Lehet sürgős pszichológiai segítséget kérni s ha igen, hol, hogyan?
Szoktak a pszichológusok vészhelyzet esetén gyorsan (értsd: aznap, esetleg másnap) időpontot adni? Van ilyesmire lehetőség?
A fő kérdésben szereplő 'sürgős' az SÜRGŐS.
Egy barátomnak volna SÜRGŐS segítségre szüksége egy aktuális történés miatt, ami miatt az összeroppanás szélén áll. Hogy a sürgősség mit takar, mi áll a háttérben, az olyan értelemben mindegy, hogy a kérdés nem erre vonatkozik. MOST van segítségre szüksége, nem pedig x nap, egy hét vagy egy hónap múlva, mire kapna időpontot valahova.
Ilyen esetben hogy lehet 1-2 napon belül pszichológushoz eljutni?
A sürgősségi pszichológiai segítségre rákeresve a gugli csakis kizárólag pszichiátriakat dob ki, de se nem pszichitriára, se nem gyógyszerekre van szüksége, hanem sürgős személyes beszélgetésre, szaktanácsadásra egy pszichológussal.
1) Tehát létezik-e ilyesmi?
Ha fizikailag történik az emberrel valami, akkor irány a sürgősségi vagy a kórház. Akut (viszont eseti) mentális probléma (trauma) esetén mi a teendő?
2) Helyileg Zalaegerszeg és környéke volna az ideális. Tudtok-e valakit ajánlani (névvel, telefonszámmal)?
(Ő említette, hogy segítségre van szüksége. S személyesen szeretne beszélni valakivel. Ja, felnőtt emberről van szó.)
Köszönöm.
@30
Bár se ő, sem én nem vagyunk vallálosak (én hithű ateista vagyok) s semmi közünk semmilyen egyházhoz, ez esetben énmagam is azt javasoltam neki, hogy menjen el egy paphoz.

A krízistanácsadásnak nézz utána.
Egyébként kórházakban a pszichiátriákon vannak pszichológusok, de ahogy mások is írták, még ha beszélne is egyszer a barátoddal, valószínűleg nem érne el semmit ennyi idő alatt.
A 116-123-nak pedig email címe is van, ahol elvileg 72 órán belül válaszolnak:
sos116123@gmail.com

Többen írták, hogy a pszichológushoz nem lehet menni krízisben meg hónapokig tart mindenképp a közös munka - pszichológusként mondom, hogy EZ NEM IGAZ. A kríziskezelés ugyanolyan fontos ága a pszichológiának, érdemes úgy rákeresni, hogy kríziskezelő szakpszichológus. Nekem is jópár krízisbeszélgetésem volt már és valóban, az ülésen általában nem oldódik meg a külső probléma, de kap új szempontokat a kliens amik lehet hogy segítenek nem annyira csapdahelyzetben érezni magát, kiventillálja magát, kap támogatást, megnyugszik, nyugodtabban végig tudja gondolni a dolgokat.
A krízisvonalakat is érdemes hívni illetve az Énprojekt oldalnak is lehet írni, de nem biztos hogy garantálják az azonnal elérhető pszichológust.
@34
Köszönöm. Talán valóban a krízis a "jó" szó az adott helyzetre.
Családos, dolgozó, ingázó emberként több helyen s szerepben helyt "kell" állnia s eközben van egy krízishelyzet.
Hívtam énmagam a korábban már említett segélyvonalat 4 különböző számon, de egyszer se vették fel.
Milyen krízisvonal létezik még?
De amúgy mindenképpen személyesen, szemtől szembe szeretne valakivel beszélni. Ezért is javasoltam neki, hogy keressen meg egy papot.
Megnézem, amit javasoltál, a kríziskezelő szakpszichológust.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!