Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan tudnám megállapítani...

Hogyan tudnám megállapítani magamról, hogy aspergeres vagyok-e?

Figyelt kérdés
2022. márc. 6. 10:11
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
18%
Elmész orvoshoz.
2022. márc. 6. 10:33
 2/14 anonim ***** válasza:
66%
Autizmus alapítványhoz kell fordulni. Én még nem mentem, ennek az egyik oka, hogy elég hosszadalmas eljárás, a másik, hogy még nem dolgoztam fel magamban a dolgot. Az történt, hogy kitöltöttem a neten egy autizmusról szóló tesztet, mint a kontrollcsoport tagja és nagyon magas pontszámom lett autizmusra. Utána kitöltöttem még 3 vagy 4 másik fajtát is, és mindegyiknél. Elolvastam az Asperger tüneteit, ezek igazak rám: hyperlexia (4 évesen olvastam magamtól, illetve számoltam. Szintén akkor kezdtem el írni nyomtatott betűket fordítottan, tükörírással, ez is tünet lehet). A játékaimat sorrendbe raktam színek szerint, ahogy a ruháimat a mai napig, illetve bizonyos tárgyakat. Nem tudtam játszani a kortársaimmal, a nénikkel barátkoztam a könyvtárban. 6-7 éves korom óta van egy speciális érdeklődési köröm. Nem tudom értelmezni a nonverbális kommunikációt, a mimikát, gesztusokat, testbeszédet. A saját komplex érzelmeimet nem tudom különválasztani egymástól, értelmezni, néha saját magam számára sem tudatosulnak. Mások érzelmeinek értelmezése is nehezemre esik. A legtöbb váratlan szituációban mások számára nem megfelelően reagálok, oda nem illő dolgot mondok/teszek,ezen megbotránkoznak, illetve nevetnek. Sokszor szó szerint értelmezek mindent, bár talán ezt tudtam valamennyire fejleszteni a sok olvasás és a kortársak rendszeres bántalmazása miatt. Van humorom, de nagyon eltér az átlag emberekétől, és ezt nem is tudom elmagyarázni, de sokszor az övékét nem értem. Van egy rám jellemző mozgásom a kezemmel, illetve időnként "hintázok", ha sokat állok egy helyben, ezt mások mondták, én nem is figyeltem fel rá. Rutinjaim vannak, megvan a napi cselekvéseim sorrendje, amitől utálok eltérni. Szinte mindig ugyanazt, ugyanakkor, ugyanúgy eszem, rengeteg étkezéssel kapcsolatos rutinom van. Nem bírok bizonyos ruhákat, címkéket, érzékeny a bőröm. A szemkontaktus számomra nehéz, vagy mereven nézem a másikat, vagy nem (sajnos eltereli a figyelmem a témáról, ha aszimmetriát fedezek fel valaki arcán). Az eltérő részletek rögtön feltűnnek, képekben gondolkodok. Nem tudok közeledni a másik nem felé, nem értem a flörtöt, csak a nyílt, egyértelmű, verbális közlést. Néha annyira sok stressz ér, hogy ha nem tudok elvonulni lenyugtatni magam, akkor dührohamom lesz és azt nem tudom kontrollálni (néha csak kiabálok, borogatok tárgyakat, de volt, hogy sírtam is). Nem szeretem az érintést, 1-2 embertől, pl. a páromtól tudom elviselni és tőlük sem minden módon. Van empátiám, ha sikerül megértenem a másikat, de csak gyakorlati tanácsokkal tudok segíteni. A szexuális életben is a rutin jellemez. A felnőtt diagnózishoz is kell a szülők jelenléte, hogy kitöltsenek teszteket, ez nálam szintén nem egyszerű, ugyanis anyukám válasza a felvetésemre az volt, hogy normális vagyok, őt is jellemzi mindez (!). Szóval én eltettem egy időre a diagnózisról, de szívesen leveleznék olyan illetővel, aki megosztaná a hasonló tapasztalatait.
2022. márc. 6. 12:35
 3/14 anonim ***** válasza:
64%
Egy ismerősömnek is azt mondták, h kell a szülő, de eltekintettek ettől. Ő is aspergeres. Semmelweis Egyetemen ingyen vizsgálták.
2022. márc. 6. 13:54
 4/14 A kérdező kommentje:
Én csak kerülöm az embereket, de lehet hogy csak a potenciagondom miatti szégyenérzettől.
2022. márc. 6. 13:55
 5/14 anonim ***** válasza:

Asperger gyerekkortól van.

Félelem társas helyzetben: szoc fób

Van elkerülő személyiségzavar is.

2022. márc. 6. 14:09
 6/14 anonim ***** válasza:
44%

Én először teszteket töltöttem ki: [link]

RAADS-R és az AQ teszten is nagyon magas pontszámot értem el, ezért eldöntöttem, hogy jobban utánanézek a dolognak.

Elolvastam egy könyvet: The Complete Guide to Asperger's Syndrome, ez eléggé meggyőzött, hogy valószínűleg ez lesz a probléma. Rengeteg internetes kutakodás után pedig eldöntöttem, hogy szeretném ezt kivizsgáltatni, és az Autizmus Alapítvány később megerősítette az Aspergert.

2022. márc. 7. 02:19
 7/14 anonim ***** válasza:
0%
xD ezek a tesztek olyanok, mint a régi facebookos 'mennyire vagy menő', meg ilyesféle kvízek xD Júúj kell egy betegség, hogy egyedi legyek. Továbbra is fenntartom, hogy orvos állapítja meg, ott kell érdeklődni. De ha csak azért kell, hogy ettől tudjad magad mások fölé rendelni, hogy te specifikusan amit csinálsz abban nagyon szuper vagy emiatt, akkor sajnállak. Első voltam ;)
2022. márc. 7. 18:34
 8/14 anonim ***** válasza:
85%

Az első válaszoló egy idióta. Semmit nem tud a témáról, csak okoskodik.

Nekem sem orvos vette először észre, hanem én. Mert igenis értek a tesztek valamit. És ezzel nem vagyok egyedül. Például a laktóz intolerancia is egyértelmű orvos nélkül is, az meg pláne, ha másképp működsz, mint a többiek. A legtöbb autista nem retardált, hanem nagyon is értelmes. Van annyi eszük, hogy rájöjjenek miért mások.

És az autizmus különben sem betegség, hanem állapot. Senki nem akarja magát mások fölé helyezni a diagnózissal, csupán boldogok szeretnénk lenni, mint bárki más. Választ kapni a kérdéseinkre. Én is csak sajnálni tudom a hozzád hasonlókat. Nem kicsit mentális beteg lehetsz, ha nem vagy érintett, láthatóan közöd sincs az autizmushoz, mégis kutatod mibe köthetsz bele

2022. márc. 9. 09:42
 9/14 anonim ***** válasza:
0%

8-as, akkor azért kell, hogy kifogásként hivatkozz rá!

Ha pofátlanul bunkó vagy, azt hiszed felment ez a velejáró következmények alól?

HA aspergeresnek is képzeled magad, vagy netán az vagy, de egy bunkó paraszt a viselkedésed és taszító a személyiséged, vajon mi lesz a felállás szerinted, ha azegyetlen barátod elhagy?

A betegségedet hibáztatod?

A barátodat, aki nem tudja elfogadni(szerinted), hogy beteg vagy és ott hagy a kakiban?

Vagy magadat, mert a betegséged tudatában, nem tettél kellő erőfeszítést a barátságod megtartására?

Elmondom, én esetemben hogy jelentkezett az aspergeresnek képzelős emberünkkel a barátság:

Az már elék kemény volt, mikor utcán sétálva olyan önérzetes, hogy nem veszi észre, hogy ordít, ráadásul olyan témában hangoztatta véleményét, ami megosztja a társadalmat és értelmes ember nem is foglalkozik vele.

Szégyenteljes volt, észre sem vette magát. Ennek ellenére ha szóbakerül a viselkedése, jön az aspergeres szöveg, hogy neki ez van, és mi vagyunk a hülyék, meg a családja, mert nem értjük meg.

2022. márc. 14. 20:26
 10/14 anonim ***** válasza:
73%

bzdmeg

Mi az isten fszát csináljak? Olyan vagy mint az anyám. "JÁJJ Te aztán mér nem tudsz már normális lenni??" Nem tudják felfogni, hogy fingom nincs róla, hogy hogyan kell normálisnak lenni. Van egy BETEGSÉGEM, ami miatt nem jövök rá magamtól, hogy mit csinálok rosszul. De közben ha megkérdezem, hogy ugyan anyám, akkor kérlek taníts már meg normális lenni, akkor mindenki bszik elmagyarázni, én csak találjam ki magamtól, nem baj, hogy nem vagyok rá képes, nem baj, hogy tudnék változni, ha elmagyaráznák, megtanítanának, nem, én nem vagyok normális, mert vagyok olyan, mint ők alapból.

2022. márc. 16. 18:21
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!