Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Tanácsok, hipochondria ellen?

Tanácsok, hipochondria ellen?

Figyelt kérdés

Egy éve már, hogy elkezdtem ezzel a gondommal foglalkozni, de most egy jó hónapja egyszerűen megállás nélkül szorongok és kezd erősen visszatérni a félelem, hogy komoly bajaim vannak. És őszintén megyek az orvosokhoz kivizsgálásra, de nem tudom, megint túl agyalom-e vagy baj van.

Egyszerűen fogalmam sincs, hogy tegyem le a félelmet attól, hogy egy-egy speciális tünetnél ne kapjak azzonal pánikot.

2023. jan. 25. 22:35
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
43%

Valódi, hasznos, értelmes dolgokkal kell foglalkozni. Munka, tanulás, sport, alkotni, építeni valamit.

Kifelé kell figyelni, nem azt, hogy hányszor vettél levegőt, vagy hogy ver a szíved.

A hipochondria a szorongás egyik formája, nevezhetjük indokolatlan egészségügyi aggodalmaskodásnak is. Emellett az unatkozó emberek mentális betegsége. Ha keményen dolgoznál/ 3 gyereket nevelnél/ komoly feladataid, felelőséged lenne, akkor sem kedved, sem időd, sem energiád nem lenne képzelt tüneteket figyelni.

2023. jan. 25. 22:42
 2/14 anonim ***** válasza:
80%
Kerüld az internetet.:)
2023. jan. 25. 22:42
 3/14 A kérdező kommentje:

Az 1-nek:

A tanácsaid hasznosak, de a vége résszel nem értek egyet. Nem ismered az életem, hogy van-e felelősségem és a gyermekvállalás meg a komoly munka sem megoldás arra, ha valakinek komoly szorongása van, néha csak ront. De tiszteletben tartom a véleményedet.

2.-nak:

Igen, ezt nehéz betartanom, de törekszek rá, hogy kerüljem ezeket a fórumokat.

2023. jan. 25. 22:44
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Pszichológus segítségét kérni sem rossz ötlet
2023. jan. 25. 22:54
 5/14 anonim ***** válasza:
63%

Én is az voltam.

Nekem az segített, hogy láttam mennyi baromságot írnak az én foglalkozásommal kapcsolatban, tehát szakmai körökben (ami nem egészségügy).

Az internet jó dolog, de illik megismerni annak működését is. Ha megismered, akkor rájössz, hogy valójában miről szól. Minden cikknek a lételeme a kattintásvadászat, hiszen ezért hozzák létre, nem azért hogy egyébként meg a kutya se olvassa. Népszerűséget pedig mindig a nagyotmondásból és a szenzációból szerzel. És nem, nem működik máshogy a házipatika.hu vagy a webbeteg.com sem. Pusztán 1 témakörre specializálódik.

Bármilyen tünetre keresel rá, legyen az hányinger vagy fejfájás, esetleg hasmenés, biztosan szerepelni fog benne a rák szó, ha pedig egyéb belgyógyászati tünetről van szó, az bizony lehet az infarktus előjele.

Nincs probléma azzal, ha az ember kutakodik a neten, de nem helyettesíti az orvost és a vizsgálatot. Az egyszerű szorongástól a rákig olyan széles a skála, hogy annak az esélye hogy az utóbbi csoportba estél valójában nagyon kevés. Nyilván lehetsz rákos, de nem bújod az internetet minden nap azután, hogy ma hányan haltak meg autóbalesetben, márpedig ha szoktál autóba ülni, szignifikánsabb 10x nagyobb az esélye hogy autóbalesetet szenvedsz, minthogy rákos leszel.

Persze menj el évente vérvételre, meg 5 évente kardiológiai vizsgálatra esetleg hasi ultrahangra még ha panaszmentes is vagy, de ezen túlmenően valójában csak triggereled az agyad teljesen értelmetlenül. Pl nekem megmondta a kardiológus (és most ez nem fog segíteni a hipochondriádon), hogy ki kell zárni a hajlamosító tényezőket, és utána igazából minden csak a szerencsén és a genetikán múlik. Mondta, hogy csinálhat ő szívultrahangot, meg futtathatja/bicikliztetheti az embereket és kaphatnak 1 tök jó eredményt, de ettől még 1 hét múlva ugyanúgy kaphatnak egy szívinfarktust. Tehát még ő sem tudja megmondani, hogy mi a helyzet. Azt látja, hogy pillanatnyilag a szívműködésed megfelelő, de ez pont addig tart míg elhagyod a rendelőt.

Mondta, hogy jó példa erre egy 87-es születésű nő, aki volt nála kardiológiai vizsgálaton, 2 hét múlva találkoztak az SBO-n, mert infarktust kapott a nő. Az egyetlen tényező a dohányzás volt.

Tehát ezeket kiszűröd, és onnantól kezdve járhatsz orvostól orvosig, nem fog történni semmi. Nem jelenti azt sem, hogy minden rendben veled, de azt sem hogy holnap meghalsz. Ezt a fejedben kell elrendezni, ha kell akkor pszichológussal.

2023. jan. 25. 23:10
 6/14 anonim ***** válasza:
63%
Hát én nem tudom… valóban tünetek nélkül mész orvoshoz? Tényleg hipochonder vagy? Engem otthon pszichológushoz küldtek a dokik, hogy hipochonder vagyok, Németországban meg kiderült, hogy 7 allergiám van. + étel intoleranciák. Azóta nem járkálok orvoshoz.
2023. jan. 25. 23:15
 7/14 anonim ***** válasza:
78%

Tanácsok vakbélgyulladás ellen?

Tanácsok kartörés ellen?

Miből gondolod, hogy a pszichiátriai betegségedet, a szorongást szakember nélkül kell megoldani? Mért kéne egyedül? Léteznek klinikai szakpszichológusok, pont erre találták ki őket. Éveken át tartó sehova se vezető önkínzás helyett pár hónap alatt feltáró megoldás. Már ha akarod.

1-es, amit írtál, az konkrétan sértő? Honnan veszed a bátorságot, hogy azt állítsd, hogy dolgozó családanyák nem szoronganak?

2-es, ugye nem azt akarod mondani, hogy amíg nem létezett internet, addig nem létezett szorongás se, és az internet a kérdező szorongásának az oka? Ha nem épp hipochondriában jelenne meg a betegsége, akkor mondjuk a haját tépné, tök ugyanaz.

2023. jan. 25. 23:23
 8/14 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm az eddigi hozzászólásokat. :)

Voltam már pszichológusnál (9 hónapig), miatta ez eléggé rendeződött. Most, hogx egyes betegségem rosszabbodnak, kezdett a szorongás megnőni. Azt hiszem a rutin vizsgálatok után(ha rendben van minden), elmegyek újra egyhez.

2023. jan. 26. 06:50
 9/14 A kérdező kommentje:

6-osnak:

Ez a fő bajom, hogy most valódi betegségek is vannak már terítéken, és ez dobja meg a szorongásokat. Sajnos már nem csak képzelődök...:(

2023. jan. 26. 06:55
 10/14 anonim ***** válasza:
75%

Szerintem a hipochondriásnak túlzott igénye van, hogy vele foglalkozzanak, törődjenek vele. Ezt éri el a különféle egészségügyi paráival. Nem foglalkoztak vele gyerekkorában eleget, és ezt a hiányt akarja pótolni.

A másik: valami fontos, lényegi dolgot nem mer meglépni, eldönteni, és ezekbe a foglalatosságokba menekül, így akkor nem kell a házassága megjavításán, a pályaválasztásán gondolkodnia, hanem el tudja ezeket halasztani, mert épp kiütése, fejfájása van.

50f

2023. jan. 26. 16:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!