Melyek azok a mentális betegségek, amelyek csak teszt után diagnosztizálhatók, és melyek azok, amelyekhez nem kell?
Én úgy gondolom, MINDEN mentális betegség diagnosztizálásához kell valamilyen vizsgálat. Ha a szakember "ránézésre" diagnosztizál, akkor az nem szakember.
Hogy az a vizsgálat klasszikusan vett teszt-e, vagy valamilyen más vizsgálati módszer, az persze más kérdés.
Hasonló ez, mintha az ortopédus telefonon keresztül mondaná meg, hogy mi történt a lábaddal egy baleset után. Joggal lenne kétség benned.
Bízom benne, tudtam segíteni! 😊
Hogy pszichiáter milyen módszerekkel diagnosztizál, azt bevallom őszintén, nem tudom 100%-ig biztosra megmondani, mert nem az a szakmám. Feltételezem alapos kikérdezéssel, interjúval (az is egyfajta módszernek tekinthető).
A klinikai szakpszichológusok használhatnak papír-ceruza alapú, önbevallásos személyiségtesztet, esetleg projektív tesztet (klasszikus a Rorschach, avagy tintapaca teszt), netán rajztesztet, mentális állapot felmérésére irányuló tesztet, akár még valamilyen műszeres mérést is. Elég széleskörű az eszköztár.
Nekem a tüneteim alapján egyértelmű volt, ami nem az, azt teszt sem tenné egyértelművé.
Sématerápiához csináltam tesztet orvosommal.
Terápiám is van, az orvosom tartja, így jól ismeri a tüneteim, gondjaim stb.
A régi orvosom tünetek alapján diagnosztizált.
#1 és #3 vagyok: azt még elfelejtettem, hogy természetesen a szakember szaktudása is legalább ugyanolyan, sőt, tán még fontosabb kelléke a diagnosztizálási folyamatnak.
Nem véletlen, hogy a pszichológiai teszteket csak és kizárólag szakember értelmezheti.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!