Mit csináljak, hogy segíthessek a ferjem problémájan?
Akkor ne szólj. Csak legyél jelen. Érted miket kérdezek és mondok? Mindenkit abban kell hagyni, amiben van. Ha most szenvedni akar, akkor szenvedjen. Ne akard kontrollálni, meg a "felelősség a család iránt"-al manipulálni. Ez is érzés, amit kimutat. Csak nem úgy, ahogy neked megfelel. Ezen viszont neked kell dolgoznod, nem neki.
Mindig akkor segítünk a legtöbbet, ha nem segítünk, nem magyarázunk, csak empatikusan jelen vagyunk.
Terápián tanultam, ha van valami feszültség, készítsek oda plusz poharakat. Ha készülőben a kitörés, agresszió, adj egy poharat, a kezébe, dobja el, vágja földhöz. Valamin le kell vezetni. Nem tanult agressziókezelést, ezért nem tudja hogyan kell viselkedni. De neked sincs eszközöd, pszichológiai módszertanjaid sincsenek feltételezem, így ahogy te próbálod kezelni, a még nagyobb agressziót válthat ki.
Ezért kellene neked szakember.
Olvasd el neki Szent Ágoston imáját! "Ne sírj, mert szeretsz engem"... így kezdődik. (Gyászfeldolgozó szöveg, engem meg szokott nyugtatni.)
Én még 3 évvel is háborgok időnként az anyukám elvesztése miatt (igaz, én 13 éven át ápoltam szinte teljesen egyedül.) Nem mutathattam ki semmit, ami fáj - aztán jött a COVID, ami a társasági eseményeket szétrobbantatta.
Nálam emiatt a COVID miatt kezdett el újra mélyülni a gyász (amúgy kb. két hónap volt az intenzívebb mélység, aztán tudtam kifelé jönni egy vallásos társaságba járva...)
Nálam egy református közösségbe járás heti alkalommal csökkentette a fájdalom mértékét nagyobb intenzítással - plusz a lelkisegély vonalat hívtam. Akkor megnyugtatott, hogy figyeltek rám a duruzsoló hangok mintegy HIPNÓZISKÉNT hatottak az agyamra, hűsítették az Égő Fájdalmat.
116-123, valamint 06-80-610-800
Ha majd nyitva lesznek a hivatalok, JANUÁR 9.-TŐL, érdemes ellátogatni a helyi családsegítő központba, családterápiára. Akár egyedül is elmehetsz a tudta nélkül. Ott majd együtt gondolkodnak Veled.
Remélhetőleg nem kerül a férjed gondnokság alá. Az elég durva következményekkel járhat. Egyenes út lenne a túlvilágra.
Kitartást és Boldog Karácsonyt - utólag is!
Esetleg még egy ötlet: járjon el bokszolni, az csökkentheti az agressziót! Vagy olyan színes gumikarikát markolgasson, ami a tudattalan által felhalmozott negatív energiákat csökkenti benne.
Dolgozni járni/teljesíteni tud a munkahelyén? Főnökével tudnál beszélni erről a helyzetről, majd, ha vissza kell neki menni a feladatait elvégezni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!