Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Vajon kóros lehet az állapotom...

Vajon kóros lehet az állapotom, ha viszolygok a nem használt vagy sok esetben tömkrement dolgaimtől megválni?

Figyelt kérdés

Arról van szó, hogy lassan ráeszméltem, (kicsit külső nyomásra) hogy egészségtelen mértékben ragaszkodom a tárgyaimhoz, akár 10-15 éve nem hordott ruhák, (ezek használhatóak is lehetnének elvileg), vagy olyan tárgyak, melyek már csak a helyet foglalják, de mindig azt magyaráztam magamnak, hogy az emlékek miatt, vagy hátha még jó lesz valamire indok miatt nem akarom kidobni. Most külső személy rávilágított arra, hogy ez talán nem normális, és szerinte gyűjtögető vagyok.

Valóban előfordult olyan, hogy elfogadtam olyan bútorokat is pl amiket ki akartak selejtezni, de hátha jó lesz nekem, így viszont lassan talpalatnyi hely sincs a lakásban, se a kamrában, sőt, a padláson is vannak cuccaim.

A konyhában a régi törött fülű bögréktől a horpadt oldalú lábasig szinte minden, már alig van hely.

Tudom, hogy így a töredék rálátásból nehéz lehet megítélni a helyzetem, meg hogy mi játszódik le bennen, amikor ki kell dobni valamit, de hátha más is küszködik ezzel, vagy hasonlóval.

Tisztán tartok mindent, természetesen, szóval nem szemetet őrzök, de most már szerintem is tűl sok és elhasználódott tárgyakhoz ragaszkodom, amik majdnem semmire sem jók, csak a helyet foglalják el. Belefacsarodik a szívem, ha pl a kiszakadt műbőr bevonatú székemtől meg kéne válni, de gőzöm sincs miért, hiszen kényelmetlen és romos állapotú és hát van helyette a kamrában egy kevésbé használt.

Kérlek segítsetek, hogy lehet ezt leküzdeni? Egy ószeresnek nincs ennyi lomja.

2022. márc. 1. 20:58
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

Éreztem a lelkem mélyén, hogy ez nem kerek, mert zavart a helyhiány, de amikor kicsit keményen szóltak rám, akkor jobban tudatosult, viszont a ciki miatt én is arrogánsabban reagáltam.

Nem szólt senki, mert soha nem hívok magamhoz senkit, inkább én megyek. Kicsit elvonultabban éltem, az utóbbi 10 évben.

2022. márc. 1. 22:00
 22/33 anonim ***** válasza:

Értem. 🙂

Mégis találtam neked valamit.

Kezelése

A kényszeres gyűjtögetés nem csak jelentős egészségügyi kockázatokkal társul, de a tudósok szeretnének rámutatni, hogy milyen fontos a beavatkozás a gyűjtögető életét és munkáját tekintve. A kényszeres gyűjtögetők 42%-a találja a viselkedését problematikusnak, a 63%-uknak pedig a családjuk és barátaik látják annak. Az eredmények arra utalnak, hogy az egyének, akik gyűjtögetnek mutathatnak különös érzékenységet a saját és mások érzelmeire, és fordítva, az emberek helyett az őket körülvevő világot alkotó mellékes dolgokra. Az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező betegek, képesek szervezni dolgaikat vagy akár megválni tőlük. A hátrányos tulajdonságaival átfogó kutatást végeztek, hogy megtalálják a gyógymódot. Bár ez egy folyamatban lévő kutatás, gyűjtögető betegeknek csak a harmada reagál jól a gyógyszerekre és a terápiás kezelésekre. A DSM-mel együtt, a kezelések biztosítási fedezete és a speciális oktatási programok is változni fognak.

Budapesti pszichológiai rendelőnk várja a gyógyulni vágyókat. Kiválóan képzett budapesti pszichológusok várják. (pszichológus Budapesten)

Ha Ön pszichológus Budapest térségében, keressen bennünket, pszichológiai rendelő Budapest.

www.skultetiszabo.hu

2022. márc. 1. 22:04
 23/33 A kérdező kommentje:
Jó ötlet lesz ez a bezsákolás,és ha nem nyűlok hozzá, akkor kuka. Úristen, belegondolva is kiver a víz, lesz e ehhez kellő erőm vagy bátorságom, elszántságom?
2022. márc. 1. 22:04
 24/33 anonim ***** válasza:
Lesz!! A kolleganomnek úgy lett, hogy közben gyönyörű szobák, lakások képeit nézegettuk együtt, például ikea katalógus, vagy hasonlók!
2022. márc. 1. 22:06
 25/33 anonim ***** válasza:

Te tény és való, hogy ott voltam mellette. Volt, hogy össze is szólalkoztunk, mert ő nem akart kitenni a zsákba egy törött gyertyatartot, mert az a nagypapatol van! Mondtam neki hogy fotózzuk le és ment a zsákba.

Nem mondom hogy nem sírt néha. De ott voltam vele és együtt sikerült. Van valaki akiben megbízol? Együtt könnyebb lesz.

2022. márc. 1. 22:09
 26/33 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm! Én is ábrándozom arról, hogy rendszerezve legyen a szekrényem, végre elférjek a konyhában, ne álljon a kamrában a fal mentén a sok nem használt kisszekrény, ilyen-olyan állvány, meg pár nélküli székek. Van egy kibelezett kakukossórám is, úgy kaotam, azt hittem értékes, mert szép, de az életbsn nem lesz működőképes. Beterít egy fél falnyi területet. Rettenetes.
2022. márc. 1. 22:11
 27/33 anonim ***** válasza:
Jajj ez nem hangzik jól leirva sem. 😱😀 Nézegesd a lakberendezési oldalakat... Szerintem sokat segít.
2022. márc. 1. 22:13
 28/33 A kérdező kommentje:
Hálás vagyok a kedves szavakért mindenkinek és a segítségért! Nagyon köszönöm azt is, hogy nem néztetek le a problémám miatt! Nagyon jól esnek a segítő hozzászólások!
2022. márc. 1. 22:15
 29/33 anonim ***** válasza:

Ugyanmár, hiszen mindenkinek vannak problémái, és mindenki a sajátját érzi a legnagyobb tehernek értelemszerűen. Ez nem orvosolhatatlan probléma. És nincs is rajta mit lenezni.

A stílusod kellemes, udvarias, szerintem egy nagyon intelligens emberke vagy.

Ez is menni fog.

2022. márc. 1. 22:34
 30/33 anonim ***** válasza:
100%

28: hidd el, hogy sokunknak van hasonló problémája - bár messze nem ilyen szélsőségesen.

Én pl. csak csekély mértékben vagyok gyűjtögetős. De úgy oldom meg ezt a "nem tudok megválni" problémát, hogy a ruhákat (amiket már nem hordok), leviszem a garázs mellett lévő háztartási helyiségbe. VAn ott egy szekrényem sícuccoknak, egyéb ritkán használt dolgoknak. Aztán fél-egy év után kideürl, hogy soha nem vettem elő újra. Tehát mehet az adománypontra, vagy más jótékonysági szervezethez. Kell ez a "rugalmas elszakadás" lelkileg - és utána már könnyebb a megválás. :)

2022. márc. 2. 09:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!