr. 23. 16:42
 8/25 anonim ***** válasza:
3 éve járok a pszichológushoz és most,hogy így írjátok tényleg nem adott még tanácsot :D
2023. febr. 24. 18:35
 9/25 A kérdező kommentje:
Én ma mentem volna másodjára hozzá. Másfél órát vártam rá, próbáltam felhivatni a portással, de nem értük el. Kiderűlt, hogy szabin van, de erről nem szólt se nekem, se a portásnak. Állítólag majd fog sms-t írni, hogy mikor tudok legközelebb menni. Szeretném eljátszani vele ugyanezt. Megbeszéljük és elfelejtek elmenni. Jobban esne mint egy terápia.
2023. febr. 24. 18:43
 10/25 anonim ***** válasza:

Az igen.

Írt azóta?

2023. febr. 26. 17:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!