Súlyos depresszió esetén van érteleme antidepresszánst szedni?
Lítum családtagnak pajzsmirigybetegséget okozott. Ismerősömnek is. Életük végéig kezelni kell.
Ráádásul sokakat álmosít, lenyom, memóriagondot okoz. Vesebetegséget is okozhat.
Másik ismerősömnek nagyon remeg tőle a keze. Ezt sem szeretném. Munkahelyen kiszúrnák, h remegek.
Az esetleges káros hatások, mellekhatasok miatt nekem fel sem írnák.
Öngyilkossági gondolatokra, késztetesre jól hat. Túladagolva életveszélyes. Emiatt ilyen esetekben kockázatais van a szedésének.
Hidd el kérdező, ha a gyógyszer vagy semmi, akkor gyógyszer.
A pszichoterápia önmagában súlyos depresszióra nem elég. A kettőt keverve kell csinálni, de első a gyógyszer.
Sokan azt mondják, hogy "mosolyogj többet, érezd magad jól". Csak ugye amikor ez nem megy, na nem mert nem akarnál úgy érezni, hanem egyszerűen nem érzel sehogy, vagy csak szarul, akkor ott az agyi kémiában van durva elváltozás.
A pszichoterápia akkor segít, ha már normálisan érzed magad. Ilyenkor tudod megfigyelni magad rendesen, és alkalmazni a terápián tanultakat.
Maga az antidepresszáns csak az első pár hétben rossz. Ezért írnak fel benzodiazepin tartalmú gyógyszereket mellé (Xanax, Rivotril), hogy addig amíg elkezd hatni az SSRI, addig ne szorongj tőle jobban.
Én kibírtam benzo nélkül is, de csak azért, mert nagyon alacsony adaggal kezdtem. 20mg (1 egész tabletta) helyett 5mg Paroxat 3 hétig. És csak szépen lassan emeltem az adagot, úgy ahogy a doktor mondta. Viszont ha egyből 1 egészet szedek, akkor tuti kellett volna a Xanax.
Eleinte rossz, ezt nem tagadom. De most 1.5 hónappal később magamra sem ismerek. Csak elvétve (heti 1-2 alkalommal) van öngyilkos gondolatom, a régebbi napi többszöri helyett. Tele vagyok energiával, a színek, szagok is jobbak. Finomak az ételek, jó a levegő illata is. Nem érzem azt, hogy maga a létezés is kín. Szóval hidd el, ha kell a gyógyszer, akkor kell a gyógyszer.
Én is úgy álltam hozzá, hogy á nem, nem kell ez nekem. Aztán magamba erőszakoltam minden nap, és csodákat tesz.
51
Ott felelőtlen orvosok adták a litiumot, jól beállítva nem okoz semmilyen problémát. Sűrün kell vele laborba járni. Nekem jó volt depire, igaz akkor bipolárnak néztek amúgy, de nem baj :D
Jártak rendszeresen (úgy rémlik, h havi 1x) vérvételre. Lítium vérszint végig az ajánlott tartományon belül volt. Pajzsmirigyet is néztek.
Memóriagondot okozott nekik a fent említetten kívül, plusz lenyomta, álmosította őket.
Pregab mellé álmosító gyszer nem kell.
De nem is írják fel, mert félnek, hogy túladagolom egyszer és ezt veszélyes. Ezért nem kaphatom. Pisztolyt nem ad öngyilkossághoz.
Magánba járok. Házi talán pajzsmurigyet, vesét nézne. Lítium szintet nem hiszem.
Járhatnék magán laborba...
Ha nem hat, akkor semmilyen laborba, mert ha mélyen vagyok, el sem tudok menni...pszichiáterhez sem. Neten, telón, mailben konzultálok ilysnkkr.
Nekem csak a citalopram fokozott szorongást az elején.
Másoknál (kb 6-8) nem volt ilyen.
Azon a remegésen kétlem, h ivás segít. Durván remeg.
Abilifytól remegtem (kezem, törzsem, fejem), légszomj, akatízia. El is vették.
Én sem hittem, hogy valaha jobb lesz. Dolgozni azért még tudtam, mert valahonnan kellett pénzt keresni, de hétvégente, meg meló előtt-után csak vegetáltam. Párakpcsolat nulla, hobbik nulla, kb minden nullára ment le.
Csak menj el dokihoz, és csodákat fog veled tenni a gyógyszer. Én is szkeptikus voltam, aztán nini, egyszer csak elkezdtem magam normálisan érezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!